Πού τρώμε το καλύτερο ριζότο της Αθήνας

Πού τρώμε το καλύτερο ριζότο της Αθήνας

Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Γαστρονόμος», Άγγελος Ρέντουλας, μας προτείνει το καλύτερο ιταλικό εστιατόριο της Αθήνας

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αληθινό ριζότο, ωραία χυλωμένο, όχι μπετόν αρμέ, σουλούδικο, κρεμώδες, αλλά όχι δεμένο με κρέμα γάλακτος –εγκληματικό υλικό που συσκοτίζει τις γεύσεις των άλλων–, φτιαγμένο με ωραίο φον. Με το ωραίο αλ ντέντε του, με το βούτυρό του, κίτρινο, με το σαφράν του, με τα όλα του, αλλά φίνο. Όχι λιπαρό, λαμπερό. Και ωραία σερβιρισμένο: σε ρηχό πιάτο, απλωτό, όχι σαν χοντρή μάζα στο γνωστό πλατύγυρο πιάτο με τη βαθιά γούρνα στο κέντρο. Τι μόδα κι αυτά τα πιάτα! Τέτοιο ριζότο έχω να φάω από τον καιρό που μαγείρευε στην Αθήνα ο συγχωρεμένος ο Μπουλιάνι. Γιατί δεν είναι μόνο τεχνική ένα φαγητό, δεν είναι μια συνταγή και πάει και τελείωσε. Είναι μια ολόκληρη κουλτούρα. Tο ριζότο είναι ένα φαγητό μινιμαλιστικό, με λίγα υλικά που πρέπει να δείξουν τα νύχια τους μέσα σε μια θάλασσα αμύλου. Το ριζότο είναι προεχόντως ο ζωμός μέσα στον οποίο θα μαγειρευτεί το ρύζι, είναι τα ζουμάκια του στο τέλος, με λίγο τυρί και βούτυρο και, ακόμα καλύτερα, με ελαιόλαδο δεμένα, νοστιμευμένα και ανεβασμένα. Νοσταλγώ το ριζότο με φασόλια και κόκκινο κρασί, μέσα σε ζουμί κρέατος, ή το μαύρο με το μελάνι σουπιάς, του Φαμπρίτσιο, αυτού του αναγεννησιακού μάγειρα. Ε, λοιπόν, το ζαφοριαστό αυτό ριζότο, το οποίο νοστιμίζει ο μάγειράς του εδώ περαιτέρω με πορτοκάλι και σερβίρει με ωμές καραβίδες, είναι ένα αληθινά ρουαγιάλ πιάτο. Αυτό το ριζότο σερβίρεται στο Gorlomi, φρέσκο κολωνακιώτικο τσαρδί, που, παρότι φρέσκο, είναι εντυπωσιακά νόστιμο και αιχμηρό. Φινετσάτο αλλά και ζεστό, κομψό, με… κολόνια Ιταλίας παρφουμαρισμένο. Ταμάμ για μπίζνες κόσμο, για μια καλή έξοδο ζευγαριού, λίγο να δεις και να σε δουν, αλλά ωραίο και για όσους από εμάς έχουμε δυσανεξία στα κοινωνικά.

Info

Πλουτάρχου 9, εμπορικό κέντρο Λαιμού, Κολωνάκι, Τ/210-7251855. Ανοιχτό καθημερινά εκτός Τρίτης από τις 19.00. Κόστος: περί τα 60-70 ευρώ/άτομο (χωρίς ποτά).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT