Καβάλα: η γοητευτική του βορρά

Καβάλα: η γοητευτική του βορρά

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στέκια και παραλίες για όλα τα γούστα και ένα μοναδικό ξενοδοχείο για ατμοσφαιρική διαμονή.

Μια τυπική μέρα στην πιο καλοκαιρινή πόλη του βορρά: Πρωί, σχεδιάζεις τις διακοπές σου με καφέ και αυγά σε διάφορες συνταγές στον «Τσαλαπετεινό», ένα πολυδιάστατο μαγαζί με διαφορετικά μενού για όλη την ημέρα. Μεσημέρι, πίνεις ουζάκι και τρως τηγανητό καλαμάρι στον «Κροκόδειλο», μαζί με ντόπιους που το έχουν σκάσει από τη δουλειά. Απόγευμα, ψάχνεις τραπέζι στο καφέ «Μπρίκι», δίπλα στο κάστρο, για να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα με φόντο όλη την πόλη. Μετά, κατηφορίζεις μέχρι τα βραχάκια της Παναγίας, για να δεις από κοντά τον ουρανό που αντανακλάται στο νερό και να συνεχίζεις για θαλασσινά στη συνοικία των Σφαγείων.

Βράδυ, πηγαίνεις για παγωτό στον «Χασουλάκη-Μπλέκου». Ύστερα, οδηγείς αργά στον παραλιακό δρόμο από τη συνοικία Παληό μέχρι το Περιγιάλι. Να χαζεύεις τα ιστιοπλοϊκά στο λιμάνι, να διασχίζεις τις φωταγωγημένες Καμάρες και να απολαμβάνεις το δροσερό αεράκι που μπαίνει από το παράθυρο. Να ξημερωθείς στο «180°», με τον βραβευμένο bartender Τάσο να περιγράφει το νέο θεματικό κοκτέιλ του. 

Μπορεί πάλι να μην κάνεις τίποτε από όλα αυτά και να περάσεις όλη σου τη μέρα στην παραλία. Ανατολικά της πόλης, σε απόσταση σαράντα λεπτών, βρίσκεται μία από τις μεγαλύτερες «αμμόγλωσσες» της χώρας, η παραλία της Κεραμωτής. Εντελώς τροπική, με χρυσή άμμο μήκους πέντε χιλιομέτρων, θάλασσα σε όλες σχεδόν τις αποχρώσεις του γαλάζιου και ένα μικρό πευκοδάσος στον πυρήνα της, μοιάζει από ψηλά με ατόλη. Δυτικά της απλώνονται οι αμμόλοφοι, ένα σύμπλεγμα τριών διαδοχικών κόλπων με λευκόχρυση άμμο και διαυγή, γαλαζοπράσινα νερά. Περιλαμβάνουν από τα ερείπια του βυζαντινού κάστρου της Νέας Περάμου μέχρι κοσμοπολίτικα beach bars, όπως το «Πεπόνι» και το «Almyra», αλλά και ελεύθερα σημεία για να απλώσεις την πετσέτα σου ανενόχλητος. Επίσης, για όσους δεν θέλουν να απομακρυνθούν, εντός του αστικού ιστού υπάρχουν η Τόσκα και ο Μπάτης, δύο οργανωμένες παραλίες με γαλάζια σημαία.

Σε κάθε περίπτωση, κρατήστε σημείωση για το μοναδικό «Ιμαρέτ». Η διαμονή στο οθωμανικό ιεροδιδασκαλείο του 19ου αιώνα, που λειτουργεί ως ξενοδοχείο από το 2004, είναι μια σπάνια εμπειρία – από τους ευωδιαστούς κατάφυτους κήπους μέχρι το παραδοσιακό χαμάμ και τα υποδειγματικά ανακαινισμένα «κελιά» των σπουδαστών αλλοτινών καιρών, όλα εδώ διεγείρουν το πνεύμα και συνάμα γαληνεύουν την ψυχή. Φέτος μάλιστα, στον κήπο με τις πορτοκαλιές έχει εγκατασταθεί θερινός κινηματογράφος για προβολή κλασικών ταινιών, ενώ φιλοξενείται και μια έκθεση φωτογραφιών για την ταινία «Τοπ Καπί» (γυρίστηκε εδώ), υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη.

Πρώτη δημοσίευση: “Greece Is Διαδρομές”. 
Μπορείτε να παραγγείλετε το τεύχος εδώ: https://subscription.kathimerini.gr/greece-is

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή