Ο άγνωστος Τσαρούχης αποκαλύπτεται

Ο άγνωστος Τσαρούχης αποκαλύπτεται

Μια έκθεση που παντρεύει τις διαφορετικές πτυχές του μεγάλου καλλιτέχνη

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μπορεί να μελετάς χρόνια τον Τσαρούχη, να νομίζεις πως τον ξέρεις, και πάλι να ανακαλύπτεις πράγματα», εξηγεί η πρόεδρος του Ιδρύματος Γ. Τσαρούχη και ανιψιά του σπουδαίου ζωγράφου, Νίκη Γρυπάρη. Στην έκθεση που επιμελείται, με τίτλο Ήμουν και έμεινα ένας ερευνητής και ένας μαθητής, συγκεντρώνει 116 έργα του καλλιτέχνη από διαφορετικές εποχές, οργανωμένα σε οκτώ θεματικές ενότητες, συνδέοντάς τα με ιδιαίτερο τρόπο. Για παράδειγμα, η ακουαρέλα Πρώτη ιδέα για τη θυσία της Ιφιγένειας, ένα μυθολογικό θέμα που ο Τσαρούχης φιλοτέχνησε το 1947, είναι τοποθετημένη στην ενότητα «Στολές και Φορεσιές».

Ο άγνωστος Τσαρούχης αποκαλύπτεται-1
Πρώτη ιδέα για τη θυσία της Ιφιγένειας, 1947, ακουαρέλα και μολύβι σε χαρτί. Ιδιωτική συλλογή.

«Οι άντρες που κρατούν την Ιφιγένεια είναι Έλληνες στρατιώτες και ναύτες με σύγχρονες στολές, ο Κάλχας φοράει άμφια. Τα θρησκευτικά και μυθολογικά θέματα τα έφερνε στην εποχή του», εξηγεί. Παρατηρούσε τα πάντα, έφερνε βόλτες στην Αθήνα και έπαιρνε φωτογραφίες από γκρεμισμένα σπίτια για να δημιουργήσει τα έργα του.

«Κάποια στιγμή κοιτάζοντας Το λιμάνι της Χίου πριν από την Ανατολή τον ρώτησα πώς μπορούσε να αποδώσει στο χαρτί κάτι που διαρκούσε τόσο λίγο. Η απάντηση που πήρα ήταν πως παρακολουθούσε τον ήλιο να ανατέλλει για μέρες, μετά έφτιαχνε τα χρώματα και ένα απόγευμα περίμενε πια, έτοιμος!»

Από 10/02 έως 21/04, Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, Πλουτάρχου 28, Μαρούσι, tsarouchis.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή