«Πράσινη» Βαλένθια

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και χρόνια, ως τουριστικό σήμα κατατεθέν της Βαλένθια έχει επικρατήσει, εκτός από την παέγια, το θεαματικό σύμπλεγμα κτιρίων της Πόλης των Τεχνών και των Επιστημών, έργο του Σαντιάγο Καλατράβα. Όμως η Βαλένθια δεν είναι μόνο το διάσημο τέκνο της ούτε το λαχταριστό έδεσμα με ρύζι, κοτόπουλο, κουνέλι και σαφράν. Eίναι ακόμα η εύφορη γη της L’Horta, των χιλιάδων μικρών γεωργικών κλήρων που καλλιεργούνται και αρδεύονται με βιώσιμο τρόπο από τα χρόνια των Μαυριτανών. Είναι επίσης, 10 χιλιόμετρα νοτιότερα, το Εθνικό Πάρκο της Albufera, που φιλοξενεί έναν από τους σημαντικότερους υγρότοπους της Ιβηρικής Χερσονήσου. Είναι, ασφαλώς, και οι ποδηλατόδρομοί της, μήκους 150 χλμ., αλλά και ένα εκτενές δίκτυο δρόμων που δίνουν προτεραιότητα στα ποδήλατα έναντι των αυτοκινήτων. 

Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας προτάσσει πλέον ως ξεκάθαρη προτεραιότητα της τουριστικής της στρατηγικής το αειφόρο προφίλ της. Απόδειξη αυτού, η απόφασή της να είναι η πρώτη πόλη στον κόσμο που θα καταγράφει τις προερχόμενες από τουριστικές δραστηριότητες εκπομπές ρύπων της, στο πλαίσιο της γενικότερης δέσμευσής της να γίνει ενεργειακά ουδέτερη έως το 2025. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατο δημοσίευμα του Independent, σύντομα θα συστήνεται ως η «πόλη των 15 λεπτών»: κάτοικοι και επισκέπτες θα μπορούν μέσα σε ένα τέταρτο της ώρας να προσεγγίσουν τα βασικά σημεία ενδιαφέροντος με τα πόδια, με ποδήλατο ή με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στην ίδια κατεύθυνση, οι τουριστικές αρχές εισηγούνται την επέκταση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη διεύρυνση του δικτύου ηλεκτρικών λεωφορείων αλλά και την αύξηση των χώρων πρασίνου, για τη μεγαλύτερη απορρόφηση CO2. 

Στόχος της Βαλένθια είναι να απευθυνθεί στους ενσυνείδητους ταξιδιώτες, εκείνους που θεωρούν ότι το ταξίδι, εκτός από τρόπος αναψυχής, είναι και πολιτική πράξη. Δεν αρκεί προφανώς να ονειρευόμαστε έναν καλύτερο κόσμο στα χαρτιά. Πρέπει με την ίδια τη στάση ζωής και τις επιλογές μας να υποστηρίζουμε την αλλαγή. 
 
Υ.Γ. Mετά 20 και πλέον χρόνια συντροφιάς με τους αναγνώστες της «Καθημερινής», τα «Ταξίδια» πάνε το δικό τους ταξίδι ανασυγκρότησης και αυτοβελτίωσης. Θα επιστρέψουν κοντά σας την Κυριακή 23 Μαΐου, πλήρως ανανεωμένα και πλουσιότερα από ποτέ, εγκαινιάζοντας τη νέα (και καλύτερη) περίοδο της εκδοτικής πορείας τους, ως ένα χορταστικό μηνιαίο περιοδικό. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή