Προσποιητά ταξίδια

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όταν η Στέφανι Ρόζενμπλουμ είναι στο Παρίσι, μετατρέπεται σε μια flâneuse, βολτάροντας χωρίς συγκεκριμένο προορισμό, περιπλανώμενη στα μεσαιωνικά δρομάκια του Marais, κάνοντας μια στάση για να ακούσει μια τζαζ μπάντα, κι έπειτα μια επίσκεψη στο Musée Carnavalet, όπου ξεδιπλώνεται το νήμα της ιστορίας της πόλης (τουλάχιστον προτού κλείσει για ανακαίνιση), λίγο shopping στο SoPi (νότιο Pigalle), λίγα φρεσκοψημένα κρουασάν από τον Éric Kayser και, αν έχει λιακάδα, άραγμα σε μία από τις χαρακτηριστικές πράσινες μεταλλικές καρέκλες των Κήπων του Λουξεμβούργου… Αυτά τουλάχιστον μοιράζεται μαζί μας η ταξιδιωτική συντάκτρια των New York Times στη νέα της ρουμπρίκα, που παροτρύνει τους έγκλειστους αναγνώστες να προσποιηθούν ότι ταξιδεύουν στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του κόσμου, οργανώνοντας σχετικές θεματικές βραδιές στο σπίτι τους. «Αυτές τις μέρες το διαμέρισμά μου είναι το μπιστρό, η μπουτίκ και η μπουλανζερί, αλλά κι αυτό έχει τη ρομαντζάδα του. Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι να “προσκαλέσεις” το Παρίσι στο σπίτι σου. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη δημιουργικότητα. Ίσως και ένα ποτήρι σαμπάνια». 

Πώς λοιπόν να διανύσεις νοητά την απόσταση Αθήνα-Παρίσι; Να μάθεις να φτιάχνεις μπαγκέτα από το κανάλι YouTube της Maison Kayser Academy. Να σβήσεις τα φώτα και να παρακολουθήσεις επίσης στο YouTube αποσπάσματα παραστάσεων από την Opéra National de Paris. Να κάνεις μια εικονική επίσκεψη σε μουσεία που παρέχουν τη δυνατότητα – να παρατηρήσεις αριστουργήματα του Ρενουάρ και του Βαν Γκογκ στο Musée d’Orsay ή να ζουμάρεις στις πινελιές των νούφαρων του Μονέ από το Musée de l’Orangerie. Να ακούσεις τζαζ από τον Django Reinhardt και το Quintette du Hot Club de France, να δεις ξανά τον Μπελμοντό και την Tζιν Σέμπεργκ στο «Με κομμένη την ανάσα» και να μάθεις να δένεις το κασκόλ επιτηδευμένα ανεπιτήδευτα όπως εκείνη. Και πάει λέγοντας. 

Θέλει έρευνα, κόπο, καλή θέληση και ανεπτυγμένη ικανότητα αυθυποβολής το προσποιητό ταξίδι, τι νομίζατε; Το ερώτημα είναι αν αποδίδει. Αν στο τέλος της θεματικής παρισινής βραδιάς θα νιώσεις ανανεωμένος ή ακόμα πιο μελαγχολικός, ακόμα πιο εγκλωβισμένος στη συνθήκη που έχει επιβάλει η πανδημία. Γιατί η θέα από το μπαλκόνι θα είναι ίδια, όπως και η βόλτα που μπορείς να κάνεις στέλνοντας κωδικό 6 στο πενταψήφιο. Το Παρίσι (όπως και η Χαβάη, με την οποία ασχολείται σε άλλο αντίστοιχο «οδηγό» της η Στέφανι) θα παραμείνει απλησίαστο. Και στη γωνίτσα του μυαλού όπου αποθηκεύονται οι ωραίες αναμνήσεις, μάλλον θα υπάρχει το κενό. Προσωπικά θα αρκεστώ σε ένα comfort φαγητάκι, μια καλή ταινιούλα και ύπνο νωρίς, μέχρι να έρθει η στιγμή να ταξιδέψουμε με ασφάλεια ξανά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή