Τα road trips του καλοκαιριού: Πύλος

Τα road trips του καλοκαιριού: Πύλος

Εξερευνήστε τον κόλπο του Ναυαρίνου, τη λιμνοθάλασσα και την κωμόπολη της Γιάλοβας, τα κάστρα της Μεθώνης και της Κορώνης. 

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προσθήκη της Costa Navarino σε ένα μέρος με ένδοξη ιστορία και ωραίες παραλίες είχε ως αποτέλεσμα να ταξιδέψει η φήμη της Πύλου και της Μεσσηνίας σε όλο τον κόσμο. Οι αφορμές για βόλτες και εκδρομές στη γύρω περιοχή είναι πολλές. Εξερευνήστε τον κόλπο του Ναυαρίνου, τη λιμνοθάλασσα και την κωμόπολη της Γιάλοβας, τα κάστρα της Μεθώνης και της Κορώνης. 

Τα road trips του καλοκαιριού: Πύλος-1
Το Κάστρο της Μεθώνης. (Φωτογραφία: Γιάννης Γιαννέλος)

Δρόμοι των κάστρων και των παλατιών

Η πλούσια ιστορία της Πύλου κάνει την περιοχή αρκετά ενδιαφέρουσα από αρχαιολογικής άποψης. Το ένδοξο παρελθόν της είναι παρόν στο ανάκτορο του Νέστορα, σημείο αναφοράς της μυκηναϊκής περιόδου, σε απόσταση 18 χλμ. από την Πύλο και με θέα σε όλο τον κόλπο του Ναυαρίνου. Τα πρώτα ευρήματα ήρθαν στο φως το 1939 και ο επισκέπτης σήμερα μπορεί να περιηγηθεί στη μεγάλη αίθουσα του θρόνου και στα λουτρά, να δει αγγεία και επιγραφές. Σε λόφο πάνω από την Πύλο δεσπόζει το Νιόκαστρο, χτισμένο τον 16ο αιώνα από τους Οθωμανούς. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κάστρα στην Ελλάδα. Οδηγώντας νοτιότερα, τον λόγο έχει η Μεθώνη, με το πολυφωτογραφημένο οκταγωνικό Μπούρτζι, και στα ανατολικά η Κορώνη, οι «δύο οφθαλμοί της Γαληνοτάτης», όπως έχουν μείνει γνωστά τα δύο κάστρα στο πέρασμα των αιώνων. 

Τα road trips του καλοκαιριού: Πύλος-2
Για να δείτε τόσο άδεια τη διάσημη Βοϊδοκοιλιά, πρέπει να την επισκεφθείτε εκτός εποχής. (Φωτογραφία: Ανδρέας Μάρκου / andreasmarkou.com)

Δρόμοι της βουτιάς

Η πιο φημισμένη παραλία της περιοχής είναι η Βοϊδοκοιλιά, 17 χλμ. βόρεια της Πύλου. Και δεν είναι τυχαία η φήμη της, καθώς ο κόλπος, που μοιάζει με τέλειο μισοφέγγαρο, έχει κρυστάλλινα νερά, ψιλή άμμο και μοιάζει με εξωτική ακτή της Καραϊβικής. Η παραλία, που τους καλοκαιρινούς μήνες κυριολεκτικά κατακλύζεται από επισκέπτες, δεν είναι οργανωμένη και εντάσσεται στην προστατευόμενη περιοχή Natura 2000, λόγω και της λιμνοθάλασσας της Γιάλοβας, που βρίσκεται ακριβώς από πίσω. Στη νότια άκρη της λιμνοθάλασσας, η παραλία Διβάρι ή Χρυσή Ακτή έχει μεγάλο μήκος και γαλαζοπράσινα ρηχά νερά. Βόρεια της λιμνοθάλασσας θα κολυμπήσετε στην Αλμυρόλακα και στον Άγιο Νικόλαο, ιδανικές επιλογές αν θέλετε ησυχία και αποφυγή πολυκοσμίας. Λίγο πριν από την Costa Navarino και ακόμη πιο βόρεια, βρίσκεται η παραλία Ρωμανός με beach bar, ξαπλώστρες, ομπρέλες, ψιλή άμμο και λίγα πεύκα για σκιά. 

Δρόμοι της δροσιάς

Η κεντρική πλατεία της Πύλου βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα και είναι γεμάτη μεγάλα πλατάνια που προσφέρουν απλόχερα σκιά, ιδανική για πρωινό ή απογευματινό καφέ. Στην πλατεία δεσπόζει το Μνημείο των Τριών Ναυάρχων, του Κόδριγκτον, του Δεριγνύ και του Χέυδεν, επικεφαλής του βρετανικού, γαλλικού και ρωσικού στόλου αντίστοιχα στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου. 

Τα road trips του καλοκαιριού: Πύλος-3
Anama (Φωτογραφία: Ανδρέας Μάρκου / andreasmarkou.com)

Δρόμοι της γεύσης

Το ολοκαίνουργιο Navarino Agora (Costa Navarino, τηλ. 27230-95000), ένας καλαίσθητος χώρος ανοιχτός και στους επισκέπτες, στεγάζει καταστήματα, εβδομαδιαία λαϊκή αγορά, επιλογές για καφέ, φαγητό, ποτό αλλά και θερινό σινεμά και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η έμπνευση για τον σχεδιασμό του προέρχεται από την αρχαία αγορά, όσο και από τις παραδοσιακές πλατείες των χωριών ως σημεία συνάντησης. Οι επιλογές για φαγητό είναι πολλές και διαφορετικές, από περουβιανή και λιβανέζικη κουζίνα μέχρι Oyster Bar και το Ουζερί με την υπογραφή Παπαϊωάννου. Στον πεζόδρομο της Γιάλοβας, το εστιατόριο Anama (τηλ. 6982-257869) βρίσκεται μπροστά στη θάλασσα και στεγάζεται σε ένα πέτρινο κτίριο. Το μοντέρνο βιομηχανικό ντιζάιν συνδυάζεται με ένα πρωτότυπο και δημιουργικό μενού με την υπογραφή του σεφ Χρύσανθου Καραμολέγκου. Από γαρίδες με piri piri και καλαμάρι σχάρας μαριναρισμένο σε λάιμ, βασιλικό, τσίλι και κόλιανδρο μέχρι μακαρονάδα με γαρίδες και μπουγιαμπέσα λευκή, ο κατάλογος είναι γεμάτος εκπλήξεις που αλλάζουν ανάλογα με την εποχή. Για ιταλικές γεύσεις αναζητήστε το La Cucina Italiana (Γιάλοβα, τηλ. 27230-23301), επίσης δίπλα στη θάλασσα. Κλασικές συνταγές, όπως το vitello tonnato, η καρμπονάρα και η αματριτσιάνα, φτιάχνονται με καλές πρώτες ύλες και σερβίρονται σε γενναίες μερίδες. Στην Ελιά (Γιάλοβα, τηλ. 27230-23503) δοκιμάστε τα ψητά κρεατικά στη σχάρα και τα χειροποίητα ορεκτικά και στο Notre Maison (Γιάλοβα, τηλ. 27230-22255) τα παραδοσιακά μαγειρευτά, όπως το αρνάκι με άγριες αγκινάρες ή το λεμονάτο μοσχαράκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή