Yatzer: και τώρα σχεδιαστής

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κεραμικά πιάτα, το μπολ, η κανάτα και οι κούπες σε διαφορετικά μεγέθη είναι φτιαγμένα με τεχνική που ταξιδεύει στον χρόνο. Χειροποίητα και ζωγραφισμένα στο χέρι σε μια ουδέτερη χρωματικά «βεντάλια», τα νέα αντικείμενα έχουν ήπιες, ακανόνιστες, φιλικές γραμμές. Συνθέτουν μια συλλογή που γιορτάζει τα 25 χρόνια της σουηδικής Mateus και σχεδιάστηκαν από έναν διεθνή σήμερα Έλληνα σε συνεργασία με έναν γνωστό Γάλλο δημιουργό. Η σειρά «Mateus meets Sam Baron meets Yatzer» είναι το κοινό πρότζεκτ του Κώστα Βογιατζή και του βραβευμένου σχεδιαστή αντικειμένων Σαμ Μπάρον.

«Μετά από σχεδόν 12 χρόνια στο blogging, σκέφτηκα ότι ήταν καιρός να αρχίσω να δίνω φόρμα στα pixels», εξηγεί στο «Κ» ο Κ. Βογιατζής, δημιουργός του Yatzer.com, μιας παγκόσμιας, αγγλόφωνης ιστοσελίδας που «συνομιλεί» κάθε χρόνο με 2,5 εκατ. μοναδικούς επισκέπτες σε θέματα ντιζάιν, μόδας, ταξιδιού και αρχιτεκτονικής. Ο Έλληνας influencer, ο οποίος συνεργάζεται με οίκους όπως ο Gucci, γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. «Σήμερα αισθάνομαι πιο σίγουρος να ξεκινήσω να φτιάχνω πράγματα τα οποία οι άλλοι δεν θα βλέπουν μόνο, αλλά με κάποιον τρόπο θα αισθάνονται. Θα έλεγα ότι δίνω σχήμα στην ψηφιακή μου εμπειρία, ενώ συγχρόνως θυμάμαι τις σπουδές μου στο ντιζάιν», συμπληρώνει.

 

Yatzer: και τώρα σχεδιαστής-1

Άποψη του καταστήματος της Mateus στη Στοκχόλμη.

 

Η πρόσκληση για τον σχεδιασμό της νέας συλλογής ήρθε από την ιδρύτρια του σουηδικού οίκου, Teresa Mateus Lundahl, η οποία συνεχίζει την ιστορία της Mateus με την εξίσου δημιουργική κόρη της, Filippa. Η εταιρεία εδρεύει στη Σουηδία, ενώ η παραγωγή των αντικειμένων γίνεται στην πιο «φωτεινή» Πορτογαλία, όπου τα κομμάτια σμιλεύονται ένα ένα στο χέρι από πηλό.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των συλλογών του οίκου είναι ότι καθεμία έχει τη δυνατότητα να μπερδεύεται αισθητικά στο τραπέζι με τις υπόλοιπες, «χάρισμα» που διαθέτει και η επετειακή «Mateus meets Sam Baron meets Yatzer», η οποία, σύμφωνα με την Teresa Mateus Lundahl, αποτελεί μια «νέα, σύγχρονη γλώσσα στο ντιζάιν».

«Θέλαμε να αναδείξουμε τις ρίζες της κεραμικής, μιας από τις πρώιμες μορφές τέχνης της ανθρωπότητας, την οποία η Mateus έχει φτάσει σ’ ένα άλλο επίπεδο», έχουν δηλώσει για τη συλλογή τους ο Κώστας Βογιατζής και ο Σαμ Μπάρον. «Η αντίθεση μεταξύ της αβερνίκωτης κατασκευής και της ζωγραφισμένης στο χέρι χρωματικής παλέτας δίνει στα αντικείμενα μια σύγχρονη αίσθηση, χωρίς να αφαιρεί κάτι από τη χειροποίητη σαγήνη τους».  ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή