Τα καλύτερα δωρεάν δώρα για τα Χριστούγεννα

Τα καλύτερα δωρεάν δώρα για τα Χριστούγεννα

Συγκεντρώσαμε μερικές εναλλακτικές προτάσεις δώρων που διακρίνονται για την ουσία και όχι για την τιμή τους

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γιορτές έφτασαν. Για πολλά άτομα, ο ερχομός τους προκαλεί χαρά. Για άλλα, όμως, συνοδεύεται από έντονο άγχος. Πέρα από τα αμφίθυμα συναισθήματα που επικρατούν αυτές τις ημέρες -άλλωστε, δεν αγαπούν όλοι και όλες τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, ας το σεβαστούμε-, στην εξίσωση έρχεται να προστεθεί και το άγχος για τα δώρα που καλούμαστε προσφέρουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα. 

Ή και στους συναδέλφους μας, καθώς έχει εισχωρήσει για τα καλά η παράδοση του Secret Santa, όπου οι εργαζόμενοι συμμετέχουν σε ένα χριστουγεννιάτικο παιχνίδι ανταλλαγής δώρων και ο καθένας γίνεται ο κρυφός Άγιος Βασίλης ενός ατόμου, μετά από κλήρωση.

Παρόλο που η έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος εκτιμάει πως το καταναλωτικό κοινό αναμένεται να ξοδέψει 174 ευρώ κατά κεφαλή (ποσό αυξημένο κατά 22%, σε σχέση με πέρυσι), όλοι και όλες μας γνωρίζουμε καλά πως τα έξοδα θα εκτοξευτούν, αν συνυπολογίσουμε τις προετοιμασίες για τα εορταστικά τραπέζια, τα δώρα και τις εξόδους των ημερών.

Τα παιδιά που περιμένουν τις γιορτές για να αποκτήσουν το αγαπημένο τους παιχνίδι, η συνεχής αναζήτηση του «σωστού» δώρου και ο καταναγκασμός που το συνοδεύει (ενώ δε θα έπρεπε), οι ώρες που ξοδεύονται στην αγορά ή στα ηλεκτρονικά καταστήματα, το κύμα ακρίβειας που «τσακίζει» τους τραπεζικούς λογαριασμούς, και οι μικρές φωνούλες στο κεφάλι που μας λένε «και άμα δεν του αρέσει αυτό και ξινίσει, τι θα κάνω;» μάς μετατρέπουν σε μικρούς αγχώδεις Γκριντς.

Διαχρονικά, η ταύτιση της χρηματικής αξίας του δώρου με τον συναισθηματικό αντίκτυπο που αφήνει στον δέκτη αποτελεί μια αμφιλεγόμενη προσέγγιση που περικυκλώνει τον όρο «προσφορά». Και ίσως γι’ αυτό να είναι πιο σημαντικό να αφήσεις στην άκρη τον παράγοντα «τιμή» και να επικεντρωθείς στο συναίσθημα που δημιουργεί μια όμορφη χειρονομία· το κόστος, άλλωστε, δεν είναι το παν.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε κάποιες ιδέες για κάποια διαφορετικά, εναλλακτικά δώρα τα φετινά Χριστούγεννα.

Ένα βίντεο/φωτοάλμπουμ με στιγμές του 2023

Προχθές, η μητέρα μου έβγαλε από την τσάντα της έναν φάκελο από το φωτογραφείο της γειτονιάς. Μέσα του είχε φωτογραφίες με τα φετινά στιγμιότυπα της οικογένειας. Τις είχε τραβήξει με το κινητό της και τις είχε εκτυπώσει στη διάρκεια του χρόνου. «Ήθελα να φτιάξω ένα άλμπουμ με φωτογραφίες σας, έχει περάσει καιρός από την τελευταία χρονιά που δημιουργήσαμε κάτι τέτοιο», είπε. Από την άλλη, στα γενέθλια των φίλων της, η αδερφή μου ετοιμάζει πάντοτε ένα βίντεο σε μια δωρεάν πλατφόρμα μοντάζ με μουσική υπόκρουση, το οποίο αποτελείται από κοινές τους φωτογραφίες. Το γέλιο και το δάκρυ είναι εγγυημένα και στις δύο περιπτώσεις, γιατί ποιος δε θέλει να επανέρχεται στις ξέγνοιαστες στιγμές της χρονιάς που πέρασε;

Εθελοντισμός

Αν θέλετε να προσφέρετε βοήθεια στους συνανθρώπους σας, μπορείτε να δώσετε αίμα, να γίνετε δότης μυελού των οστών, να συμμετέχετε σε μια συλλογική δράση καθαρισμού ή δεντροφύτευσης, να γίνετε μέρος μιας συλλογικής κουζίνας ή και να υιοθετήσετε ένα ζώο στο όνομα κάποιου αγαπημένου προσώπου που ενδιαφέρεται πιο πολύ από σας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Τα προσωπικά αντικείμενα ως δώρα

Αν κάποιο κοντινό άτομο έχει δείξει πως ενδιαφέρεται για ένα αγαπημένο σας αντικείμενο και μπορείς να το αποχωριστείτε, δωσ’το ελαφρά τη καρδία. Ξέρετε ήδη ότι θα αρέσει. Συν τοις άλλοις, θα κάνετε και decluttering.

Κάντε τις δουλειές των άλλων

Εδώ, μόνο η δύναμη της φιλίας μπορεί να αψηφήσει την κούραση. Υποσχεθείτε να βοηθήσετε για μία μέρα τους φίλους σας κάνοντας τις δουλειές του σπιτιού τους, πριν από την προετοιμασία του εορταστικού τραπεζιού. Προσφέρετε τις «υπηρεσίες» σας στο καθάρισμα, στο μαγείρεμα, στη φροντίδα των κατοικιδίων τους και στο συμμάζεμα και οι φίλοι σας θα θυμούνται αυτή την κίνηση περισσότερο από το ακριβό κρασί που θα τους φέρνατε σε άλλη περίπτωση.

Το δώρο της γνώσης

Ξέρετε να πλέκετε, να κάνετε καλό μανικιούρ, να σκιτσάρετε συναρπαστικά; Ξέρετε κάποιο μουσικό όργανο ή να οργανώνετε ταξίδια; Γνωρίζετε πώς να φτιάχνετε χάρτινες κατασκευές με ό, τι υλικά υπάρχουν σε ένα γραφείο, να ξεναγείτε καλά, να έχετε μεταδοτικότητα στην πληροφορία; Αν κάποιο κοντινό σας πρόσωπο έχει μια ανάγκη ή επιθυμία για κάτι από τα παραπάνω, βρείτε λίγο χρόνο για να του «μάθετε» την τέχνη σας. Η πιθανότητα να του αρέσει ή να μην του αρέσει τελικά, είναι μια άλλη συζήτηση.

Ηχογραφήστε μια ιστορία σε μορφή podcast

Διάβαζα στους New York Times την ιστορία της Ελάιζα Στεντ, της οποίας ο αρραβωνιαστικός της έστειλε δώρο – στην Ισλανδία οπού ζούσε – μια ξύστρα πάγου για το αμάξι που δεν είχε. Δύο χρόνια αργότερα, η Στεντ ζούσε στη Νορβηγία, αρραβωνιάστηκε εκ νέου και ο σύντροφός της ηχογράφησε τον εαυτό του να διαβάζει παραμύθια στα Νορβηγικά, προσθέτοντας ως μουσική υπόκρουση τον ήχο του χιονιού και τα ξύλα που σπάνε στο τζάκι. Εκτός της βοήθειας που παρείχε στην προσπάθεια της νεαρής Αμερικανίδας να αφομοιωθεί στην κουλτούρα που ζούσε, το podcast αποτελούσε και ένα αποκούμπι για την ίδια λόγω της σχέσης εξ αποστάσεως που είχε το ζευγάρι.

Ετοιμάστε ένα λεύκωμα με βιβλία και μουσικές

Τα λευκώματα αντέχουν πάντα στον χρόνο και αποτελούν έναν καθρέφτη της παλαιότερης εκδοχής του εαυτού μας, την οποία λησμονούμε καθώς μεγαλώνουμε. Δημιουργήστε ένα λεύκωμα με τα κοινά ερεθίσματα των αγαπημένων σας προσώπων στη μουσική και την ανάγνωση, γράψτε μερικές παραγράφους για τη σημασία που έχει για τη σχέση σας, προσθέστε και κάποια αγαπημένη παραπομπή ή κάποιον στίχο που σας συγκινεί. Μακρoπροθεσμα, το «νοσταλγιόμετρο» θα χτυπήσει κόκκινο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή