Κύθνος: Ζωή σε αργή κίνηση

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν τους μήνες της καραντίνας ονειρευόσασταν ένα κλασικό κυκλαδίτικο τοπίο, η Κύθνος είναι ο προορισμός. Άγονες εκτάσεις, αμμουδερές παραλίες, μια Χώρα-στολίδι με στενά σοκάκια και κατάλευκα τετράγωνα σπίτια και συνήθως λιγοστός κόσμος. Και όλα αυτά σε μόλις 3 ώρες από τον Πειραιά ή 1 ώρα και 40 λεπτά από το λιμάνι του Λαυρίου.

Για πρωινό: Speciality καφές, ομελέτα με χωριάτικο ψωμάκι και η θάλασσα στα πόδια σας στο Κυθναϊκόν (Λουτρά, τηλ. 22810-31682), που είναι ό,τι πρέπει για ένα ήσυχο και καλό πρωινό. Στο Γιαγιά Κούκου (Χώρα, τηλ. 22810-31784) ο ελληνικός έρχεται σε μπακιρένιο μπρίκι και ο κατάλογος έχει πολλές επιλογές για πρωινό και brunch, από ομελέτες και σάντουιτς μέχρι pancakes και λουκουμάδες. 

Κύθνος: Ζωή σε αργή κίνηση-1
Άρωμα βασιλικού στα παραδοσιακά σοκάκια της Δρυοπίδας. © ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ

Ώρα για δράση: Οι πολλοί κόλποι που σχηματίζουν οι δαντελωτές ακτές της Κύθνου κάνουν το νησί ιδανικό ψαρότοπο. Ακόμα και αν δεν έχετε τον δικό σας εξοπλισμό, μπορείτε να αγοράσετε ή να νοικιάσετε καλάμια και άλλα σύνεργα. Στο λιμάνι του Μέριχα θα βρείτε και ψαράδες που οργανώνουν εκδρομές για ψάρεμα, παρέχοντας όλα τα απαραίτητα, αλλά και τις πληροφορίες για τους πλούσιους ψαρότοπους του νησιού. Ενδεικτικά: Kythnos Fishing, τηλ. 6942-991571. 

Για βουτιές: Η πιο διάσημη παραλία είναι η Κολώνα, με τη λεπτή λωρίδα γης να χωρίζει δύο κόλπους. Στην Απόκρουση θα βρείτε άμμο, λίγα αρμυρίκια και beach bar, η Μεγάλη Άμμος είναι ιδανική για μικρά παιδιά λόγω των ρηχών νερών, ενώ για ησυχία και λίγο κόσμο θα κατευθυνθείτε είτε βόρεια στον Άγιο Σώστη είτε νότια στην Πετρούσα

Κύθνος: Ζωή σε αργή κίνηση-2
 Με κεραμικά πιάτα, φτιαγμένα στο χέρι, στολίζουν τα σπίτια τους οι ντόπιοι. © ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ

Φαγητό-ποτό: Για καλοψημένα κρεατικά προτιμήστε το Στέκι του Ντέτζη (Χώρα, τηλ. 22810-31204). Ωραιότατες οι σαλάτες του αλλά και το τοπικό σφουγγάτο, που μοιάζει με τυροκροκέτα. Για πιο ψαγμένη ελληνική αλλά και έθνικ κουζίνα αναζητήστε την Ψιψίνα (Χώρα, τηλ. 22810-31228). Το μενού προσαρμόζεται στις πρώτες ύλες και στην έμπνευση του σεφ, με επιλογές όπως στριφτάρια με πέστο κολοκυθιού, σαλάτα οσπριάδα, κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα, τραγανό χοιρινό με σάλτσα σόγιας, εμφιαλωμένα ελληνικά κρασιά και χειροποίητα γλυκά. Πειραγμένες γεύσεις θα βρείτε και στο Baiocco (Απόκρουση, τηλ. 6946-822209): από κους κους με γαρίδα και χταπόδι με φάβα και μαρμελάδα κάππαρης μέχρι γαύρο σεβίτσε με τσίλι και λάιμ. Το meeting point του νησιού για κοκτέιλ είναι το The Kraken στη Χώρα (Άγιος Σάββας, τηλ. 6981-350719).

Πού θα μείνετε: Στο μπουτίκ ξενοδοχείο Canal Suites (Κανάλα, τηλ. 215-2159919, canalsuites.gr, από 95 ευρώ το δίκλινο με πρωινό) με την ωραία θέα στη θάλασσα. Για μοντέρνες κατοικίες στη Χώρα με όλες τις ανέσεις, αναζητήστε τις επιλογές που προσφέρει το Chora Kythnos Suites (Χώρα, τηλ. 22810-31780, chorakythnossuites.gr, από 160 ευρώ με πρωινό για 2 άτομα). 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή