Άιρλαντ Γουίσντομ: «Στην Αθήνα ο κανόνας είναι να μην υπάρχουν κανόνες»

Άιρλαντ Γουίσντομ: «Στην Αθήνα ο κανόνας είναι να μην υπάρχουν κανόνες»

Η Αμερικανίδα εικαστικός μιλάει για τη σχέση της με την αναπαραστατική ζωγραφική, για το γυμνό αλλά και για την παράξενη δύναμη που της δίνει ο Παρθενώνας

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εχω εμμονή με την ιστορία της τέχνης, τους ζωγράφους της Αναγέννησης και τις φιλοσοφικές ιδέες που γεννούσαν οι πίνακές τους. Με τη δουλειά μου προσπαθώ να δώσω τη φρεσκάδα του νέου σε όλες αυτές τις διαχρονικές αξίες», μου λέει η Άιρλαντ Γουίσντομ.

Η 28χρονη Αμερικανίδα εικαστικός, που ζει στο Λος Άντζελες, επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Αθήνα, προκειμένου να περάσει δύο μήνες στον δεύτερο όροφο της γκαλερί The Breeder, στο Μεταξουργείο.

Μέσα στο ευφάνταστο ανοιχτό στούντιο που έχει δημιουργήσει, καλεί Αθηναίους να τη γνωρίσουν και να παρακολουθήσουν από κοντά τον τρόπο με τον οποίο αναβιώνει την παράδοση της ζωγραφικής με ζωντανά μοντέλα, εστιάζοντας στο γυμνό.

Πώς είναι να προσγειώνεστε από την πραγματικότητα του Λος Άντζελες σε αυτήν της Αθήνας;

Όλα μοιάζουν διαφορετικά και συναρπαστικά ταυτόχρονα. Έχω τη χαρά της ανακάλυψης ενός καινούργιου τόπου. Την ίδια χαρά και περιέργεια που έχω όταν ζωγραφίζω έναν καινούργιο πίνακα.

Στην Αθήνα ο κανόνας είναι να μην υπάρχουν κανόνες, κάτι τρομερά απελευθερωτικό. Με τον ίδιο τρόπο ζωγραφίζω. Ποτέ δεν πίστεψα στην τήρηση κανόνων ή προτύπων. Μένω στην Ακρόπολη και κάθε μέρα παίρνω μια παράξενη δύναμη από τον Παρθενώνα. Τον κοιτάζω και σκέφτομαι: Τι ωραίο να ζει κανείς σε μια πόλη που δεν αφηγείται το παρελθόν της, αλλά το εμπεριέχει!

Υπάρχει ένας ιστορικός πλούτος εδώ που μπορείς να τον δεις, σε αντίθεση με το Λος Άντζελες. Εκεί, το μόνο συναρπαστικό είναι το φως και η χολιγουντιανή μαγεία. Το πρώτο πράγμα που σε μαθαίνει το Λος Άντζελες είναι ότι το σεξ πουλάει και ότι όλοι μπορούν να ελκύονται από τον αισθησιασμό ενός βλέμματος.

Τι σας τράβηξε στη ζωγραφική;

Πολλές γενιές πίσω, έχω μια οικογενειακή σύνδεση με τον Εντγκάρ Ντεγκά, οπότε καταλαβαίνεις!

Ο πατέρας μου ήταν ναυαγοσώστης και καλλιτέχνης. Θυμάμαι να με πηγαίνει διαρκώς σε μουσεία και να με προτρέπει να αποτυπώνω ζωγραφικά κάθε τι που αισθανόμουν, κάπως για να το βγάζω από μέσα μου. Είχα μια αγάπη από παιδί στον Μποτιτσέλι, στον Ντίρερ και στον Καραβάτζιο. Όλα αυτά έπλασαν αυτό που είμαι σήμερα.

Τι περιμένει τους επισκέπτες στο The Breeder Open Studio;

Θα πάρουν μια γεύση από τη μαγεία της αναπαραστατικής ζωγραφικής που σπούδασα στη Φλωρεντία και θα βιώσουν το αίσθημα της οικειότητας που προκύπτει όταν ζωγραφίζεις ζωντανά γυμνά μοντέλα.

Υπάρχει κάτι διαχρονικό στο γυμνό σώμα, μια δύναμη που πρέπει να ανακαλύψουμε και να επανασυστηθούμε μαζί της. Ζούμε σε μια κοινωνία που σε κάνει να ντρέπεσαι για το σώμα σου, γι’ αυτό και σκόπιμα τα μοντέλα μου καλύπτουν όλους τους σωματότυπους. Θέλω να πιστεύω ότι όσοι μας επισκεφθούν θα φύγουν με μια αίσθηση αγάπης για το σώμα τους. Το επιστέγασμα της περιόδου που θα περάσω στην Breeder είναι η παραγωγή ενός νέου έργου, το οποίο θα εκτεθεί στην γκαλερί τον Μάρτιο.

Πολλά από τα πρόσωπα που έχετε ζωγραφίσει τα γνωρίσατε στο περίφημο ράντσο Zorthian.

Πράγματι. Έχω ζήσει υπέροχες στιγμές εκεί, σχεδόν βακχικές. Για πάνω από 70 χρόνια αυτό το πανέμορφο ράντσο στα βουνά της Καλιφόρνια αποτελεί ένα καταφύγιο για καλλιτέχνες, όπως ο Άντι Γουόρχολ. Διοργανώνω συχνά εργαστήρια ζωγραφικής εκεί. Είναι μοναδική εμπειρία να δημιουργείς σ’ αυτό το μέρος, ενώ παράλληλα με μύησε στη φιλοσοφία της περμακουλτούρας,
μαθαίνοντας πώς είναι να ζεις αυτάρκης, κοντά στη φύση.

Κάτι που δεν φανταζόμαστε για σας;

Ακούω ηλεκτρονική μουσική όσο ζωγραφίζω! Ξέρω ότι πάει κόντρα στην κλασική μου εκπαίδευση, αλλά μου δίνει απίστευτη ενέργεια!

H Άιρλαντ Γουίσντομ θα βρίσκεται στο Open Studio της γκαλερί The Breeder (Ιάσονος 45, Μεταξουργείο, τηλ. 210-3317527) έως τις 02/03. Η επίσκεψη του κοινού για να παρακολουθεί την εξέλιξη του έργου θα γίνεται κάθε Σάββατο 15.00-17.00.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή