ΤΑΞΙΔΙΑ

Μετέωρα: Προσευχή στον βράχο

meteora-proseychi-ston-vracho-2240015

Στα δάχτυλα μετρημένες είναι οι μονές που λειτουργούν σήμερα στα Μετέωρα από τις τριάντα που υπήρχαν κάποτε. Προσοχή στα απότομα σκαλιά που θα χρειαστεί να ανεβείτε για να φτάσετε. Επίσης, να έχετε υπόψη ότι απαιτείται μακρύ παντελόνι για τους άντρες και φούστα για τις γυναίκες.

Μ. ΠΕΜΠΤΗ
Ταξιδέψτε μία μέρα νωρίτερα για να παρακολουθήσετε την ακολουθία των Παθών στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ. Η μονή βρίσκεται στην κορυφή ενός απότομου βράχου και η ακολουθία της Μεγάλης Πέμπτης είναι ιδιαίτερα συγκινητική.

meteora-proseychi-ston-vracho0
Κατάνυξη και προσευχή στο Μεγάλο Μετέωρο. (Φωτογραφία: © ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ)

Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Σε όποια από τις έξι μονές και αν πάτε, η ατμόσφαιρα θα είναι κατανυκτική και πένθιμη. Σημειώστε ότι οι επιτάφιοι εδώ δεν έχουν κουβούκλια, παρά είναι μια ξύλινη επίπεδη πλάκα, διακριτικά στολισμένη. Οι περιφορές είναι σύντομες, πάνω και γύρω από τους απόκρημνους βράχους.

Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ
Χωρίς βαρελότα και πυροτεχνήματα γιορτάζεται η Ανάσταση του Χριστού στα μοναστήρια των Μετεώρων. Η μυρωδιά του λιβανιού και η στιγμή που οι πιστοί μοιράζονται το  Άγιο Φως δημιουργούν μια μοναδική εμπειρία. Έχετε κατά νου ότι σε κάποιες μονές τηρούνται αυστηρότατα οι ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, τουλάχιστον για τους εσωτερικούς χώρους. Οι αναστάσιμες λειτουργίες ξεκινούν στις 21.00.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
Σεργιανίστε στην πόλη της Καλαμπάκας, όπου οι ντόπιοι ψήνουν σε αυλές και πλατείες και στήνουν αυτοσχέδια γλέντια. Οι ταβέρνες της πόλης σερβίρουν σουβλιστά και ψητά αρνιά και κατσίκια.

meteora-proseychi-ston-vracho2
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μουσείο Μανιταριών είναι ιδανική πρόταση για μικρούς και μεγάλους. (Φωτογραφία: © ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ)

ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ
Επισκεφτείτε το διπλής θεματολογίας Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών στην Καλαμπάκα (Πίνδου 20, τηλ. 24320-24959, είσοδος 5 ευρώ). Στο πρώτο θα έχετε τη δυνατότητα να μάθετε για τα πτηνά και τα θηλαστικά της Ελλάδας, στο δεύτερο θα δείτε δεκάδες είδη μανιταριών και θα αγοράσετε αποξηραμένα μανιτάρια από το πωλητήριο. Για κοντοσούβλι, μπιφτέκι και άλλα κρεατικά θα πάτε στον Σκάρο (Τέρμα Τρικάλων, Καλαμπάκα, τηλ. 24320-24152), για παραδοσιακή κουζίνα και ψητά στη Γαρδένια (Καστράκι, τηλ. 24320-22504) και στον Κήπο του Ηλία (Τρικάλων 149, Καλαμπάκα, τηλ. 24320-23218).