ΤΑΞΙΔΙΑ

Πάτμος: Πασχαλινή αποκάλυψη

Πάτμος: Πασχαλινή αποκάλυψη

Τα «Ιεροσόλυμα της Μεσογείου» γιορτάζουν το Πάσχα πάντα με φόντο την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη και την υπέροχη θέα  που απολαμβάνουν οι επισκέπτες από εκεί.

Μ. ΠΕΜΠΤΗ
Στις 11 το πρωί, στη Χώρα, μη χάσετε την τελετή του Νιπτήρος, όπου αναβιώνει ο Μυστικός Δείπνος. Ο ηγούμενος της μονής του Αγίου Ιωάννη, στον ρόλο του Ιησού, πλένει τα πόδια δώδεκα κληρικών, οι οποίοι κάθονται σε εξέδρα αναπαριστώντας τους μαθητές.

Πάτμος: Πασχαλινή αποκάλυψη-1
Το έθιμο του Νιπτήρος τη Μεγάλη Πέμπτη. (Φωτογραφία:  VISUALHELLAS.GR)

Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Παρακολουθήστε στη μονή του Αγίου Ιωάννη την αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης και το βράδυ κατευθυνθείτε στην πλατεία της Σκάλας, όπου συναντιούνται οι επιτάφιοι. Στη Χώρα, η μεγάλη «συνάντηση» γίνεται στη μικρή πλατεία της Αγίας Λεσβιάς.

Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ
Ζήστε την εμπειρία της Ανάστασης στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου μαζί με πλήθος κόσμου. Για πιο ήσυχα προτιμήστε το γυναικείο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής στη Χώρα, με τις τοιχογραφίες και τα ξυλόγλυπτα του 16ου αιώνα.

Πάτμος: Πασχαλινή αποκάλυψη-2
Γεμάτη ξωκλήσια είναι η Πάτμος. (Φωτογραφία: © Getty Images/Ideal Image)

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
Για να παρακολουθήσετε λειτουργία με λιγότερο κόσμο και να μπορέσετε να θαυμάσετε και το ίδιο το μοναστήρι, κατευθυνθείτε στην ιερά μονή για τον Εσπερινό της Αγάπης, κατά τον οποίο το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο διαβάζεται σε επτά γλώσσες. Οι ταβέρνες και τα εστιατόρια του νησιού προσφέρουν ειδικά μενού με τον παραδοσιακό οβελία.

ΤΡΙΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
Εικόνες και λείψανα από το μοναστήρι βγαίνουν στα σοκάκια της Χώρας για να ευλογήσουν κάθε σπίτι. Αξίζει να συμμετάσχετε στη συγκινητική πομπή πριν πάρετε τον δρόμο της επιστροφής.

ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ
Για εξαιρετικά πιάτα με φρέσκες πρώτες ύλες, στο εστιατόριο Μπενέτος (Σάψιλα, τηλ. 22470-33089), για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά στον Σταμάτη (Γροίκος, τηλ. 22470-31302), για παραδοσιακή κουζίνα στο Τζιβαέρι (Σκάλα, τηλ. 22470-31170). Για ωραίο καφέ με θέα θάλασσα, στο ξενοδοχείο Chris (Σκάλα, τηλ. 22470-31001) και στη Λόζα (Χώρα, τηλ. 22470-32405). Για ποτό στο Αστοιβή (Χώρα, τηλ. 22470-31895) και στο Φιξ (Σκάλα, τηλ. 22470-34259).