ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «Κ»

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη

Σε ένα γυμνάσιο της πόλης Λαβάλ στη δυτική Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν μοιράζεται το θρανίο με μια μαθήτρια, τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς. Η εκπαίδευση αποτελεί «κλειδί» της πολιτικής του 40χρονου Γάλλου προέδρου, που νωρίτερα φέτος είχε ανακοινώσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ευελπιστεί ότι θα μειώσουν τις μαθησιακές ανισότητες και θα προετοιμάσουν καλύτερα μια νέα γενιά Γάλλων για την αγορά εργασίας.

Πενήντα χρόνια από τον Μάη του ’68, ο Μακρόν υπόσχεται τις μεγαλύτερες αλλαγές σε ένα σύστημα που παρέχει δωρεάν παιδεία από το 1881. Ο φετινός προϋπολογισμός του γαλλικού Υπουργείου Παιδείας υπολογίζεται σε 50,6 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί τη μεγαλύτερη κυβερνητική δαπάνη.

Από φέτος οι μαθητές του δημοτικού και του γυμνασίου δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις «έξυπνες» συσκευές τους (με σύνδεση στο ίντερνετ) στους σχολικούς χώρους, ενώ θα ενθαρρύνονται για την εκμάθηση αρχαίων ελληνικών και λατινικών. Του χρόνου τέτοια εποχή, η υποχρεωτική εκπαίδευση των μικρών Γάλλων θα ξεκινάει από τα τρία τους χρόνια, αντί για τα έξι που ισχύει μέχρι τώρα. ■