Τέσσερα «πράσινα» οινοποιεία του κόσμου φέρνουν στο ποτήρι κρασιά από το μέλλον

Τέσσερα «πράσινα» οινοποιεία του κόσμου φέρνουν στο ποτήρι κρασιά από το μέλλον

Αξιοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες και πρακτικές, τέσσερα οινοποιεία στην Ισπανία, το Μεξικό, την Αυστραλία και την Καλιφόρνια εφαρμόζουν τις αρχές της αειφορίας από το αμπέλι στο ποτήρι.

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

1. The Hidden Sea, Νότια Αυστραλία

Θα μπορούσατε να φανταστείτε ότι πίνοντας κρασί συμμετέχετε στην προστασία του πλανήτη; Η Hidden Sea είναι μια premium εταιρεία κρασιών με θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο. Βρίσκεται στη Νότια Αυστραλία, μια περιοχή που πριν από εκατομμύρια χρόνια αποτελούσε ένα πλούσιο θαλάσσιο οικοσύστημα που με την πάροδο των αιώνων υποχώρησε (στην εποχή των παγετώνων) αποκαλύπτοντας εδάφη πλούσια σε ασβεστολιθικά πετρώματα και θρεπτικά συστατικά, τα οποία δημιούργησαν ένα φυσικό σύστημα φιλτραρίσματος και ένα μοναδικό terroir για αμπελοκαλλιέργεια.

Σαν φόρο τιμής στην υδάτινη κληρονομιά τους, οι ιδιοκτήτες του The Hidden Sea συνεργάζονται με το ReSea Project για τον καθαρισμό των ωκεανών από πλαστικά απορρίμματα. Πρακτικά, έχουν δεσμευτεί να αφαιρούν και να ανακυκλώνουν δέκα πλαστικά μπουκάλια από τον ωκεανό για κάθε μπουκάλι κρασιού που πωλείται από το οινοποιείο τους, με στόχο την απομάκρυνση ενός δισεκατομμυρίου πλαστικών μπουκαλιών από τον ωκεανό μέχρι το 2030. 

Ο αμπελώνας καλλιεργείται με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, έχει διακριθεί επανειλημμένα με βραβεία ποιότητας, ενώ ολόκληρη η γκάμα προϊόντων είναι φιλική για τους vegan. Όμως το The Hidden Sea φροντίζει το περιβάλλον και με άλλους τρόπους. Το οινοποιείο λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια και στοχεύει στο τέλος του 2022 να είναι ενεργειακά ουδέτερο, με όλα τα απόβλητα να ανακυκλώνονται ή να κομποστοποιούνται και όλες τις συσκευασίες -από τα μπουκάλια μέχρι τα κιβώτια- να είναι πλήρως ανακυκλώσιμες.

thehiddensea.com.au

Τέσσερα «πράσινα» οινοποιεία του κόσμου φέρνουν στο ποτήρι κρασιά από το μέλλον-1

2. Bodegas Portia, Ribera del Duero, Ισπανία

Σχεδιασμένο από τo διεθνώς γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners, το οινοποιείο Bodegas Portia μοιάζει με λουλούδι που έχει τρία πέταλα. Εντυπωσιακό σε εμφάνιση και εξοπλισμένο με καινοτόμες τεχνολογίες, η περιήγηση σε αυτό μοιάζει με ταξίδι στο μέλλον. Χρησιμοποιεί τη βαρύτητα – και όχι μηχανήματα – για τη μεταφορά των σταφυλιών μέσα στις εγκαταστάσεις και στα διάφορα στάδια οινοποίησης. Υιοθετεί καθαρές τεχνολογίες που αξιοποιούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (θερμικά ηλιακά συστήματα, φωτοβολταϊκά συστήματα, φυσικό κλιματισμό, κ.ά.). Προωθεί στρατηγικές παθητικής ενέργειας και αξιοποιεί τη γεωθερμία, καθώς μέρος του κτιρίου του, ύψους 14,5 μέτρων, βρίσκεται κάτω από το έδαφος, μειώνοντας την ενέργεια που καταναλώνει, χειμώνα και καλοκαίρι, και την οπτική επιβάρυνση στο περιβάλλον.

Στη Ribera del Duero της Ιβηρικής χερσονήσου, περιοχή Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης για τα κρασιά που παράγει, το οινοποιείο Bodegas Portia βρίσκεται σε μια έκταση 400 στρεμμάτων. Είναι κατασκευασμένο από χάλυβα, ξύλο, σκυρόδεμα και γυαλί, υλικά που ενσωματώνουν στον δυναμικό σχεδιασμό του το τοπίο γύρω του, αναδεικνύοντας τη δημιουργικότητα των αρχιτεκτόνων και το γοητευτικό χαρακτήρα των κρασιών του.

Η υλοποίηση του ήταν μια κατασκευαστική πρόκληση, καθώς η κεντρική δομή του κτιρίου, που μοιάζει με φεγγίτη και περιλαμβάνει κάβα και έναν χώρο πρώτης ζύμωσης, μοιάζει να αναδύεται από το έδαφος, ενώ καθεμία από τις τρεις πτέρυγές του στεγάζει και μία από τις βασικές διαδικασίες οινοποίησης. Ανάμεσα στα φτερά υπάρχουν μεγάλοι ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι που εξυπηρετούν την κίνηση στο οινοποιείο, φιλοξενούν εκδηλώσεις, επιτρέπουν τη θέαση στο εσωτερικό από διαφορετικές πλευρές, κλπ.

bodegasportia.com

Τέσσερα «πράσινα» οινοποιεία του κόσμου φέρνουν στο ποτήρι κρασιά από το μέλλον-2

3. Far Niente, Napa Valley, ΗΠΑ

Το οινοποιείο Far Niente Estate στη Napa Valley της Καλιφόρνιας μοιάζει με ειδυλλιακό château της γαλλικής υπαίθρου. Το οινοποιείο και οι αμπελώνες εφαρμόζουν βιώσιμη οινοποίηση και καλλιέργεια, με αυστηρές πρακτικές ανακύκλωσης που αποδίδουν καθαρά μηδενική ενέργεια. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία Far Niente έχει φτιάξει ένα γιγαντιαίο πλωτό ηλιακό σύστημα, που βρίσκεται τοποθετημένο μέσα σε μία από τις λίμνες του κτήματος. Η παραγόμενη ενέργεια αξιοποιείται για τις ανάγκες της καλλιέργειας των σταφυλιών.

Το οινοποιείο ιδρύθηκε το 1885 και ευημερούσε μέχρι την έναρξη της ποτοαπαγόρευσης το 1919, οπότε σταμάτησε να λειτουργεί και εγκαταλείφθηκε. Πολλά χρόνια αργότερα, το 1979, το παλιό πέτρινο κέλυφός του ανακαινίστηκε αναβιώνοντας το μεγαλείο του 19ου αιώνα – το διατηρητέο κτίριο είναι πλέον εγγεγραμμένο στο Εθνικό Μητρώο Ιστορικών Τόπων των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης βρέθηκε σκαλισμένη σε μια πέτρα, στο μπροστινό μέρος του κτιρίου, η φράση «Far Niente» (μην κάνεις τίποτα). Σήμερα πάντως εδώ γίνονται πολλά και σημαντικά. Το οινοποιείο παράγει κρασιά από ποικιλίες Chardonnay και Cabernet Sauvignon, οι οποίες φημίζονται για τη σταθερή ποιότητά τους και την ικανότητά τους να εξελίσσονται καθώς παλαιώνουν, καταναλώνοντας αποκλειστικά ηλιακή ενέργεια.

farniente.com

4. Vena Cava Winery, Guadalupe, Μεξικό

Στον δρόμο για την οικολογική βιωσιμότητα η ανακύκλωση και η επανάχρηση αποτελούν βασικούς πυλώνες που στο Μεξικό βρίσκουν εφαρμογή με πρωτότυπο τρόπο. Το οινοποιείο Vena Cava στην κοιλάδα της Γουαδαλούπης, περίπου 29 χιλιόμετρα ανατολικά της παραθαλάσσιας πόλης Ensenada, σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Alejandro D’Acosta και Claudia Turrent και χτίστηκε επαναχρησιμοποιώντας υλικά από παλιά σκάφη που βρέθηκαν στο λιμάνι. Το κτίσμα ακουμπά στη γη με τρόπο ώστε να εκμεταλλεύεται τις σταθερά μέτριες θερμοκρασίες του εδάφους αλλά και για να ελαχιστοποιείται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στο περιβάλλον.

Εμπνευστής του Vena Cava Winery είναι ο Phil Gregory, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου La Villa del Valle στην κοιλάδα της Γουαδαλούπης. Το μικροκλίμα της κοιλάδας σε συνδυασμό με το πλούσια σε ορυκτά έδαφος και τη νυχτερινή θαλασσινή αύρα δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για καλής ποιότητας κρασιά. Στους αμπελώνες καλλιεργούνται με βιολογικές μεθόδους ποικιλίες, όπως Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Grenache και Syrah.

Το μπαρ για τη γευσιγνωσία βρίσκεται στον εξωτερικό χώρο, ενώ η καντίνα Troika σερβίρει street food όπως τάκος, tostadas, πατάτες τηγανητές, κ.ά.

venacavawine.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή