Δυο εκατομμύρια για ένα περιστέρι

Δυο εκατομμύρια για ένα περιστέρι

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εύποροι Κινέζοι αναβιώνουν το ξεχασμένο «σπορ» των αγώνων περιστεριών.

Ποιά Κιμ αυτού του κόσμου αξίζει περισσότερες φορές το βάρος της σε χρυσάφι; Μην βιαστείτε να απαντήσετε η Καρντάσιαν. Η New Kim είναι ένα αγωνιστικό περιστέρι ηλικίας δύο ετών, αναθρεμμένο και εκπαιδευμένο στο Βέλγιο, και πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι του πρωτοφανούς ποσού των 1,9 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο πλειοδότης είναι ένας πλούσιος Κινέζος με το ψευδώνυμο Super Duper, που τίναξε τη μπάνκα στον αέρα επικρατώντας του συμπατριώτη του Hitman (επίσης ψευδώνυμο). Πέρυσι ο ίδιος φέρεται να είχε ξοδέψει και πάλι μία περιουσία -αν και κατά περίπου 400,000 δολάρια μικρότερη- για να αγοράσει και ένα αρσενικό περιστέρι – γκανιάν, τον Αrmando, καταρρίπτοντας και πάλι το ρεκόρ. Προφανώς τώρα θέλει να τα ζευγαρώσει για να δημιουργήσει μία dream-team αγωνιστικών περιστεριών.

Προφανώς όλα αυτά σας φαίνονται ακατανόητα. Οι μυημένοι στο εκκεντρικό αυτό σπορ θα σας διαβεβαιώσουν ότι υπάρχει εξήγηση. Μαρτυρίες για αγώνες περιστεριών χρονολογούνται από αρχαιοτάτων χρόνων – περί τον 2ο αι. μ.Χ. Το σπορ διαδόθηκε κυρίως στην εργατική τάξη της κεντρικής Ευρώπης τον 18ο αιώνα. Η διασταύρωση, εκτροφή και η εκπαίδευση των φτερωτών «αθλητών» απαιτεί πολυετή αφοσίωση – χρειάζονται χρόνια, αν όχι δεκαετίες, για να «δημιουργηθεί» ένας ανίκητος πρωταθλητής. Οι Βέλγοι θεωρούνται οι κορυφαίοι εκτροφής, καθότι διαθέτουν τεχνογνωσία γενεών και ένα πυκνό δίκτυο μονάδων που επιτρέπει τις ανταλλαγές και διασταυρώσεις μεταξύ τους. Όμως τα τελευταία χρόνια οι αγώνες περιστεριών στον «Παλιό Κόσμο» έχουν χάσει τη δημοφιλία τους καθώς και τους αφοσιωμένους επαγγελματίες που είναι πρόθυμοι να τους υπηρετήσουν. Ένας από τους κορυφαίους, ο Βέλγος εκτροφέας Gaston Van de Wouwer συνταξιοδοτήθηκε στην ηλικία των 76 ετών και ο γιός του δεν ενδιαφερόταν να κρατήσει το διάσημο εκτροφείο. Δικά του ήταν τα 445 περιστέρια που βγήκαν σε δημοπρασία, συγκεντρώνοντας συνολικά άνω των 7 εκατ. δολαρίων.

Δυο εκατομμύρια για ένα περιστέρι-1
REUTERS-Yves-Herman

Την ίδια στιγμή, οι Κινέζοι ανακάλυψαν στους αγώνες περιστεριών έναν νέο τρόπο να τζογάρουν – και είναι γνωστή η αγάπη τους στα τυχερά παιχνίδια. Εκατομμύρια στοιχηματίζονται σε αγώνες και τεράστια είναι τα κέρδη για τους νικητές. Ο Super Duper είναι βέβαιος ότι θα βγάλει τα χρήματα που ξόδεψε για την New Kim και τον Armando πολλές φορές. Και ένας μόνο νεοσσός – καρπός της διασταύρωσής τους, μπορεί να πουληθεί έναντι 200,000 δολαρίων. Ο ετήσιος τζίρος του οίκου δημοπρασιών περιστεριών PIPA, που βρίσκεται πίσω και από την τελευταία αγοραπωλησία, αγγίζει τα 50 εκατομμύρια δολάρια, και τα μισά από αυτά προέρχονται από την Κίνα. 

Στους αγώνες περιστεριών εκπαιδευμένα πτηνά απελευθερώνονται προκειμένου να διανύσουν τις ίδιες ακριβώς αποστάσεις και να βρουν το σπίτι τους. Οι πτήσεις τους χρονομετρώνται με υπερσύγχρονα τεχνολογικά μέσα, όπως οι πομποί ραδιοσυχνοτήτων (RFID tags). Μολονότι οι αποστάσεις που θα διανύσουν κυμαίνονται μεταξύ 100 και 1000 χιλιομέτρων, ο νικητής κρίνεται σε μερικά δευτερόλεπτα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή