ΤΑΞΙΔΙΑ

Ο κόσμος από ψηλά

Εικόνες που διακρίθηκαν στον φωτογραφικό διαγωνισμό Drone Photo Awards!

Ο κόσμος από ψηλά

Ψάρεμα στο μαγεμένο δάσος 

Ο Βιετναμέζος φωτογράφος Trung Pham Huy διακρίθηκε στην κατηγορία «Άνθρωποι» των Drone Photo Awards, αλλά αναμφισβήτητος «πρωταγωνιστής» της φωτογραφίας του δεν είναι ο μοναχικός ψαράς που ξεκινά τη μέρα του στη λίμνη Tam Giang, αλλά το μαγκρόβιο δάσος που τον περιβάλλει – ένα εύθραυστο οικοσύστημα, εξαιρετικά πλούσιο σε βιοποικιλότητα, με ακραίες διακυμάνσεις στις συνθήκες που επικρατούν, όπως το φως, η θερμοκρασία, η αλατότητα και το οξυγόνο των υδάτων. Ευάλωτα στον παγετό, τα μαγκρόβια δάση αποβάλλουν τα φύλλα τους τον χειμώνα και «βάφονται» λευκά. 

Αντί άνοιξης, χειμώνας

Ο κόσμος από ψηλά-1
© Terje Kolaas / DRONE PHOTO AWARDS

Η κλιματική αλλαγή έχει αποσυντονίσει το βιολογικό ρολόι των βραχύραμφων χηνών, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να ξεκινούν πιο νωρίς το ταξίδι τους προς τα νησιά του αρκτικού αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ και, αντί της άνοιξης, να βρίσκουν το λευκό πέπλο του χειμώνα να καλύπτει τις τούντρες όπου φωλιάζουν και αναπαράγονται. Τα σμήνη τους ακολουθούν πάντοτε τις ίδιες πτητικές διαδρομές και ο έμπειρος φωτογράφος πτηνών Terje Kolaas κατάφερε να απαθανατίσει ένα απ’ αυτά σε όλο του το μεγαλείο, κατακτώντας το βραβείο της Φωτογραφίας της Χρονιάς στον διαγωνισμό Drone Photo Awards, τον σημαντικότερο παγκοσμίως για τους εραστές της εναέριας φωτογραφίας. 

Αγώνας επιβίωσης

Ο κόσμος από ψηλά-2
© Qasim Al farsi / DRONE PHOTO AWARDS

Από κοντά, η πράσινη χελώνα είναι ένα από τα επιβλητικότερα είδη της ομοταξίας των ερπετών, με το μήκος του καβουκιού της να ξεπερνά τα 120 εκατοστά. Η αφ’ υψηλού φωτογράφιση μιας θηλυκής, που επιστρέφει στη θάλασσα έχοντας μόλις εναποθέσει τα αυγά της στην ακτή, μεταξύ των καταφυγίων Ras Al Jinz και Rashad του Ομάν, την κάνει να μοιάζει μικρή και αδύναμη, υποδηλώνοντας τη σοβαρότητα των κινδύνων που την έχουν φέρει στα πρόθυρα της εξαφάνισης, όπως η ανθρώπινη δραστηριότητα και η ρύπανση από πλαστικά. Σημειωτέον ότι η ονομασία της δεν οφείλεται στο χρώμα του καβουκιού της, αλλά στον χρωματισμό του λίπους στον θώρακά της. Ο φωτογράφος Qasim Al Farsi έλαβε την πρώτη διάκριση στην κατηγορία «Άγρια Ζωή» των Drone Photo Awards.