Η Ιος δεν είναι μόνο το νησί των «πρώτων διακοπών»

Η Ιος δεν είναι μόνο το νησί των «πρώτων διακοπών»

Οσα αξίζει να ανακαλύψετε στο νησί των Κυκλάδων, πέρα από την περίφημη νυχτερινή ζωή της

4' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις πρώτες διακοπές μόνος δεν τις ξεχνάς ποτέ. Διάβασμα, άγχος, Πανελλήνιες και όλα αυτά όχι μόνο με μια νέα φοιτητική εμπειρία στον ορίζοντα, αλλά και με το «έπαθλο» των πρώτων διακοπών με την παρέα σου. Οι Κυκλάδες πάντα αποτελούσαν πρόσφορο έδαφος για τις πρώτες ενήλικες διακοπές, με πρωταγωνίστρια την Ιο, το πλέον πολυδιαφημισμένο νησί, εντός και εκτός συνόρων, που δίνει «τόπο στα νιάτα» με την περίφημη νυχτερινή ζωή που προσφέρει. 

Βέβαια, ακόμα και αν η Ιος στο συλλογικό ασυνείδητο είναι κυρίως αυτό, σίγουρα στην πράξη είναι πολλά περισσότερα. Το κυκλαδίτικο νησί που περιτριγυρίζεται από την Σίκινο και την Ηρακλειά, την Νάξο και την Σαντορίνη, κάποτε ήταν γνωστή ως Φοινίκη. Η τωρινή της ονομασία προέρχεται από την αρχαία λέξη «ίον», δηλαδή, «λουλούδι», μιας και τα άνθη κάποτε γέμιζαν το νησί.

Οπως και αν βρεθείτε στην Ιο, μιας και το νησί δεν διαθέτει αεροδρόμιο (αλλά διαθέτει η Σαντορίνη που απέχει λιγότερο από μία ώρα εν πλω, αν δεν θέλετε να ταξιδέψετε με πλοίο από τον Πειραιά ή την Ραφήνα), πριν ακόμη πιάσετε λιμάνι, από το νοτιοδυτικό άκρο του νησιού θα σας καλωσορίσει ο πέτρινος Φάρος. Χτισμένος τον 19ο αιώνα, αλλά αποκατεστημένος πριν μερικά χρόνια, αποτελεί και ένα χαρακτηριστικό τοπόσημο του νησιού.  

Η Ιος δεν είναι μόνο το νησί των «πρώτων διακοπών»-1
Ο οικισμός του Σκάρκου χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού. Φωτ.: Shutterstock

Αν πριν περιηγηθείτε στην σύγχρονη Ιο θέλετε να πάρετε μία γεύση από την ιστορία της, πρέπει να γνωρίζετε πως εδώ βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους πρωτοκυκλαδίτικους οικισμούς. Ο λόφος του Σκάρκου, που βρίσκεται στην δυτική πλευρά του Ιου και αρκετά κοντά στο λιμάνι της, έχει έκταση 11 στρεμμάτων και χρονολογείται ήδη από την Εποχή του Χαλκού. Το μάτι σας θα το παρατηρήσει και από τον δρόμο, με τα χαρακτηριστικά του επίπεδα που ακολουθούν την μορφή του εδάφους. Εχουν γίνει εντατικές ανασκαφές και έρευνες στον Σκάρκο, που έχουν φέρει στο φως πολλά ευρήματα όπως κεραμικά σκεύη και ειδώλια, που αποτελούν και από τα πλέον χαρακτηριστικά κυκλαδικά αντικείμενα. Πολλά από αυτά εκτίθενται και στο Αρχαιολογικό Μουσείο που βρίσκεται στην Χώρα. 

Αν τώρα θέλετε να επισκεφθείτε τον Σκάρκο, μπορείτε να το κάνετε μέσω πεζοπορίας. Αλλωστε, η Ιος είναι ένα νησί που προσφέρεται και για αυτό, μιας και υπάρχουν πολλά μονοπάτια, άλλα πολιτιστικού και άλλα φυσικού ενδιαφέροντος, που περπατώντας τα θα γνωρίσετε τα ενδότερα του νησιού, μακριά από τον τουριστικό «θόρυβο». 

Η Ιος δεν είναι μόνο το νησί των «πρώτων διακοπών»-2
Αυτός φέρεται να είναι ο τάφος του Ομήρου, στα βόρεια του νησιού. Φωτ.: Shutterstock

Λέγεται ακόμα πως ο Ομηρος πέρασε τις τελευταίες ημέρες της ζωής του στην Ιο, που φέρεται να ήταν η πατρίδα της μητέρας του. Οι εκδοχές για τον τρόπο που πέθανε διίστανται, πάντως, πολλοί υποστηρίζουν πως ο τάφος του επικού ποιητή βρίσκεται στην Ιο και το βόρειο μέρος του νησιού, στον όρμο του Πλακωτού. 

Τι και αν οι μόνιμοι κάτοικοι της Ιου -οι Νιώτες, όπως λέγονται οι ντόπιοι- ανέρχονται σε περίπου δύο χιλιάδες, ο αστικός μύθος λέει πως το νησί έχει 365 εκκλησίες, μία για κάθε μέρα του χρόνου. Ακόμα και αν αυτό δεν επιβεβαιώνεται, με μία βόλτα στην Χώρα, θα συναντήσετε πολυάριθμα γαλανόλευκα εκκλησάκια εδώ και εκεί, ενώ, στο ψηλότερο σημείο της Χώρας υπάρχει η Παναγιά η Γκρεμιώτισσα. Η εικόνα της Παναγίας που φιλοξενείται στον ναό θεωρείται θαυματουργή. Σύμφωνα με τον θρύλο, Κρητικοί κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας έβαλαν την εικόνα σε μία σχεδία, και μέσα από το ταξίδι της κατέληξε στις ακτές της Ιου. 

Μιλώντας για ακτές, η Ιος διαθέτει παραλίες για όλα τα γούστα, με τις περισσότερες από αυτές να είναι αμμώδεις με γαλαζοπράσινα νερά. Η πλέον γνωστή και δημοφιλής είναι η παραλία του Μυλοπότα, σημείο συνάντησης των νεαρών επισκεπτών αλλά και όσων αγαπούν τα θαλάσσια σπορ. Επίσης στα «must» είναι και η παραλία Μαγγανάρι που αποτελείται από πολλούς μικρούς κολπίσκους. Για τους σινεφίλ, εδώ γυρίστηκαν και σκηνές από την ταινία «Το Απέραντο Γαλάζιο» του Λικ Μπεσόν. Για όσους προτιμούν κάτι πιο ήρεμο, οι παραλίες Τζαμαρία, Ψάθη και Αγία Θεοδότη προσφέρουν αυτό που ψάχνουν. 

Η Ιος δεν είναι μόνο το νησί των «πρώτων διακοπών»-3
Ο Μυλοπότας είναι η πιο δημοφιλής παραλία του νησιού. Φωτ.: Shutterstock

Κυκλάδες χωρίς τυρί δεν νοούνται, γι’ αυτό φροντίστε να δοκιμάσετε τα τυροκομικά προϊόντα της Ιου πριν πάρετε το καράβι του γυρισμού. Πέρα από νόστιμη γραβιέρα και μυζήθρα, η Ιος παράγει και τα δικά της ιδιαίτερα τυριά. Το ξινό, όπως υποδηλώνει το όνομά του, είναι όξινο και κρεμώδες, ενώ παρόμοια υφή, αλλά πολύ πιο έντονη και πιπεράτη γεύση έχει το σκοτύρι, με έντονο το άρωμα από θρούμπι. Η τριλογία Ομήρου, πάλι, ονομάζεται έτσι διότι φτιάχνεται με αίγειο, πρόβειο και αγελαδινό γάλα, ένας συνδυασμός που του χαρίζει πλούσια και μεστή γεύση. 

Αν θέλετε να εντρυφήσετε περισσότερο στο κεφάλαιο τυρί, το κτήμα Διασέλι ανοίγει τις πόρτες του για να γνωρίσουν οι ανήσυχοι επισκέπτες όχι μόνο τα προϊόντα του αλλά και την ιστορία του τυροκομείου και της αγροτικής ζωής του νησιού μέσα στα χρόνια, μέσα από μια περιήγηση στο μουσείο του. 

Για άλλα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού, αρκεί να κάνετε μία στάση στο παντοπωλείο Μοσέντα, στο λιμάνι της Ιου. Το μαγαζί παίρνει το όνομά του από το παραδοσιακό γλυκό του νησιού με καρπούζι και σε αυτό θα βρείτε ό,τι βγάζει η ντόπια γη: μέλι, κάπαρη, ρίγανη, κρασί αλλά και νόστιμο παστέλι και παστό σύκο. 

Η Ιος δεν είναι μόνο το νησί των «πρώτων διακοπών»-4
Στο Calilo, για μια διαφορετική πολυτελή εμπειρία. 

Συν τοις άλλοις, τα τελευταία χρόνια η Ιος αναπτύσσει και το πολυτελές της πρόσωπο, με έναν απροσδόκητο τρόπο. Στην παραλία Παπά, στα νοτιοανατολικά του νησιού, λειτουργεί από το 2019 το Calilo, ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα πέντε αστέρων, καρπός του αισθητικού οράματος του Αγγελου Μιχαλόπουλου, που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο νησί την τελευταία δεκαετία. 

Το Calilo αποτελεί το πιο μεγαλεπήβολο ως τώρα πρότζεκτ του ομώνυμου οικογενειακού ομίλου, που σύμφωνα με τον κύριο Μιχαλόπουλο, ως στόχο έχει να αναδείξει την ομορφιά του νησιού προσφέροντας μια υψηλού επιπέδου εμπειρία, πάντα με πίστη στη βιωσιμότητα. 

Στις πάνω από 30 σουίτες του Calilo, όπως και στους υπόλοιπους χώρους του θέρετρου, από τις πισίνες μέχρι το εστιατόριο Chez -το θεματικό μενού του οποίου επιμελείται ο σεφ Αλέξανδρος Τσιοτίνης– η πολυτέλεια πηγαίνει χέρι-χέρι με την παιχνιδιάρικη διάθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή