Στη Βάλια Κάλντα

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαδρομή 

Μία από τις πιο κλασικές και αγαπημένες πεζοπορικές διαδρομές στην Ελλάδα είναι αυτή που ξεκινάει από τη λίμνη Πηγών Αώου, διασχίζει τη Βάλια Κάλντα και καταλήγει στη Βωβούσα. Έχει μεγάλο μήκος, αλλά με πολλές κατηφόρες και ομαλά σημεία. Οι εναλλαγές του τοπίου είναι συνεχείς και η φύση τόσο όμορφη, που θα «μαλακώσει» την κούρασή σας. Το πιο δύσκολο και ανηφορικό κομμάτι είναι στην αρχή. Για να φτάσετε από τις όχθες της λίμνης των Πηγών του Αώου στην κορυφή Φλέγγα (2.159 μ.) θα χρειαστείτε περίπου 3 ώρες. Το μονοπάτι κινείται στην αρχή σε δάσος και κατόπιν σε χωματόδρομο. Περνάτε το καταφύγιο Μαυροβουνίου και μετά βρίσκεστε σε αλπική ζώνη που θα σας οδηγήσει στην κορυφή. Αν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, θα βλέπετε κάτω τη λίμνη αλλά και τις τριγύρω κορυφές. Λίγο πιο κάτω, συναντάτε τις δύο λίμνες Φλέγγα με τους αλπικούς τρίτωνες, ενώ κατεβαίνοντας προς τη Βάλια Κάλντα θα αντικρίσετε τα καμένα από κεραυνούς ρόμπολα. Από εδώ μπαίνετε σε πυκνή βλάστηση και βρίσκεστε στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού. Οι ακτίνες του ήλιου δεν περνούν τις φυλλωσιές των δέντρων, συναντάτε ρυάκια και ακούτε τα τρεχούμενα νερά. Οι πανύψηλες οξιές, το στρωμένο με πεσμένα φύλλα χώμα και η δροσιά σάς συνοδεύουν για 2-3 ώρες, μέχρι να συναντήσετε το Αρκουδόρεμα, παραπόταμο του Αώου. Κινείστε παράλληλα με το ρέμα σε πολύ ωραία διαδρομή μέχρι τα Σμιξώματα, όπου το Αρκουδόρεμα συναντά τον Αώο. Ακολουθώντας τον μεγάλο ποταμό, φτάνετε στο καταφύγιο της Βωβούσας. 

Στη Βάλια Κάλντα-1
Το πιο δύσκολο κομμάτι της διαδρομής είναι η ανηφόρα μέχρι την κορυφή Φλέγγα, στα 2.159 μ. υψόμετρο. Το μοναδικό τοπίο όμως, με τις κορυφές και τις πλαγιές της Πίνδου τριγύρω, θα σας ανταμείψει. 

Οι στάσεις 

Θα κάνετε την πρώτη στάση στην κορυφή της Φλέγγας, για να απολαύσετε τη θέα και να πάρετε δυνάμεις. Καθίστε για σνακ στις όχθες της μεγάλης λίμνης Φλέγγα, που δέχεται το νερό των πηγών και όταν γεμίζει, τροφοδοτεί τη δεύτερη λίμνη, λίγα μέτρα πιο κάτω. Αν ο ήλιος είναι δυνατός, προτιμήστε να σταματήσετε μέσα στο δάσος της Βάλια Κάλντα για δροσιά. Περίπου δύο ώρες αφού μπείτε στο δάσος, θα συναντήσετε και βρύση. Μόλις αντικρίσετε το Αρκουδόρεμα, θα στρίψετε αριστερά προς Βωβούσα και μετά από λίγα μέτρα θα δείτε ένα πλάτωμα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χώρος αναψυχής δίπλα στο νερό. Καθίστε στους κομμένους κορμούς για πικνίκ και ξεκούραση. Κάντε την τελευταία στάση χαζεύοντας την ένωση του ρέματος με τον ποταμό Αώο.

Στη Βάλια Κάλντα-2

Οι μύθοι και οι ιστορίες 

Οι λίμνες της Φλέγγας σχηματίστηκαν από τα δάκρυα του δράκου Λύγκου, ο οποίος έκλαψε όταν έμαθε ότι ο φίλος του Πίνδος σκοτώθηκε από τα χέρια των αδερφών του. «Βάλια Κάλντα» σημαίνει στα βλάχικα «ζεστή κοιλάδα» και εικάζεται ότι δόθηκε αυτή η ονομασία στην περιοχή γιατί περιβάλλεται από ψηλές, εκτεθειμένες κορυφές και η κοιλάδα αποτελούσε καταφύγιο όταν ο καιρός αγρίευε. Στα όριά της ζει η καφέ αρκούδα, εξ ου και το όνομα Αρκουδόρεμα. 

Στη Βάλια Κάλντα-3
Πανύψηλες οξιές κυκλώνουν το Αρκουδόρεμα, παραπόταμο του Αώου.

Σε ποιους απευθύνεται 

Η μεγάλη αυτή πεζοπορική διαδρομή απαιτεί εξαιρετική φυσική κατάσταση και κυρίως αντοχή. Η μεγάλη ανηφόρα μέχρι την κορυφή Φλέγγα αλλά και το τμήμα κατά μήκος του Αρκουδορέματος θα τεστάρουν τα αποθέματά σας. Είναι όμως μια διαδρομή μοναδικής φυσικής ομορφιάς, με μεγάλη εναλλαγή τοπίων, που αξίζει να περπατήσετε. Λάβετε υπόψη ότι θα σας πάρει αρκετές ώρες και ότι πρέπει να είστε καλά εξοπλισμένοι με μπατόν, φαγητό και ρουχισμό, ώστε να περπατήσετε με τον δικό σας ρυθμό και με όσες στάσεις χρειαστούν. Τεχνικά κομμάτια δεν υπάρχουν, λίγη προσοχή χρειάζεται στο τελευταίο τμήμα, όταν θα περπατάτε δίπλα στο Αρκουδόρεμα και στον Αώο και θα χρειαστεί να περάσετε σημεία δίπλα και πάνω από το νερό. 

Στη Βάλια Κάλντα-4
Πεζοπορία προς Φλέγγα

Tips 

Η διαδρομή μπορεί να γίνει μικρότερη αν διαθέτετε μη συμβατικό όχημα. Μπορείτε να φτάσετε οδικώς μέχρι και μετά το καταφύγιο Μαυροβουνίου, ώστε να γλιτώσετε σημαντικό κομμάτι ανηφόρας. Το μονοπάτι μπορεί να γίνει και αντίστροφα, ξεκινώντας από το καταφύγιο Βωβούσας και φτάνοντας στη λίμνη Πηγών Αώου ή στην κορυφή Φλέγγα. Όπως και να ’χει, δεν είναι εύκολο να σχεδιάσετε κυκλική διαδρομή σε αυτή την περιοχή και θα πρέπει να έχετε κάνει συνεννόηση για τη μεταφορά σας στο σημείο εκκίνησης ή την επιστροφή σας εκεί που έχετε αφήσει το όχημά σας.

Στη Βάλια Κάλντα-5
Η Βάλια Κάλντα, ειδικά από την πλευρά των Γρεβενών, είναι παράδεισος για τους μανιταρόφιλους, ενώ στα όριά της βόσκουν και κοπάδια αγελάδων και αιγοπροβάτων.

Η διάρκεια
 

Η συνολική απόσταση από τη λίμνη Αώου μέχρι το καταφύγιο Βωβούσας είναι 24 χλμ. Από τα 1.400 μ. υψόμετρο στη λίμνη θα ανεβείτε στα 1.840 μ. στο καταφύγιο Μαυροβουνίου και στα 2.159 μ. στην κορυφή Φλέγγα. Αυτό είναι το υψηλότερο σημείο της διαδρομής και μετά ακολουθεί κατάβαση μέχρι τα περίπου 1.000 μ. υψόμετρο, στο καταφύγιο της Βωβούσας. Ανάλογα με τον ρυθμό και τις στάσεις, υπολογίστε από 8 έως 12 ώρες.

Στη Βάλια Κάλντα-6
Εικονογράφηση: Φίλιππος Αβραμίδης
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή