Η βρετανική σειρά που ρίχνει φως στη σκληρή πραγματικότητα των φυλακών

Η βρετανική σειρά που ρίχνει φως στη σκληρή πραγματικότητα των φυλακών

Ιστορίες εγκλεισμού στο Time, που προβάλλει η Cosmote TV

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν καταλαβαίνουν ότι ο κόσμος δεν είναι εντάξει για τις γυναίκες. Ίσως το καταλάβουν κάποτε», είναι η ατάκα που έμεινε χαραγμένη στο μυαλό μου από τη δεύτερη σεζόν της σειράς Time. Ο χρόνος στον τίτλο αναφέρεται στις ποινές που εκτίουν οι πρωταγωνίστριες στις γυναικείες φυλακές του Τσέσαϊρ στην Αγγλία.

Η Όρλα, ανύπαντρη μητέρα τριών παιδιών, φυλακίστηκε επειδή έκλεβε ρεύμα για να έχει θέρμανση για τα παιδιά της, τα οποία καταλήγουν στην Πρόνοια. Η 19χρονη ηρωινομανής Κέλσι διαπιστώνει μέσα στη φυλακή ότι είναι έγκυος από τον σύντροφό της, ο οποίος διακινεί ναρκωτικά και την έχει ενοχοποιήσει, υποσχόμενος ότι θα την παντρευτεί μόλις αποφυλακιστεί – αν συνεχίσει την κύηση, θα μειωθεί η ποινή της. Η Άμπι εκτίει ισόβια ποινή και λέει ψέματα για το ποιον έχει δολοφονήσει, φοβούμενη τις αντιδράσεις των συγκρατουμένων της, αν αποκαλυφθεί το πραγματικό θύμα της. 

Μετά την πρώτη πολυβραβευμένη σεζόν της σειράς Time, που εκτυλισσόταν σε ανδρικές φυλακές, o σεναριογράφος Τζίμι Μακ Γκόβερν ασχολείται ξανά με την έννοια του σωφρονισμού και τη σκληρή πραγματικότητα του εγκλεισμού, προσθέτοντας στην πλοκή το ευρύτερο σύστημα που έχει χτιστεί σε πατριαρχικές δομές. Οι γυναίκες στις φυλακές παλεύουν με τις ενοχές τους, τους εθισμούς τους, τις αιχμές εναντίον τους για το πόσο ακατάλληλες ήταν στους ρόλους τους ως γυναίκες, σύντροφοι και μητέρες. Ο χρόνος είναι βασανιστικά αργός στον εγκλεισμό και οι πρωταγωνίστριες ανακαλύπτουν ότι το μόνο αναλγητικό είναι η γυναικεία αλληλεγγύη.

Γκούγκλαρα «τι είναι ο χρόνος» και η πρώτη απάντηση ήταν «γενικά, χρόνος χαρακτηρίζεται η ακριβής μέτρηση μιας διαδικασίας από το παρελθόν στο μέλλον». Όπως μαρτυρά η σειρά, η μέτρηση της διαδικασίας που θεμελίωσε την ανισότητα των φύλων από το παρελθόν μέχρι το σήμερα δεν μπορεί να είναι ακριβής, αλλά ζούμε αγωνιζόμενες για το «κάποτε» που θα καταλάβουν όλοι πόσο υπαρκτή είναι.

Πρωταγωνιστούν: Τζόντι Γουίτακερ, Μπέλα Ράμσεϊ, Ταμάρα Λόρανς
Βαθμολογία στο Rotten Tomatoes: 92%
H σειρά στριμάρεται από την Cosmote TV

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή