Όσκαρ …δροσιάς στην Ευρυτανία

Όσκαρ …δροσιάς στην Ευρυτανία

6' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαχρονικές διαδρομές και δοκιμασμένες δραστηριότητες σε έναν κλασικό ορεινό προορισμό της κεντρικής Ελλάδας.

Από το Καρπενήσι μέχρι το Μικρό και το Μεγάλο Χωριό και από τον Προυσό μέχρι τη Ροσκά, ανάμεσα στα ψηλά βουνά, τα βαθιά φαράγγια και τα ορμητικά ποτάμια, η Ευρυτανία ξεχωρίζει μεταξύ των ορεινών προορισμών. Καθώς διασχίζεις την καρδιά της από τον Τυμφρηστό μέχρι τα τελευταία σπίτια της Καστανιάς, οι εναλλαγές των εικόνων κρατούν το βλέμμα σε εγρήγορση. Σε κάθε χωριό υπάρχει κι ένας λόγος για στάση, κάθε τοπίο κρύβει και μια όμορφη πρόκληση. Κολύμπι σε ποτάμια, κατάβαση σε φαράγγια, περπάτημα στο δάσος, αλλά και ιππασία, τοξοβολία και ραπέλ, για να περάσει ευχάριστα ο χρόνος. Και πάνω από όλα, δροσιά!

Ξεκινάμε από το Πάντα Βρέχει

Όσκαρ …δροσιάς στην Ευρυτανία-1

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά τοπία της Ευρυτανίας, προσβάσιμο εύκολα με τα πόδια, το Πάντα Βρέχει. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Το πιο διάσημο, το πιο φωτογραφημένο, το πιο γνωστό τοπίο της Ευρυτανίας, ο «Πανταβρέχης» των ντόπιων, είναι ένα υδάτινο παραπέτασμα που σχηματίζεται στο στενότερο πέρασμα του Κρικελλοπόταμου, ανάμεσα στην Καλιακούδα και στο όρος Πλατανάκι. Από όλα τα σημεία του ορίζοντα μπορείτε να φτάσετε μέχρι εδώ. Βόρεια από τα Δολιανά, νότια από τη Ροσκά, ανατολικά από τη γέφυρα Κρίκελλου-Δομνίστας, δυτικά από τη γέφυρα Καστανιάς-Προδρόμου. Η καλύτερη για μένα διαδρομή είναι η τελευταία, ένα από τα πιο όμορφα river trekking στην Ελλάδα –περπάτημα και κολύμπι– που διαρκεί 2 ώρες. Αφήστε τη φωτογραφική σας μηχανή (ή εξοπλιστείτε με στεγανή θήκη), βάλτε το μαγιό σας και ξεκινήστε. Στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής περπατάτε στις όχθες του ποταμού κι όσο πλησιάζετε συναντάτε βάθρες, στενά ανάγλυφα περάσματα και μικρούς καταρράκτες. Και με αυτοκίνητο, όμως, η χωμάτινη διαδρομή που ξεκινά λίγο έξω από τα Δολιανά και οδηγεί μέσα από ξεχασμένα χωριά και σημεία θέας στην επιβλητική Καλιακούδα μέχρι τη γέφυρα της Ρόσκας είναι επίσης εντυπωσιακή. Με απλό περπάτημα διάρκειας 45 λεπτών μέσα στο ποτάμι, θα βρεθείτε και πάλι μπροστά στο θέαμα της αιώνιας βροχής.

Μπάνιο ή αναρρίχηση στη Μαύρη Σπηλιά

Όσκαρ …δροσιάς στην Ευρυτανία-2

Στο μονοπάτι της Μαύρης Σπηλιάς οι βάθρες προσφέρονται για βουτιές, αλλά και για απομόνωση. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Μια βάθρα με βαθυπράσινα νερά σχηματίζεται από τον εντυπωσιακό καταρράκτη που πέφτει από 10 μ. ύψος. Το μονοπάτι ξεκινά από τον δρόμο Προυσού-Καστανιάς, ακριβώς πριν από τη γέφυρα τύπου Belay (υπάρχει ταμπέλα). Περπατώντας για περίπου 20 λεπτά αρκετά ψηλότερα πάνω από τον Προυσιώτη ποταμό, φτάνετε στον προορισμό σας. Αν θέλετε, μπορείτε να συνεχίσετε τον περίπατό σας στο μονοπάτι που ακολουθεί ανηφορικό μέσα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο με πλατάνια, έλατα και ρυάκια. Εκεί όπου το φαράγγι στενεύει και το τοπίο γίνεται πιο άγριο, με βάθρες και μικρούς καταρράκτες, διακρίνεται ψηλότερα στα δεξιά σας το μισογκρεμισμένο οίκημα του φυσικού καταφυγίου της Μαύρης Σπηλιάς. Από εδώ ξεκινάει μια Via Ferrata, δηλαδή ένα αναρριχητικά εξοπλισμένο μονοπάτι (στα ελληνικά σημαίνει «δρόμος του ατσαλιού»), που σας δίνει τη δυνατότητα να διασχίσετε το δυσπρόσιτο φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς. Μέσω των ειδικά τοποθετημένων ατσαλένιων στηριγμάτων θα καταλήξετε πεζοπορώντας στους Αγίους Αποστόλους του Προυσού, σε μια διαδρομή 3,5 χλμ. μετ’ επιστροφής. Απαιτούνται ειδικός εξοπλισμός και σχετική εμπειρία, γι’ αυτό απευθυνθείτε σε μία από τις εταιρείες που οργανώνουν δραστηριότητες στην περιοχή.

Δραστηριότητες στο Saloon

Όσκαρ …δροσιάς στην Ευρυτανία-3

Τα χωριά της Ευρυτανίας το καλοκαίρι γεμίζουν ζωή από τους ντόπιους που επιστρέφουν. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Το Saloon βρίσκεται λίγο έξω από το Καρπενήσι, στον δρόμο προς Προυσό, σε μια ιδιαίτερα περιποιημένη έκταση 17 στρεμμάτων. Εδώ τα παιδιά παίζουν και οι γονείς απολαμβάνουν όλες τις ώρες της ημέρας καφέ, ποτό και κρύα πιάτα ή γίνονται οι ίδιοι παιδιά και δοκιμάζουν τον πύργο αναρρίχησης-καταρρίχησης, τοξοβολία, αλλά και το εναέριο πέρασμα (flying fox). Εναλλακτικά, κάνετε ιππασία στον Καρπενησιώτη, συνοδεία οδηγού. Ο χώρος είναι ιδανικός και ιδιαίτερα ασφαλής, και ειδικευμένοι συνοδοί αναλαμβάνουν τις δραστηριότητες των μικρών επισκεπτών. Διαθέτει παιδική χαρά με ειδικό τάπητα, τρενάκι που κάνει βόλτα στον περιφραγμένο χώρο, περπάτημα σε ένα μικρό μονοπάτι που περνάει μέσα από τον βοτανικό κήπο (τηλ. 22370-24606).

Περίπατοι στη φύση

Όσκαρ …δροσιάς στην Ευρυτανία-4

Για να φτάσεις στο εντυπωσιακό Πάντα Βρέχει, πρέπει να περπατήσεις μέσα στο ποτάμι, μια ευκαιρία να δεις πώς μοιάζουν τα δυσπρόσιτα άγρια φαράγγια της Ευρυτανίας, τα οποία μόνο οι έμπειροι canyoners μπορούν να διασχίσουν. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ).

Ένα όμορφο μονοπάτι ξεκινά από το Κλαυσί. Ξεκινώντας από το Καρπενήσι προς τον Προυσό, ακριβώς στο 6ο χλμ. του κεντρικού δρόμου θα δείτε την ταμπέλα που οδηγεί στον οικισμό. Μόλις περάσετε την τσιμεντένια γέφυρα, αφήνετε το αυτοκίνητο και δίπλα θα δείτε το ξύλινο γεφυράκι από όπου αρχίζει η διαδρομή. Κρατώντας πάντα πορεία παράλληλη με τον ποταμό Καρπενησιώτη –προσπερνώντας τις διακλαδώσεις που οδηγούν ψηλότερα στην πλαγιά–, αποφεύγετε τον κίνδυνο να χαθείτε. Χρήσιμο κόλπο είναι να ακολουθείτε τα ίχνη των αλόγων που μεταφέρουν τους ερασιτέχνες ιππείς από το κοντινό Saloon. Σύντομα συναντάτε στα αριστερά σας το όμορφο, πέτρινο τοξωτό γεφύρι των Κορυσχάδων και στο βάθος διακρίνετε τους παραδοσιακούς οικισμούς των Κορυσχάδων και των Γοργιανάδων. Το τοπίο κατά την πορεία σας εναλλάσσεται ανάμεσα σε πλατάνια, ψηλά πουρνάρια και σε ανοιχτά ξέφωτα δίπλα στην όχθη. Αφού περάσετε δύο ξύλινες καλύβες, μπαίνετε πλέον για τα καλά μέσα στην κατάφυτη πλαγιά, πάντα παράλληλα με το ποτάμι, μέχρι να συναντήσετε την τσιμεντένια σκάλα που θα σας οδηγήσει στο ιστορικό Κεφαλόβρυσο, εκεί όπου το 1823 δόθηκε μια ιστορική μάχη της Ελληνικής Επανάστασης, κατά την οποία σκοτώθηκε ο εθνικός ήρωας Μάρκος Μπότσαρης.

Canyoning στο Χαλικόρεμα

Κατάβαση με ραπέλ σε ορμητικούς καταρράκτες, βουτιές σε βάθρες, νεροτσουλήθρες σε λείους βράχους, κολύμπι στο ποτάμι… Πού όλα αυτά; Στα δεκατρία ασφαλισμένα τεχνικά φαράγγια που αριθμεί αυτή τη στιγμή η Ευρυτανία, με διάφορους βαθμούς δυσκολίας. Το Χαλικόρεμα (ή Μικρό Πάντα Βρέχει) στον Τόρνο είναι η καλύτερη εισαγωγή στον μαγικό κόσμο των φαραγγιών, σε μια διαδρομή που έχει νερό όλες τις εποχές του χρόνου και δεν διαρκεί περισσότερο από 3 ώρες. Εάν δεν έχετε παρακολουθήσει ειδικευμένη σχολή canyoning, απευθυνθείτε απαραιτήτως σε κάποια εταιρεία δραστηριοτήτων με καταρτισμένους οδηγούς.

ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ

Όσκαρ …δροσιάς στην Ευρυτανία-5

Το νόστιμο γαλακτομπούρεκο του Καρβέλη στο Μεγάλο Χωριό συνοδεία ελληνικού καφέ. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

• Με βάση το Καρπενήσι οργανώστε μια ημερήσια εκδρομή με πολλές στάσεις μέχρι τον Προυσό. Επιλέξτε την ομορφότερη διαδρομή που κατευθύνεται προς Ανιάδα, Μουζίλο και Κλαυσί. Σταματήστε στο Μεγάλο Χωριό, για να περπατήσετε ανάμεσα στα πετρόκτιστα σπίτια του και να δοκιμάσετε το διάσημο γαλακτομπούρεκο στο «Καφενείο της κυρα-Παρασκευής». Περάστε από το Παλιό Μικρό Χωριό, το λιθόκτιστο στολίδι στις παρυφές της Χελιδόνας, για να επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγίου Σώστη με την όμορφη θέα στην κόψη των Αηλιάδων, στην πίσω πλευρά της Χελιδόνας, και να ανακαλύψετε τη μικρή λίμνη που κρύβεται στην είσοδο του χωριού. Καταλήξτε στον Προυσό, για να επισκεφτείτε την Παναγιά την Προυσιώτισσα, διάσημη για τη θαυματουργή εικόνα της, που διέσωσε ακόμα και τον Καραϊσκάκη που έφτασε εδώ τραυματισμένος, αλλά και για το μοναδικό τοπίο της χαράδρας του Προυσιώτη ποταμού. Τελευταία στάση στο Αλλαντοποιείο Στρεμμένου στον Προυσό, για γευσιγνωσία μέσα στη φύση.

Μερικές προτάσεις για φαγητό: Στον Γάβρο, το γαστριμαργικό κέντρο ανάμεσα στο Καρπενήσι και στον Προυσό, επιλέξτε το «Πέταλο» (τηλ. 22370-41487) για κρεατικά και το «Σπίτι του ψαρά» (τηλ. 22370-41202) για πέστροφες. Στο Μεγάλο Χωριό θα βρείτε την αγαπημένη ταβέρνα των ντόπιων, τον «Άγιο Αθανάσιο» (τηλ. 22370-41250). Στο Μικρό Χωριό, όλα τα σουβλιστά σερβίρει «Το Χωριάτικο» (τηλ. 22370-41257), ενώ για καλό φαγητό με θέα στο Βελούχι θα πάρετε τον δρόμο για το Παλιό Μικρό Χωριό: κλασικές γεύσεις στη «Χελιδόνα» (τηλ. 22370-41509), πολίτικα πιάτα «Στην Πόλη» (τηλ. 22370- 41544).

• Εάν θέλετε να οργανώσετε εξορμήσεις συνοδεία οδηγών, μπορείτε να απευθυνθείτε στις εταιρείες Trekking Hellas (τηλ. 6978-187863, 22370-25940) και Ευ Ζην (τηλ. 22370-80150, 6945-396808, www. fzein-evryt.gr). Για τις περιπατητικές σας διαδρομές μπορείτε να συμβουλευτείτε τον ορειβατικό χάρτη «Ευρυτανικά Βουνά» από τις εκδόσεις Ανάβαση.

Πρώτη δημοσίευση: "Greece Is Διαδρομές".

Μπορείτε να παραγγείλετε το τεύχος εδώ: https://subscription.kathimerini.gr/greece-is

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή