Εστιατόρια – Προορισμοί

6' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οκτώ hot spots της παγκόσμιας γαστρονομίας κατευθείαν από τη «χρυσή» λίστα του Condé Nast Traveller.

Φλωρεντία, Ιταλία 

La Bottega

Del Buon Caffè

Το διακεκριμένο ιταλικό εστιατόριο συνδυάζει τις φρέσκες πρώτες ύλες με τις συνταγές της Τοσκάνης, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. 

Επικεφαλής του εστιατορίου είναι ο σεφ Antonello Sardi, που ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός κουζίνας, αλλά γρήγορα ξεχώρισε για το ταλέντο του – τόσο που σήμερα είναι κάτοχος ενός αστεριού Michelin. Με μότο του το σύνθημα «από τη φάρμα στο πιάτο», το La Bottega Del Buon Caffè προμηθεύεται φρέσκα λαχανικά, φρούτα και κρεατικά από τοπικούς παραγωγούς και νωπά αλιεύματα από ψαράδες της Μεσογείου. Αυτή την περίοδο, η κουζίνα του σερβίρει μεταξύ άλλων χειροποίητα ζυμαρικά καπελέτι με πιτσούνια, ενώ οι φίλοι της ψαροφαγίας θα λατρέψουν το μαγιάτικο με σπαράγγια και baby κρεμμύδια. Η επιμέλεια της οινοθήκης ανήκει στον σομελιέ Vito Angelilli, ο οποίος έχει εστιάσει το ενδιαφέρον του σε τοπικές ποικιλίες που καλλιεργούνται με τις πρακτικές της βιολογικής γεωργίας. Αν όλα αυτά σας ακούγονται ωραία και θέλετε να τα απολαύσετε λίγο πιο πριβέ, το Bottega παρέχει τη δυνατότητα και για ιδιωτικό δείπνο (έως 8 άτομα). 

www.borgointhecity.com  


Chippendale, Αυστραλία 

Automata

Δημιούργημα του πολλά υποσχόμενου σεφ Clayton Wells, συνδυάζει τις εκλεπτυσμένες γεύσεις με μια casual, χαλαρή ατμόσφαιρα.

Η μαγειρική φιλοσοφία του Automata επιτάσσει ένα μενού πέντε πιάτων, βασισμένο (και) στην εποχικότητα των υλικών, το οποίο αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτή την περίοδο περιλαμβάνει χτένια με καπνιστό αυγοτάραχο και tamarillo, πάπια με μαύρο σκόρδο, μανιτάρια και θυμάρι, αλλά και πανσέτα με σος ξιδιού και γογγύλια. Εναλλακτικά, σερβίρεται και ένα διαφορετικό γεύμα τριών πιάτων κάθε Παρασκευή και Σάββατο, ενώ υπάρχει και μπαρ με ένα μικρό μενού α λα καρτ. Για να συνοδεύσουν το φαγητό τους, οι πελάτες του Automata έχουν στη διάθεσή τους πολλές και διαφορετικές επιλογές: μπίρες και μηλίτες, σάκε, αμάρο και, ασφαλώς, κρασιά (λευκά και κόκκινα, ένα ροζέ και ένα αφρώδες). Ηδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, το εστιατόριο διακρίθηκε από το Sydney Morning Herald 2017 Good Food Guide.

Η μαγειρική φιλοσοφία του Automata επιτάσσει ένα μενού πέντε πιάτων, βασισμένο (και) στην εποχικότητα των υλικών, το οποίο αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτή την περίοδο περιλαμβάνει χτένια με καπνιστό αυγοτάραχο και tamarillo, πάπια με μαύρο σκόρδο, μανιτάρια και θυμάρι, αλλά και πανσέτα με σος ξιδιού και γογγύλια. Εναλλακτικά, σερβίρεται και ένα διαφορετικό γεύμα τριών πιάτων κάθε Παρασκευή και Σάββατο, ενώ υπάρχει και μπαρ με ένα μικρό μενού α λα καρτ. Για να συνοδεύσουν το φαγητό τους, οι πελάτες του Automata έχουν στη διάθεσή τους πολλές και διαφορετικές επιλογές: μπίρες και μηλίτες, σάκε, αμάρο και, ασφαλώς, κρασιά (λευκά και κόκκινα, ένα ροζέ και ένα αφρώδες). Ηδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, το εστιατόριο διακρίθηκε από το Sydney Morning Herald 2017 Good Food Guide.

www.automata.com.au


Μπουένος Αϊρες, Αργεντινή 

La Mar

Σε μία από τις πιο ζωντανές γειτονιές του Μπουένος Αϊρες, αποθεώνει την περουβιανή κουζίνα με κομψότητα και απαράμιλλο στυλ. 

Με την περουβιανή κουζίνα να έχει κάνει θεαματικά την είσοδό της στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή, πώς θα μπορούσε από μια λίστα με τα καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο να λείπει το «τέκνο» του Gastón Acurio; O «πρεσβευτής» της περουβιανής γαστρονομίας εγκαταστάθηκε μαζί με την ομάδα του στη μοδάτη περιοχή του Palermo Holywood και δημιούργησε το La Mar, ένα εστιατόριο που αναδεικνύει τις θαλασσινές γεύσεις και τις περουβιανές συνταγές. Δοκιμάστε γλώσσα μαριναρισμένη σε τσίλι και λάιμ, causa (κάτι σαν πατατόπιτα με θαλασσινά), αλλά και tiradito (ωμό ψάρι, που δείχνει την επιρροή των Γιαπωνέζων στην τοπική κουζίνα). Αξίζει να το επισκεφτείτε ακόμα για ένα κοκτέιλ στην ατμοσφαιρική ταράτσα του.

www.lamarcebicheria.com.ar


Κοπεγχάγη, Δανία 

 Geranium

Με εμπνευσμένα πιάτα που βασίζονται σε τοπικές πρώτες ύλες, ξεπέρασε τους ανταγωνιστές του, αφήνοντας πίσω ακόμα και το Νoma. 

Ο οδηγός Michelin τού δίνει τρία αστέρια και πλέκει το εγκώμιό του, αναφέροντας ότι το Geranium χρησιμοποιεί «μοντέρνες τεχνικές και τις καλύτερες βιολογικές πρώτες ύλες» για να δημιουργήσει «όμορφα, αγνά, αρμονικά πιάτα». Με τέτοιους επαίνους δεν είναι περίεργο το ότι χρειάζεται να γίνει κράτηση 90 μέρες πριν προκειμένου να εξασφαλίσει κανείς θέση σε ένα από τα τραπέζια του. Υπό την καθοδήγηση του βραβευμένου Δανού σεφ Rasmus Kofoed, το εστιατόριο διαθέτει ένα μενού που εναλλάσσεται συχνά, είτε με βάση την εποχικότητα είτε με βάση την έμπνευση του Kofoed. Αυτή την περίοδο σερβίρονται, μεταξύ άλλων, πέστροφα με σελινόριζα, καβούρι με λάχανο και για επιδόρπιο σοκολάτα με βρόμη. Πέρα από τα πιάτα του, το εστιατόριο ξεχωρίζει και για την τοποθεσία του, αφού βρίσκεται στον 8ο όροφο του National Football Stadium, προσφέροντας ακαταμάχητη θέα στη δανέζικη πρωτεύουσα. 

www.geranium.dk  


Νέα Υόρκη, ΗΠΑ 

L’Amico

Με ευφάνταστη διακόσμηση και εξαιρετική λίστα κρασιών, παντρεύει την ιταλική γαστρονομική φινέτσα με τo αμερικανικό comfort food.

Τι μπορεί να δοκιμάσει κανείς στο L’Amico; Ο,τι τραβάει η όρεξή του από τα τρία προσφερόμενα μενού (μεσημεριανό, βραδινό, brunch), ανάλογα με την ώρα της ημέρας που θα βρεθεί εκεί. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα φροντίσει να κλείσει «γλυκά» το γεύμα του με χειροποίητο παγωτό (λεμόνι, φουντούκι, αμαρέτο, αλμυρή καραμέλα κ.λπ.). Προσεγμένο, με ποικιλία επιλογών και με ανοιχτή κουζίνα, ορατή από τη σάλα αλλά και από τους περαστικούς της 6ης Λεωφόρου, το L’Amico, εκτός από εξαιρετικό εστιατόριο, είναι και ο τρόπος που βρήκε ο executive chef του, Laurent Tourondel, να αποτίσει φόρο τιμής στην… ίδια του τη ζωή: στις αναμνήσεις από την παιδική του ηλικία, στην Ιταλίδα γιαγιά του και βέβαια στην αγάπη του για την αμερικανική κουζίνα. Oι… αδυναμίες, ωστόσο, του σεφ δεν κρύβονται: πίτσα, χειροποίητα ζυμαρικά, κρέας ψημένο στον ξυλόφουρνο και εκλεκτά αλλαντικά. 

www.lamico.nyc


Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο 

J Sheekey

Ιδανικό after-theatre στέκι στην καρδιά του West End, είναι δημοφιλές στους καλλιτεχνικούς κύκλους της ευρωπαϊκής μητρόπολης.

Οσο για την ιστορία του, αυτή κι αν είναι μεγάλη, αφού το J Sheekey μπήκε στον γαστρονομικό χάρτη του Λονδίνου στα τέλη του 19ου αιώνα. Με αμιγώς θαλασσινό μενού, το εστιατόριο σερβίρει γαρίδες από το Δουβλίνο, στρείδια από το Εσεξ, καπνιστό σολομό, ταρτάρ τόνου, αστακό στη σχάρα, χαβιάρι και τη μία και μοναδική του ψαρόπιτα! Ως προς τα επιδόρπια, οι επιλογές είναι κλασικές και άκρως λαχταριστές: πάβλοβα, τσίζκεϊκ, μακαρόν και πανακότα με γιαούρτι. Το 2008, δίπλα στο J Sheekey άνοιξε το Atlantic Bar, το οποίο ειδικεύεται στα οστρακοειδή, έχει τραπεζάκια έξω και οι σεφ του ετοιμάζουν τα πιάτα μπροστά στα μάτια σας. Οι πελάτες που αρέσκονται σε μαγειρικούς πειραματισμούς στο σπίτι θα ενθουσιαστούν με το εικονογραφημένο βιβλίο «J Sheekey Fish» και τις περισσότερες από 100 συνταγές του με ψάρια – και όχι μόνο. 

www.j-sheekey.co.uk


Zermatt, Ελβετία 

Chez Vrony

Ζεστό, οικογενειακό και φιλόξενο, εντυπωσιάζει για πολλούς λόγους, κυρίως για το υψόμετρο όπου είναι χτισμένο, στα 2.100 μέτρα.

Με θέα στις χιονισμένες πλαγιές του Matterhorn, το Chez Vrony είναι ένα κομψό εστιατόριο με επένδυση ξύλου που μοιάζει με πολυτελές σαλέ, παρότι παλιότερα ήταν απλώς ένα αγροτόσπιτο. Εδώ μεγάλωσε η ιδιοκτήτρια, Julen Vrony, που μαζί με τον σύζυγό της Max Cotting διευθύνουν το εστιατόριο. Επιμένοντας παραδοσιακά, το Chez Vrony σερβίρει χειροποίητα λουκάνικα, αλπικό τυρί και άλλα προϊόντα που παρασκευάζονται από το γάλα και το κρέας των ζώων τους, που βόσκουν ελεύθερα. Εκτός από την αγνότητα των πρώτων υλών, το εστιατόριο διακρίνεται για τις παραδοσιακές συνταγές του, που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά. Αν σας βγάλει ο δρόμος έως εκεί, αξίζει να παραγγείλετε μοσχαράκι με βερίκοκα, μανιτάρια και rösti (πιάτο με πατάτες) που θα συνοδεύσετε με λευκό κρασί.

www.chezvrony.ch


Μougins, Γαλλία 

Paloma

Σε ένα μικρό αλλά διάσημο για το γαστρονομικό του αποτύπωμα χωριουδάκι κοντά στις Κάννες κρύβεται ένα βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin εστιατόριο.

Τη γνωρίζουμε ως αγαπημένο προορισμό της καλλιτεχνικής (και όχι μόνο) αφρόκρεμας, αφού από τη Mougins έχουν περάσει οι Ζαν Κοκτώ, Κριστιάν Ντιόρ, Ουίνστον Τσόρτσιλ, Εντίθ Πιαφ και φυσικά ο Πάμπλο Πικάσο, ο οποίος έζησε τα τελευταία 12 χρόνια της ζωής του στη γραφική αυτή κοινότητα της νότιας Γαλλίας. Στο διάσημο χωριό βρίσκεται και το Paloma του σεφ Nicolas Decherchi, που αρέσκεται στη δημιουργική γαλλική κουζίνα, σερβίροντας πιάτα όπως φουα-γκρά με κουλί από σοκολάτα, βιολογικά αυγά ποσέ και βατραχοπόδαρα μαγειρεμένα σε κρασί. Τα επιδόρπια περιλαμβάνουν κέικ με εξωτικά φρούτα και πικάντικο σιρόπι, κρέπες φλαμπέ με μήλα, αλλά και σουφλέ μπανάνα. To Paloma έχει κερδίσει δύο αστέρια Michelin, ενώ εκτός από τα πιάτα του ενδιαφέρον έχει και η διακόσμησή του, που ακολουθεί τις επιταγές μιας πληθωρικής νεο-μπαρόκ αισθητικής. 

www.restaurant-paloma-mougins.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή