Στο αισθητικό δάσος Παύλιανης

Στο αισθητικό δάσος Παύλιανης

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαδρομή 

Μονοπάτι με τραμπολίνο, κούνιες, αιώρες, γέφυρες με ξύλα βαμμένα σαν πλήκτρα πιάνου που παίζουν μουσική, δεντρόσπιτα. Στις πηγές του Ασωπού ποταμού, λίγο έξω από την Παύλιανη Φθιώτιδας, βρίσκεται ένα πρότυπο πάρκο αναψυχής, διαμορφωμένο από τη νεολαία και τους κατοίκους του χωριού. Ο πολιτιστικός σύλλογος της Παύλιανης είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση και τον καθαρισμό του πάρκου, αλλά και για τον εμπλουτισμό του με νέα στοιχεία και παιχνίδια. Η κυκλική διαδρομή θα σας δώσει την ευκαιρία να δείτε όλα τα αξιοθέατα και να κάνετε όλες τις δραστηριότητες. Από τους καταρράκτες, τα δεντρόσπιτα και τις κούνιες που είναι κρεμασμένες σε δέντρα μέχρι τη διάσχιση του ρέματος με τροχαλία, το τραμπολίνο και τον σιδερένιο θρόνο, που δανείζεται την αισθητική του από το «Game of Thrones» και έχει ωραία θέα στις πλαγιές της Οίτης. Περπατώντας ανάμεσα σε πλατάνια και πανύψηλα έλατα, θα ευχαριστηθείτε το τοπίο, καθώς η διαδρομή δεν είναι δύσκολη – λίγη ανηφόρα θα συναντήσετε μόνο στο κομμάτι προς τον σιδερένιο θρόνο. 

Στο αισθητικό δάσος Παύλιανης-1
Ο ορεινός όγκος της Οίτης με την πλούσια φύση του προσφέρει εναλλαγή εικόνων. © Βασίλης Αρχανιώτης/@archaniotis

Οι στάσεις 

Θα σταματήσετε στην κορυφή Μισόραχου για να θαυμάσετε τη θέα και το ίδιο θα κάνετε και στο σημείο «Θρόνος του Δία», όπου υπάρχει μια μικρή ξύλινη καλύβα. Το πάρκο διαθέτει και πολλά σημεία για πικνίκ, με ξύλινα παγκάκια και διαμορφωμένους χώρους. Ετοιμάστε σνακ και απολαύστε τα κάτω από τη δροσιά των δέντρων, φροντίζοντας να αφήσετε το σημείο όπου κάνατε στάση όπως το βρήκατε, χωρίς σκουπίδια και παρεμβάσεις.

Στο αισθητικό δάσος Παύλιανης-2
Η διαδρομή είναι μικρή και εύκολη, ιδανική για πρωτάρηδες στην πεζοπορία. © Γιώργος Πορτάλιος/@atomshortjourney

Οι μύθοι και οι ιστορίες

Σε μια κορυφή της Οίτης που ονομάζεται Πυρά, ο δυνατός Ηρακλής κατακλύστηκε από αφόρητους πόνους επειδή φόρεσε το δηλητηριασμένο χιτώνιο που του έδωσε η γυναίκα του Δηιάνειρα. Σύμφωνα με τον μύθο, ήταν τόση η απόγνωσή του που ζήτησε από τον Φιλοκτήτη να τον βοηθήσει να ανάψει φωτιά και να καεί, ώστε να γλιτώσει από το μαρτύριό του. Ο Δίας, μην αντέχοντας να βλέπει τον γιο του να υποφέρει, έριξε κεραυνό και στο σημείο που έπεσε, ανάβλυσε ο ποταμός Γοργοπόταμος, ο οποίος δρόσισε και έσωσε τον καιγόμενο Ηρακλή. 

Σε ποιους απευθύνεται 

Ιδανικό μονοπάτι για όλη την οικογένεια. Θα το περπατήσουν άνετα και μικρά παιδιά αλλά και ενήλικες πρωτάρηδες στην πεζοπορία. 

Στο αισθητικό δάσος Παύλιανης-3
 Τα παιδιά θα διασκεδάσουν πολύ με τα παιχνίδια που έχουν δημιουργηθεί εντός του πάρκου αναψυχής. © Δέσποινα Ζάρα/@despinazara

Tips

Μία ακόμα όμορφη κυκλική διαδρομή ξεκινάει από το χωριό της Παύλιανης και διασχίζοντας ελατόδασος φτάνει στο σημείο Πυρά Ηρακλέους. Είναι λίγο πιο απαιτητική, καθώς από τα 985 μ. υψόμετρο θα βρεθείτε στα 1.628 μ. και η συνολική απόσταση είναι περίπου 14 χλμ. Με μια μικρή παράκαμψη θα δείτε και το σπήλαιο Καταβόθρα. Ενδιαφέρουσα διαδρομή είναι και αυτή που ξεκινάει από την Παύλιανη, διασχίζει τον οικισμό Κούβελου και καταλήγει στον σιδηροδρομικό σταθμό Ασωπού. Πολλά μονοπάτια ξεκινούν και από το Καταφύγιο Οίτης, που βρίσκεται 8 χλμ. νοτιοδυτικά της Παύλιανης. Από εκεί μπορείτε να φτάσετε πάνω από τα 2.000 μ., στις κορυφές της Οίτης Πύργο (2.152 μ.), Γρεβενό (2.114 μ.) και Αλύκαινα (2.052 μ.).

Η διάρκεια

Ξεκινώντας από την είσοδο του πάρκου ανάμεσα στην Άνω και την Κάτω Παύλιανη, θα ακολουθήσετε τις πινακίδες. Στη διασταύρωση που θα βρείτε θα κάνετε αριστερά προς Αγία Τριάδα και όχι δεξιά προς Παύλιανη. Η κυκλική αυτή διαδρομή θα σας βγάλει ξανά στο μονοπάτι του πάρκου, αφού περάσετε την κορυφή Μισόραχου και τον «Θρόνο του Δία». Η συνολική απόσταση είναι περίπου 6 χλμ. και για να την καλύψετε δεν θα χρειαστείτε περισσότερες από 2 ώρες με χαλαρό περπάτημα και στάσεις. 

Στο αισθητικό δάσος Παύλιανης-4
Εικονογράφηση: Φίλιππος Αβραμίδης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή