Ζουμ στη φύση

Έξι εικόνες από τρεις φωτογραφικούς διαγωνισμούς αποκαλύπτουν το θαύμα της ζωής σε άλλη κλίμακα.

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Daniel Knop – H γέννηση ενός ψαριού-κλόουν

«Ο διαγωνισμός Nikon Small World ιδρύθηκε το 1974 για να προωθήσει τη φωτογραφική τελειότητα του μικροσκοπίου», υπερηφανεύονται οι άνθρωποι πίσω από αυτόν, με μια δόση υπερβολής αλλά και μια δόση αλήθειας. Γιατί υπάρχουν στοιχεία τελειότητας, τόσο της φύσης όσο και της τεχνολογίας, σε αυτή τη σύνθεση του Daniel Knop που παρουσιάζει τη «γέννηση» ενός ψαριού-κλόουν (Amphiprion percula). Από αριστερά προς τα δεξιά βλέπουμε το αυγό την πρώτη ημέρα γονιμοποίησης (διακρίνονται ακόμα και υπολείμματα σπέρματος στο επάνω μέρος), έπειτα την τρίτη ημέρα (πρωί και απόγευμα), την πέμπτη ημέρα και τέλος την ένατη, λίγες ώρες πριν από την εκκόλαψη. Μία από τις δυσκολίες του Knop ήταν ότι έπρεπε να τραβήξει τις φωτογραφίες ενώ το έμβρυο βρισκόταν εν κινήσει. Όπως φαίνεται, τα κατάφερε, με το αποτέλεσμα να τον δικαιώνει απόλυτα.
2η θέση στον διαγωνισμό Nikon Small World Photo Microscopy Competition 2020


Luke Chambers – Και αράχνη και ροζ

Ζουμ στη φύση-1
© Luke Chambers


Ο διαγωνισμός των British Photography Awards απευθύνεται σε φωτογράφους της Βρετανίας, μιας χώρας με φωτογραφική παράδοση και γι’ αυτό με καλό επίπεδο, όπως φαίνεται και από την εικόνα του Luke Chambers, η οποία τι απεικονίζει; Μια αράχνη-καβούρι (Thomisus onustus), χρώματος ροζ, που, όπως υποδηλώνει το όνομά της, μπορεί να περπατήσει πλαγίως. Ο φωτογράφος έπρεπε να περάσει πάνω από 16 ώρες ψάχνοντας ανάμεσα σε εκατοντάδες λουλούδια για να βρει αυτό το –καμουφλαρισμένο πάνω σε ένα ροζ φυτό– αρθρόποδο ασπόνδυλο ζώο των 5 χιλιοστών, το οποίο «όπως βλέπετε δεν δείλιασε», αντιθέτως «πήρε τη χαρακτηριστική στάση άμυνας του είδους!». Ένα πραγματικά εντυπωσιακό πλάσμα, άγριο και την ίδια στιγμή γλυκό.        
Βραβείο κοινού στην κατηγορία Macro Photographer 2020 των ΒPA


Nike Koch – Κοντινό στα μανιτάρια 

Ζουμ στη φύση-2
©Nike Koch 

«Τα μικροσκοπικά μανιτάρια στέκονται περήφανα σε μια τέλεια συστάδα και μοιάζουν με λαμπατέρ που κάποιος άφησε αναμμένο στο δάσος», λένε, με μια δόση σουρεαλισμού, οι υπεύθυνοι των British Photography Awards για τη φωτογραφία της Nike Koch. Που είναι πράγματι επιτυχημένη, γιατί καταφέρνει να σε πείσει ότι η φύση αντιγράφει το ντιζάιν, ότι τα μανιτάρια παραπέμπουν σε φωτιστικά και όχι το αντίθετο, όπως εσύ ως θεατής πολύ καλά ξέρεις. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο δάσος New Forest, έναν πνεύμονα πρασίνου και καταφύγιο σπάνιων πουλιών της νότιας Αγγλίας. 
Βρίσκεται στη λίστα των επικρατέστερων, στην κατηγορία Macro Photographer 2021 των ΒPA.


Barbora Polivkova – Μινιόν πρωταγωνιστής

Ζουμ στη φύση-3
© Barbora Polivkova/IGPOTY

Αυτός ο διαγωνισμός ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους κατ’ αρχάς λόγω τίτλου: λέγεται International Garden Photographer Of the Year (IGPOTY). Σε κάνει να σκέφτεσαι κήπους, παρτέρια και λουλούδια. Mία φωτογραφία του IGPOTY είναι αυτή με τον μικρό υαλοβάτραχο, τον οποίο η φωτογράφος Barbora Polivkova εντόπισε πάνω σε ένα άνθος. «Όταν τον πρωτοείδα, μου φάνηκε σαν να ποζάρει. Μου άρεσε η αντίθεση των χρωμάτων που κάνει πιο ορατό τον βάτραχο και ταυτόχρονα αποτυπώνει την κλίμακα», αναφέρει η Polivkova για τη σύνθεση που συνέλαβε κάπου στα τροπικά δάση της Κόστα Ρίκα. 
Διάκριση Commended στο πρότζεκτ Macro Art του IGPOTY  


Zhigang Li – Μα τι είναι;

Ζουμ στη φύση-4
© Zhigang_Li/IGPOTY

Αρχικά δεν καταλαβαίνεις ακριβώς περί τίνος πρόκειται. Είναι φυτό ή κάτω από τη στρογγυλή μάζα κρύβονται ποδαράκια; Φυτό είναι, και μάλιστα σπάνιο. Το επιστημονικό του όνομα είναι Saussurea medusa, όμως είναι περισσότερο γνωστό ως «κουνέλι-μέδουσα», όπως λέει ο φωτογράφος Zhigang Li, που συμμετείχε στον διαγωνισμό IGPOTY και το φωτογράφισε στην επαρχία Γιουνάν της Κίνας. 

«Συνήθως το βρίσκεις σε απόκρημνες πλαγιές του βουνού, σε υψόμετρο μεταξύ 3.000-5.600 μ. Βλέποντάς το, μου θύμισε ένα μικρό κόκκινο καπέλο, που κάποιος είχε ξεχάσει στην παραλία», σημειώνει ο Li για ένα φυτό που, παρά την παράξενη όψη που διαθέτει, θεωρείται πολύτιμο στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, αφού έχει αντιφλεγμονώδη δράση και χρησιμοποιείται στη θεραπεία πολλών παθήσεων.
Φιναλίστ στην κατηγορία The Beauty of Plants του IGPOTY


Tim Hearn – Εγγλέζα πεταλούδα

Ζουμ στη φύση-5
© Tim Hearn/IGPOTY

Ανάμεσα στις πολλές συμμετοχές του διαγωνισμού ξεχώρισε και η εικόνα του Tim Hearn, ο οποίος φωτογράφισε «αυτό το ωραίο είδος πεταλούδας, τη μεγάλη σεντεφένια (Speyeria aglaja), στην κορυφή μιας δακτυλίτιδας», όπως λέγεται η πόα με τα ανοιχτόχρωμα μοβ άνθη. Η εικόνα τραβήχτηκε στη διάρκεια του καλοκαιρού, στο Devon της νοτιοδυτικής Αγγλίας. 
Απέσπασε τη διάκριση Highly Commended στην κατηγορία Wildlife in the Garden του IGPOTY. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή