5 λόγοι για να ταξιδέψουμε στη Χίο την άνοιξη

5 λόγοι για να ταξιδέψουμε στη Χίο την άνοιξη

Η υπέροχη φύση της ενδοχώρας, τα μεθυστικά αρώματα του Κάμπου, η πολιτιστική κληρονομιά και τα πατροπαράδοτα έθιμα της Χίου μάς καλούν να την ανακαλύψουμε

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα από τα τρία ελληνικά νησιά που προτείνει για φέτος η Γαλλική Le Figaro, η Χίος με τις 90 παραλίες της, κάνει πλέον την εμφάνισή της σε ολοένα και περισσότερες λίστες καλοκαιρινών προορισμών. Το νησί της μαστίχας, ανέγγιχτο ακόμα από τον μαζικό τουρισμό, ξελογιάζει τους ταξιδιώτες με τα μεσαιωνικά του χωριά, τα μνημεία και τις γεύσεις του. Αυτός ο ιστορικός τόπος με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και την πλούσια βιοποικιλότητα, προσφέρεται για κάθε γούστο, αλλά και για κάθε περίοδο του χρόνου. Την άνοιξη, που οι μανταρινιές μοσχοβολούν στα περιβόλια, οι λαλάδες κοκκινίζουν τους αγρούς και οι ρουκέτες ετοιμάζονται για το Πάσχα, η Μυροβόλος Χίος γίνεται ο απόλυτος προορισμός για όσους αγαπούν την αυθεντικότητα του Βορείου Αιγαίου

1. Οι λαλάδες, οι άγριες τουλίπες της Χίου

5 λόγοι για να ταξιδέψουμε στη Χίο την άνοιξη-1
Την άνοιξη, τα χωράφια μετατρέπονται σε κόκκινα λιβάδια γεμάτα άγριες τουλίπες. 

Ένα μοναδικό σκηνικό στήνεται κάθε άνοιξη για λίγες μόνο μέρες στα νοτιοανατολικά του νησιού, όταν τα χωράφια μετατρέπονται σε κόκκινα λιβάδια γεμάτα άγριες τουλίπες. Λένε ότι οι λαλάδες, όπως τις αποκαλούν οι ντόπιοι από την περσική τους ονομασία «λάλε», που πέρασε από τους Τούρκους στην τοπική διάλεκτο, έφτασαν στο νησί από την Περσία πριν από εκατομμύρια χρόνια. Πρόκειται για τέσσερα είδη τουλίπας, τα τρία από τα οποία φυτρώνουν αποκλειστικά στη Χίο. Μαζί τους μπορείτε να συναντήσετε και 76 διαφορετικά είδη άγριας ορχιδέας που φύονται σε διάφορες περιοχές του νησιού, από τα ορεινά μέχρι τη θάλασσα.

2. Τα περιβόλια του Κάμπου

Ο Κάμπος την άνοιξη μοσχομυρίζει από τις ανθισμένες μανταρινιές, πορτοκαλιές και νεραντζιές που αφθονούν στα περιβόλια του. Αυτή η πεδιάδα μόλις 5 χλμ. από την πόλη της Χίου, μοιάζει με υπαίθριο μουσείο με περισσότερα από 200 παραδοσιακά αρχοντικά ανάμεσα σε κτήματα με εσπεριδοειδή που διαχωρίζονται από ψηλούς μαντρότοιχους και στενά, δαιδαλώδη δρομάκια. Η περιοχή, που κατοικήθηκε αρχικά από Γενοβέζους εμπόρους, είναι ιδανική για βόλτες με ποδήλατο ή με τα πόδια για να θαυμάσετε τις περίτεχνες αυλόπορτες, τις βοτσαλωτές αυλές και τα μαγγάνια των πετρόχτιστων αρχοντικών. Στον πολυχώρο Citrus (Αργέντη 9-11) μπορείτε να δοκιμάσετε και τα τοπικά γλυκά του κουταλιού στο καφέ του περιβολιού και να επισκεφτείτε το μικρό, αλλά πολύ ενδιαφέρον Μουσείο Εσπεριδοειδών. 

3. Ο ρουκετοπόλεμος του Βροντάδου

5 λόγοι για να ταξιδέψουμε στη Χίο την άνοιξη-2
Το έθιμο του ρουκετοπόλεμου έχει τις ρίζες του στην εποχή της τουρκικής κατοχής.

Στη Χίο κάθε Πάσχα ξεσπά ο γνωστός «ρουκετοπόλεμος», μια ιστορική πλέον ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στις δυο μεγαλύτερες ενορίες του Βροντάδου, 5 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, οι αυτοσχέδιες ρουκέτες που εκτοξεύονται από τις εκκλησίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερυθιανής, μοιάζουν με βεγγαλικά που φωτίζουν τον ανοιξιάτικο ουρανό και καταλήγουν σε μια τεράστια γιορτή που κρατάει πλέον ενάμιση αιώνα. Πρόκειται για ένα έθιμο που παρότι έχει τις ρίζες του στην εποχή της τουρκικής κατοχής, έχει πλέον συνδεθεί με την προσμονή της Ανάστασης στο νησί.

4. Οι Χαιρετισμοί στη Νέα Μονή

5 λόγοι για να ταξιδέψουμε στη Χίο την άνοιξη-3
Tο Μοναστήρι της Νέας Μονής. 

Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1990, η Νέα Μονή της Χίου αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά δείγματα μεσοβυζαντινής θρησκευτικής αρχιτεκτονικής στη χώρα. Γνωστό για τις τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά του, που θεωρούνται από τα καλύτερα δείγματα τέχνης της «Μακεδονικής Αναγέννησης» στην Ελλάδα, αυτό το βυζαντινό μοναστήρι του 11ου αιώνα βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, σε μια κοιλάδα του όρου Προβατάς, που είναι χαρακτηρισμένο τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να περπατήσετε το καλογερικό πετρόχτιστο μονοπάτι της Νέας Μονής με θέα τα μικρασιατικά παράλια και να απολαύσετε τη φύση. Αν βρεθείτε στο μοναστήρι την περίοδο των Χαιρετισμών, μη χάσετε την ευκαιρία να βιώσετε τη μοναδική βυζαντινή ατμόσφαιρα του Ακάθιστου Ύμνου. 

5. Τα μονοπάτια του Πελιναίου

Στο βορειοδυτικό άκρο της Χίου υπάρχει ένα από τα ψηλότερα βουνά του Αιγαίου. Το Πελιναίο, όπου σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, μονομάχησαν η θεά Άρτεμις με τον Ωρίωνα, είναι το ψηλότερο βουνό του νησιού με υψόμετρο 1.297 μέτρα. Τόπος θρησκευτικής λατρείας από την αρχαιότητα, η πιο ψηλή κορυφή του, όπου λέγεται ότι υπήρχε το ιερό του Δία, σήμερα φιλοξενεί το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας που γιορτάζει του Αγίου Πνεύματος. Το Πελιναίο θεωρείται ένας από τους καλύτερους πεζοπορικούς προορισμούς του Βορείου Αιγαίου και η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να ανεβείτε μέχρι την κορυφή του και να θαυμάσετε τη μοναδική θέα του νησιού από ψηλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή