Τα κουτσομπολιά της υψηλής κοινωνίας όπως τα κατέγραψε μία σπουδαία πένα

Τα κουτσομπολιά της υψηλής κοινωνίας όπως τα κατέγραψε μία σπουδαία πένα

Για ένα ημιτελές μυθιστόρημα του Τρούμαν Καπότε που το έφερε στην επιφάνεια η τηλεόραση

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και έναν μήνα, ο αγγλόφωνος Τύπος έχει δείξει υπερβολικό ενδιαφέρον για μια σειρά την οποία στο μεταξύ δεν κρίνει και ως πολύ σπουδαία, ωστόσο αφορά ένα από τα πιο αγαπημένα ρετρό θέματα των πολιτιστικών σελίδων, δηλαδή τον Τρούμαν Καπότε. Ο οποίος έχει έτσι κι αλλιώς την τιμητική του φέτος: 100 χρόνια από τη γέννησή του, 40 από τον θάνατό του. Το Capote vs. The Swans του FX περιγράφει πώς ο Αμερικανός συγγραφέας διέλυσε τη σχέση του με τις κυρίες της υψηλής νεοϋορκέζικης κοινωνίας (γνωστές ως Swans, Κύκνοι) δημοσιεύοντας τα κουτσομπολιά που του είχαν εμπιστευτεί στο διήγημα La Côte Basque, που κυκλοφόρησε στο Esquire τον Νοέμβριο του 1975.

Το διήγημα υπάρχει στο σάιτ του περιοδικού και διαβάζοντάς το θυμήθηκα ότι το είχα ξαναδιαβάσει. Αποτελεί το τρίτο κεφάλαιο του Όταν οι προσευχές εισακούονται, ενός μυθιστορήματος που κυκλοφόρησε ημιτελές μετά τον θάνατο του συγγραφέα. Το είχα διαβάσει κάποτε, παρασυρμένος τότε από μια δήλωση του Καπότε ότι το θεωρούσε το καλύτερό του. Δεν είναι.

Όσο απολαυστικός κι αν είναι ο ρυθμός του, δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε με το Εν ψυχρώ ούτε με το Πρόγευμα στο Τίφανις, θυμίζει όμως αρκετά κάποια διηγήματά του, π.χ. από τη Μουσική για χαμαιλέοντες. Το βρήκα και το ξεφύλλισα και είδα ότι είχα τσακίσει δύο σελίδες στην κάτω μεριά τους, σημάδι ότι κάτι μου είχε κάνει εντύπωση. Στο ένα απ’ τα δύο τσακίσματα πέτυχα μια κουβέντα των «Κύκνων» για τα γράμματα που έστελνε ο Σάλιντζερ στην Ούνα (μετέπειτα κυρία Τσάπλιν), η οποία δεν ήξερε αν έπρεπε να τον θεωρήσει «έξυπνο και χαρισματικό ή απλώς ανόητο». Το δεύτερο τσάκισμα αφορούσε ένα σχόλιο που έκαναν αυτές οι γυναίκες για την Γκάρμπο: «[…] την είδα παρεμπιπτόντως χτες το βράδυ στο σπίτι των Γκίντερ και πρέπει να ομολογήσω ότι η όλη εμφάνισή της είχε πάρει κάτι το πολύ μαραμένο και ξεραμένο […]. Αυτά συμβαίνουν όμως όταν περνάς το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σου αγαπώντας μόνο τον εαυτό σου, κι αυτόν όχι πάρα πολύ». Άφησα τη σελίδα τσακισμένη, μου φάνηκε ξανά ενδιαφέρον.

Το Όταν οι προσευχές εισακούονται είναι εξαντλημένο (εκδ. Καστανιώτη, μτφρ. Γιούρι Κοβαλένκο), θα το βρείτε όμως σε πλατφόρμες μεταχειρισμένων.
Με αφορμή την επέτειο των 100 ετών, θα προβληθεί την Τρίτη 12/03 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση η ταινία Πρόγευμα στο Τίφανις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή