Μυστικά και συμβουλές για τις πιο value for money καλοκαιρινές αποδράσεις

Μυστικά και συμβουλές για τις πιο value for money καλοκαιρινές αποδράσεις

Με πλοίο, αεροπλάνο ή αυτοκίνητο; Στην ηπειρωτική Ελλάδα ή στα νησιά; Όλες οι απαντήσεις για να οργανώσετε τις πιο value for money καλοκαιρινές αποδράσεις.

10' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιθυμία για ταξίδι δεν ήταν ποτέ πιο έντονη. Μετά από δυόμισι δύσκολα χρόνια περιορισμών, ονειρευόμαστε τις διακοπές μας, προσπαθούμε να αναπληρώσουμε τον χαμένο χρόνο και να φτιάξουμε νέες αναμνήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών, τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους σχεδιάζουν να ταξιδέψουν το καλοκαίρι του 2022, αν και μόλις το 25% έχει ήδη κλείσει το ταξίδι του. Όπως όλα δείχνουν, αυτό θα είναι το καλοκαίρι των ταξιδιών αλλά και της Ελλάδας. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς κάνουν λόγο για πολύ θετικά μηνύματα, τόσο από τις αγορές του εξωτερικού όσο και από τον εσωτερικό τουρισμό. Οι αφίξεις και οι κρατήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν ακόμα και αυτές του 2019, χρονιά που θεωρήθηκε «χρυσή» για τον ελληνικό τουρισμό και σημείωσε ρεκόρ εσόδων.

Το θετικό κλίμα αποτυπώθηκε και στις ανακοινώσεις μεγάλων πρακτορείων όπως η TUI, η οποία ανέφερε πως η Ελλάδα είναι ο υπ’ αριθμόν ένα προορισμός στην Ευρώπη, με την Κρήτη, τη Ρόδο και την Κω να έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση. Στις λίστες της TUI εμφανίζεται επίσης η Σάμος αλλά και περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως η Πελοπόννησος. Η Thomas Cook ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί τον προορισμό με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, με το 30% των συνολικών κρατήσεών της να αφορούν τη χώρα μας, ενώ οι κρατήσεις για ορισμένα δημοφιλή ελληνικά νησιά, όπως η Ρόδος, είναι ήδη επτά φορές περισσότερες από πέρυσι. Για τους πελάτες της Thomas Cook, η Ρόδος είναι το ελληνικό νησί με τη μεγαλύτερη ζήτηση, ενώ έπονται η Κρήτη, η Κως, η Κέρκυρα και η Σαντορίνη.

Πόσο κοστίζει η βραδιά;

Οι μεγάλοι αριθμοί επισκεπτών από το εξωτερικό που έρχονται μέσω πρακτορείων κατευθύνονται κυρίως σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Αλλά η υψηλή ζήτηση παρασύρει τις τιμές σε όλες τις επιλογές διαμονής του εκάστοτε προορισμού. 

Στη Σαντορίνη, λίγα είναι τα δωμάτια που μπορείτε ακόμα να βρείτε με 130 ευρώ ανά διανυκτέρευση για ένα δίκλινο με πρωινό τον Ιούλιο, καθώς οι περισσότερες επιλογές στις μηχανές αναζήτησης ξεκινούν από τα 170 ευρώ. Αντίστοιχα, για την ίδια περίοδο στη Μύκονο δύσκολα θα κλείσετε δίκλινο με λιγότερα από 200 ευρώ τη βραδιά. Τον Αύγουστο οι τιμές αυξάνονται ακόμα περισσότερο και μειώνεται κατά πολύ η διαθεσιμότητα. Η μέση τιμή στην Ελλάδα για ένα δίκλινο τον Αύγουστο του 2021 ήταν 120 ευρώ και για φέτος αναμένεται αύξηση περίπου 20%. Όσον αφορά την πληρότητα των ξενοδοχείων, πέρυσι αυτή κυμάνθηκε στο 68%, ενώ φέτος αναμένεται να πλησιάσει το 90 και 100%, αυξημένη ακόμα και σε σχέση με το 2019, που ήταν στο 87%. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν αργήσει να επιλέξουν προορισμό και να κάνουν τις κρατήσεις τους, θα πρέπει να σκεφτούν εναλλακτικές ή να κατευθυνθούν σε μέρη λιγότερο δημοφιλή. 

Πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης

Και στις πλατφόρμες ενοικίασης η Ελλάδα βλέπει τη μεγαλύτερη αύξηση κρατήσεων σε σχέση με το προηγούμενο καλοκαίρι και σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ανάλυσης AirDNA, που «μαζεύει» δεδομένα από τις πλατφόρμες Airbnb και Vrbo, στα τέλη Μαΐου είχαν κλειστεί  227% περισσότερες διανυκτερεύσεις σε σχέση με το 2021. Μεγάλη αύξηση παρατηρείται στη Ρόδο, την Κρήτη, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα. Όσον αφορά τις τιμές κράτησης διαμερισμάτων και σπιτιών στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, αυτές εμφανίζονται αρκετά αυξημένες – περίπου 40% σε σχέση με το 2019 και 20% με το 2021. Για παράδειγμα, το μέσο κόστος διανυκτέρευσης με βραχυχρόνια μίσθωση στην Πάτμο διαμορφώνεται αυτό το καλοκαίρι στα 296 ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν στα 228 ευρώ. Αντίστοιχα στη Νάξο και στις Μικρές Κυκλάδες το κόστος είναι φέτος στα 233 ευρώ, αυξημένο κατά 31% σε σχέση με το περσινό, που ήταν 177 ευρώ. Σχεδόν όλοι οι ελληνικοί προορισμοί παρουσιάζουν αυξημένες τιμές, άλλοι μεγαλύτερη και άλλοι μικρότερη. Εξαίρεση αποτελούν ορεινά μέρη, όπως το Καρπενήσι και η Αράχωβα, που εμφανίζουν μικρή μείωση.

Μυστικά και συμβουλές για τις πιο value for money καλοκαιρινές αποδράσεις-1
Εικονογράφηση: Xρήστος Κούρτογλου

Νέες εποχές, νέοι προορισμοί

Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέδειξε τα βασικά ζητήματα για τον ελληνικό τουρισμό στην εποχή μετά την πανδημία: «Η σκληρή δουλειά που έχει γίνει, η προσπάθεια για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η οποία φέτος ξεκίνησε νωρίτερα από ποτέ, και η ανάδειξη νέων προορισμών σε όλη τη χώρα αποτελούν στρατηγικές κινήσεις για το 2022». Και όντως, φέτος οι μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί όπως η Ρόδος και η Κρήτη «άνοιξαν» από αρχές Απριλίου, ενσωματώνοντας και την υψηλή ζήτηση που υπήρχε την περίοδο του Πάσχα. Φαίνεται ότι το ίδιο θα χρειαστεί να κάνουν και όσοι δεν έχουν προνοήσει ήδη για τις διακοπές τους το φετινό καλοκαίρι: να προσαρμόσουν τις ημερομηνίες, αποφεύγοντας τον «καυτό» Αύγουστο, ή να γίνουν δημιουργικοί όσον αφορά τον προορισμό τους. Το δεύτερο φαίνεται να είναι πιο εύκολο, αφού συνεχώς αναδεικνύονται καινούργια μέρη, τα οποία κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα μεταξύ των Ελλήνων ταξιδιωτών, συχνά με αφορμή ξεχωριστές εμπειρίες. Λόγω της πολυκοσμίας και των υψηλών τιμών, πολλοί αποφεύγουν τα μεγάλα νησιά και βάζουν στο ραντάρ τους προορισμούς όπως οι Λειψοί, η Τήλος, η Ανάφη, η Κίμωλος, η Λήμνος και η Αστυπάλαια. Η εγχώρια ζήτηση παραμένει υψηλή σε κλασικές επιλογές όπως η Πάρος, η Νάξος, τα Κύθηρα, η Σίφνος, η Σκιάθος και η Χαλκιδική. Δεν έχει σταματήσει επίσης τα τελευταία χρόνια να είναι σημαντικό για πολλούς να βρεθούν κοντά στη φύση, και συγκεκριμένα σε ορεινό περιβάλλον, ακόμα και το καλοκαίρι. Τα Ζαγοροχώρια και η Δυτική Μακεδονία είναι μέρη που σχεδιάζουν να επισκεφθούν αρκετοί, με αφορμή αθλητικές δραστηριότητες, μουσικά φεστιβάλ ή πανηγύρια. Ταυτόχρονα, ψηλά στις προτιμήσεις παραμένουν και οι προορισμοί που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα, όπως η Μεσσηνία, το Πήλιο, ακόμα και η ορεινή Χαλκιδική ή τα χωριά γύρω από τον Όλυμπο. Νέες ξενοδοχειακές μονάδες προσελκύουν επισκέπτες σε ηπειρωτικούς παραθαλάσσιους προορισμούς, όπως η Πρέβεζα και η Κορινθία. Οι επιλογές σε ταξιδιωτικές εμπειρίες συνεχίζουν, τέλος, να αποτελούν σημαντικό κριτήριο, με πολλούς να στρέφονται στην Τήνο για τον γαστρονομικό της πλούτο, στην Αλόννησο για καταδύσεις, στην Άνδρο για πεζοπορία και στη Σαμοθράκη για βουτιές στις περίφημες βάθρες. 

Μετακίνηση και ναύλοι

Οι αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου επηρεάζουν αναπόφευκτα το κόστος μετάβασης τόσο σε νησιωτικούς όσο και σε χερσαίους προορισμούς. Από τις αρχές Μαρτίου που άρχισαν να διαφαίνονται οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στην οικονομία, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια αυξήθηκαν περίπου κατά 10%, ενώ επιπλέον αυξήσεις εφαρμόστηκαν τον Απρίλιο. Για παράδειγμα, η απλή μετάβαση για ένα άτομο στο δρομολόγιο Πειραιάς-Πάρος κόστιζε 38,50 ευρώ πριν από τον Μάρτιο, ενώ για τον Ιούνιο η τιμή διαμορφώνεται στα 44,50, αύξηση 15%. Και στα δρομολόγια που εκτελούνται από τη Ραφήνα οι τιμές έχουν αυξηθεί, για παράδειγμα στο δρομολόγιο προς Άνδρο η τιμή από τα 20,50 ευρώ για απλή μετάβαση βρίσκεται σήμερα στα 23 ευρώ, ενώ και στα πλοία του Αργοσαρωνικού οι ταξιδιώτες θα πρέπει να πληρώσουν 2 ευρώ παραπάνω ανά επιβάτη. Όσον αφορά τα ταξίδια με αυτοκίνητο, το έξοδο των καυσίμων θα είναι μεγαλύτερο κατά 40% σε σχέση με πέρυσι, αφού, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης, τον Μάιο του 2021 η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν στα 1,6 ευρώ, ενώ τον φετινό στα 2,25. Ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας και τις παγκόσμιες συνθήκες, η τιμή της βενζίνης ενδέχεται να σημειώσει περαιτέρω αύξηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ακόμα και έτσι όμως, τα οδικά ταξίδια, ειδικά σε κοντινούς προορισμούς, φαίνεται ότι θα επιβαρύνουν λιγότερο τον προϋπολογισμό των διακοπών, ειδικά για οικογένειες ή παρέες, οπότε και η δαπάνη διαμοιράζεται. 

Στο αφιέρωμα που ακολουθεί θα διαβάσετε συμβουλές από ειδικούς των ταξιδιών, χρήσιμα tips για να πετύχετε την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής κατά την αναζήτησή σας, καθώς επίσης τις προτάσεις της συντακτικής ομάδας για κρατήσεις στο «παρά πέντε» αυτού του πολυαναμενόμενου, μεγάλου, φωτεινού ελληνικού καλοκαιριού. 


Η οργάνωση των διακοπών έχει τα μυστικά της

Πρακτικές και χρήσιμες συμβουλές για τις πιο value for money επιλογές.

Μυστικά και συμβουλές για τις πιο value for money καλοκαιρινές αποδράσεις-2
Εικονογράφηση: Φίλιππος Αβραμίδης

Αλλάξτε προορισμό!

Όσο και αν ακούγεται περίεργο, η καλύτερη συμβουλή για την οργάνωση των φετινών σας διακοπών είναι να αλλάξετε προορισμό. Αν ονειρευόσασταν να περάσετε την άδειά σας σε κάποιο δημοφιλές νησί του Αιγαίου, η καλύτερη λύση είναι να επιλέξετε ένα μικρότερο που θα υποδεχτεί λιγότερους επισκέπτες, έναν χερσαίο παραθαλάσσιο προορισμό στον οποίο θα είναι πιο εύκολο να βρείτε διαμονή ή ακόμα και ένα χωριό μακριά από τη θάλασσα, που θα προσφέρει όμως ευκαιρίες για δραστηριότητες στη φύση. Αν καταφέρετε να επισκεφθείτε κάποιο φημισμένο νησί στην υψηλή σεζόν, θα βρεθείτε συχνά σε συνθήκες πολυκοσμίας, θα πρέπει να περιμένετε σε ουρές για καφέ ή μαγαζιά και το σέρβις, όπου και αν καθίσετε, θα είναι βιαστικό και ελλιπές. Αν έχετε τη δυνατότητα, προτιμήστε να ταξιδέψετε πριν από τα μέσα Ιουλίου ή μετά τα μέσα του Αυγούστου.

Με πλοίο

Φέτος το καλοκαίρι, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια παρουσιάζουν αύξηση τιμών της τάξης του 15-20% σε σχέση με πέρυσι. Ακόμα και για πιο σύντομες ακτοπλοϊκές συνδέσεις, όπως με τα νησιά του Ιονίου και τις Σποράδες, μια τετραμελής οικογένεια με αυτοκίνητο θα πρέπει να προϋπολογίσει ένα σημαντικό ποσό. Χρήσιμο θα είναι να εξερευνήσετε όλες τις πιθανότητες και τις εταιρείες που εκτελούν δρομολόγια προς τον επιθυμητό προορισμό. Η καλύτερη επιλογή, δε, είναι πάντα να κλείνετε τα εισιτήρια απευθείας στην ιστοσελίδα της ακτοπλοϊκής εταιρείας και όχι μέσω πρακτορείων. Όλες οι εταιρείες προσφέρουν εκπτώσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες ταξιδιωτών, όπως φοιτητές, παιδιά, πολύτεκνους, ακόμα και τρίτεκνους, ενώ σχεδόν όλες προσφέρουν 10-20% έκπτωση για εισιτήρια μετ’ επιστροφής. Τέλος, το τέταρτο άτομο ταξιδεύει συνήθως δωρεάν στην ίδια τετράκλινη καμπίνα.

Ενδεικτικά, η Minoan Lines προσφέρει έκπτωση 20% στα δρομολόγια προς Κρήτη στους νέους 13-18 ετών, 20% έκπτωση για όλες τις γραμμές εσωτερικού στους κατόχους κάρτας ανεργίας και 25% έκπτωση για όλα τα δρομολόγια στους ταξιδιώτες άνω των 60 ετών. Η Blue Star Ferries και η Hellenic Seaways εκδίδουν περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων για τις γραμμές Κυκλάδων, Δωδεκανήσων και Βορείου Αιγαίου (από και προς Πειραιά) στην τιμή των 20 ευρώ για κρατήσεις μέσω Ιnternet και ο μόνος τρόπος να τα προλάβετε είναι να τα προμηθευτείτε πολύ νωρίς σε σχέση με την ημερομηνία αναχώρησης. Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες προσφέρουν εκπτώσεις και σε συνεργασία με εταιρείες τηλεφωνίας. Για παράδειγμα, η Blue Star και η Vodafone δίνουν το δεύτερο εισιτήριο δωρεάν στους συνδρομητές CU, ενώ προσφέρουν 50% έκπτωση για 4 άτομα σε 4κλινη εσωτερική ή εξωτερική καμπίνα ή για 4 άτομα σε διακεκριμένη θέση για όλους τους συνδρομητές σταθερής και κινητής Vodafone.

Πολύ σημαντικές εκπτώσεις μπορείτε να εξασφαλίσετε και μέσω των προγραμμάτων επιβράβευσης των ακτοπλοϊκών εταιρειών. Το πρόγραμμα Seasmiles της Blue Star Ferries και της Hellenic Seaways δίνει εκπτώσεις μέχρι και 50%, ενώ το πρόγραμμα Anek Smart της ANEK Lines και Bonus Club της Minoan Lines έως και 20%. Για κάθε πέντε μετ’ επιστροφής εισιτήρια, η κάρτα Bonus της Saronic Ferries, που εκτελεί δρομολόγια για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, κάνει δώρο το ένα.

Για όλα τα προγράμματα επιβράβευσης η διαδικασία είναι πολύ απλή: κάνετε αίτηση ηλεκτρονικά, παραλαμβάνετε την κάρτα μέλους στο σπίτι και τη χρησιμοποιείτε σε κάθε αγορά εισιτηρίου.

Με αυτοκίνητο

Παρά την υψηλή τιμή της βενζίνης και την αύξηση των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, συμφέρει να πάρετε το δικό σας αυτοκίνητο. Εκτιμάται ότι οι τιμές για ενοικίαση αυτοκινήτου σημείωσαν άνοδο κατά 108% από το 2019 έως το 2021 και φέτος αναμένεται να είναι ακόμα πιο αυξημένες. Ο βασικός λόγος είναι η μεγάλη ζήτηση. Κατά την πανδημία πολλά καταστήματα ενοικίασης αυτοκινήτων αποφάσισαν να πουλήσουν μέρος του στόλου τους, καθώς οι ενοικιάσεις ήταν ελάχιστες. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση στην παράδοση νέων οχημάτων από τα εργοστάσια, έχει ως αποτέλεσμα οι εταιρείες ενοικίασης να μην έχουν τόσα οχήματα ώστε να καλύψουν τη ζήτηση. Σε μερικούς δημοφιλείς προορισμούς, όχι μόνο θα είναι ακριβά να νοικιάσετε αυτοκίνητο, αλλά δεν θα υπάρχει και διαθεσιμότητα – κατάσταση που παρατηρήθηκε και πέρυσι.

Με αεροπλάνο

Σε κάποιες περιπτώσεις, το ταξίδι με αεροπλάνο, ακόμα και εντός Ελλάδας, μπορεί να συμφέρει σε σχέση με άλλες μετακινήσεις. Τους καλοκαιρινούς μήνες, από την Αθήνα εκτελούνται πτήσεις προς 25 νησιωτικούς προορισμούς και από τη Θεσσαλονίκη προς 18. Στα αεροπορικά εισιτήρια ισχύει πάντα το όσο νωρίτερα τόσο πιο οικονομικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να βρείτε συμφέρουσες τιμές και πιο κοντά στην ημερομηνία ταξιδιού. Για να παρακολουθείτε τυχόν προσφορές, κάντε εγγραφή στα newsletters των αεροπορικών και ακολουθήστε τες στα social media, ενώ δημιουργήστε flight alerts για τις πτήσεις που σαν ενδιαφέρουν. Καλό είναι επίσης, όταν κάνετε αναζήτηση για αεροπορικά εισιτήρια, να το κάνετε μέσω ανώνυμης περιήγησης στον browser, διότι οι ιστότοποι των αεροπορικών εταιρειών διατηρούν στοιχεία για τους επισκέπτες και διαμορφώνουν ανάλογα τις τιμές. Στις αεροπορικές κρατήσεις χρειάζεται ευελιξία στις ημερομηνίες και τις ώρες, γιατί οι τιμές μπορεί να διαφέρουν αρκετά. Πιο φθηνά είναι συνήθως τα εισιτήρια την Τρίτη ή την Τετάρτη, ενώ διαφορά υπάρχει και στις πολύ πρωινές ή πολύ βραδινές πτήσεις.

Πού θα μείνετε

Η εύρεση καταλύματος θέλει χρόνο και καλό ψάξιμο, προκειμένου να διερευνήσετε όλες τις διαθέσιμες επιλογές. Συγκρίνετε πλατφόρμες με κριτικές, όπως η Booking και η Αirbnb, ενώ πολύ καλή πηγή είναι επίσης τα google reviews και το tripadvisor.com. Μην ξεχνάτε, ωστόσο, πως η καλύτερη πηγή είναι οι φίλοι, οι γνωστοί και οι ντόπιοι – αναζητήστε κάποιον που έχει καταγωγή από το μέρος που θα επισκεφθείτε ή έχει ταξιδέψει εκεί πρόσφατα. Αν δείτε έναν ξενώνα ή ένα ξενοδοχείο που σας αρέσει, επικοινωνήστε τηλεφωνικά για να μάθετε ποιες είναι οι διαθέσιμες επιλογές και οι τιμές. Αντίστοιχα, η άμεση κράτηση από τον ιστότοπο του καταλύματος προσφέρει συνήθως μειωμένες τιμές ή άλλα προνόμια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή