Τα road trips του καλοκαιριού: Σιθωνία

Τα road trips του καλοκαιριού: Σιθωνία

H Σιθωνία είναι ένας τόπος γεμάτος ζωή και πλούσια φύση, μια πευκόφυτη χερσόνησος με αμμουδιές, που συμπυκνώνει την ομορφιά της Χαλκιδικής.

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν η Κασσάνδρα είναι η «Μέκκα» της καλοπέρασης και ο Άθως η κοιτίδα του μοναχισμού, η Σιθωνία είναι κάτι μεταξύ των δύο: ένας τόπος γεμάτος ζωή και πλούσια φύση, μια πευκόφυτη χερσόνησος με αμμουδιές, που συμπυκνώνει την ομορφιά της Χαλκιδικής. Έχει όμως και χωριά που ξεχωρίζουν λόγω αρχιτεκτονικής, προσφυγικής ιστορίαςκαι γαστρονομίας. Θα έρθετε για χαλαρές διακοπές, αναζωογονητικές βουτιές και βαθιές ανάσες οξυγόνου στο πευκοδάσος του όρους Ίταμος.

Δρόμοι της βουτιάς

Στη Σιθωνία βρίσκονται μερικές από τις καλύτερες παραλίες της Χαλκιδικής. Κορυφαία (παρότι αρκετά ανεπτυγμένη τουριστικά) είναι η περιοχή της Βουρβουρούς, με παραλίες όπως το Καρύδι, γνωστό για τα βράχια-γλυπτά και τα πεύκα που αγγίζουν τα νερά. Λίγο έξω από τον κόλπο της Βουρβουρούς βρίσκεται και ο Διάπορος, ένα νησί που σχεδόν δεν πιστεύεις ότι βρίσκεται στα παράλια της Μακεδονίας, με εκπληκτικά γαλαζοπράσινα νερά. Οι Καβουρότρυπες, με το σύμπλεγμα παραλιών που γεμίζουν ήδη από την άνοιξη, το λίγο πιο απομακρυσμένο Κριαρίτσι απέναντι από το Άγιον Όρος, το ήσυχο Πόρτο Κουφό και η μακριά αμμουδερή γλώσσα της Τριστινίκας συνθέτουν έναν μοναδικό καλοκαιρινό μικρόκοσμο.

Τα road trips του καλοκαιριού: Σιθωνία-1
H πολυτελής εκδοχή της κατασκήνωσης στο κάμπινγκ Akti Oneirou. (Φωτογραφια: Νικόλας Οικονόμου)

Δρόμοι του κάμπινγκ

Το κάμπινγκ έχει μεγάλη παράδοση και φανατικούς οπαδούς στη Σιθωνία. Κατασκηνωτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό δίνουν το ετήσιο ραντεβού τους εδώ, για να βιώσουν το ανέμελο ελληνικό καλοκαίρι. Θα βρείτε πάρα πολλά οργανωμένα κάμπινγκ με μεγάλη ποικιλία στις παροχές. Μη φανταστείτε μικρές σκηνές των δύο ατόμων στριμωγμένες σε ένα οικόπεδο. Εδώ το κάμπινγκ είναι πληθωρικό. Ενδεικτικά, το Camping Castello (τηλ. 23750-71094) διαθέτει ευρύχωρα τροχόσπιτα και τροχοβίλες (αυτόνομα σπίτια με δύο ή τρία δωμάτια, κουζίνα, καθιστικό, μπάνιο και εξωτερικό χώρο), αλλά και κτιστά καταλύματα, το πολυτελές Akti Oneirou (τηλ. 23104-19158) δωμάτια, τροχοβίλες, ξύλινα bungalows και τροχόσπιτα, το Tsitreli Camping (τηλ. 6932-854529) τροχόσπιτα, τροχοβίλες και δωμάτια.

Τα road trips του καλοκαιριού: Σιθωνία-2
Βόλτα στον πετρόχτιστο Παρθενώνα, στην ενδοχώρα της Σιθωνίας. (Φωτογραφία: Νικόλας Οικονόμου)

Δρόμοι της πέτρας

Η Σιθωνία δεν είναι Ζαγόρι, έχει όμως κι αυτή το μερίδιό της στα πετρόχτιστα παραδοσιακά χωριά, που δίνουν μια πιο στιβαρή αρχιτεκτονική νότα στο τοπίο. Η Παλιά Νικήτη και ο Παρθενώνας είναι δύο από αυτά. Η Παλιά Νικήτη, με την εκκλησία του Αγίου Νικήτα, τα αναστηλωμένα αρχοντικά με τις κεραμιδένιες σκεπές και τις μακρόστενες καμινάδες που εξέχουν μέσα στις πράσινες συστάδες των δέντρων, ενώ στο φόντο απλώνεται το γαλάζιο του Τορωναίου Κόλπου, είναι από τα ωραιότερα χωριά της βόρειας Σιθωνίας, σε απόσταση μόλις δύο χιλιομέτρων από τον νέο οικισμό της Νικήτης. Το ίδιο ατμοσφαιρικό σκηνικό θα αντικρίσετε και στον Παρθενώνα, ένα χωριό χτισμένο στις πλαγιές του όρους Ίταμος (ή Δραγουδέλης), που εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους, αλλά κάποια στιγμή ανακαλύφθηκε από ξένους επισκέπτες, οι οποίοι ξεκίνησαν να ανακαινίζουν τα παλιά σπίτια. Σήμερα, η βόλτα στον πετρόχτιστο οικισμό με τους ξενώνες, τα ταβερνάκια και το φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα προσφέρει ένα παράθυρο σε μια γήινη, ορεινή Χαλκιδική που δεν έχουμε συνηθίσει.

Τα road trips του καλοκαιριού: Σιθωνία-3
Ψαροφαγία στα Κύματα, στον Νέο Μαρμαρά.

Δρόμοι της γεύσης

Στο δάσος του Δραγουδέλη με τα μελιτοφόρα πεύκα, χτυπάει η καρδιά της τοπικής μελισσοκομίας, με το πευκόμελο να είναι ένα προϊόν ταυτισμένο με τη Σιθωνία, το οποίο αξίζει να δοκιμάσετε. Στον Νέο Μαρμαρά η ψαροφαγία είναι εκ των ων ουκ άνευ. Ρίξτε μια ματιά στην ταβέρνα Τα Κύματα (τηλ. 23750-71371) για χταποδάκι και μακαρονάδα με θαλασσινά πλάι στο κύμα. Στον Παρθενώνα, κλασική επιλογή είναι η ταβέρνα του Paul (τηλ. 6946-052979) με σήμα κατατεθέν την πολύ όμορφη θέα. Επίσης, το οινοποιείο του Κτήματος Porto Carras είναι επισκέψιμο καθημερινά 10.00-20.00 (τηλ. 23750-77437). Περάστε για γευσιγνωσία κρασιών και –εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα από το προσωπικό– για περιήγηση στον πειραματικό αμπελώνα, ο οποίος περιλαμβάνει όλες τις διαθέσιμες ποικιλίες που έχουν φυτευτεί στα συνολικά 4.500 στρέμματα του κτήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή