Πέντε κορυφαίοι προορισμοί και γιατί να τους επισκεφθείτε την άνοιξη
πέντε-κορυφαίοι-προορισμοί-και-γιατί-562917001

Πέντε κορυφαίοι προορισμοί και γιατί να τους επισκεφθείτε την άνοιξη

Προορισμοί που έχουμε ταυτίσει με τις καλοκαιρινές μας διακοπές, στην πραγματικότητα προσφέρονται την τρέχουσα περίοδο τόσο για εξερεύνηση όσο και για δραστηριότητες, χωρίς τον συνωστισμό του Αυγούστου

Μαρίνα Καρπόζηλου
Ακούστε το άρθρο

Βρισκόμαστε περίπου στη μέση: οι διακοπές των Χριστουγέννων έχουν εξανεμιστεί από τη μνήμη μας και οι εβδομάδες που μεσολαβούν για το Πάσχα είναι περισσότερες από όσες ενδεχομένως θα θέλαμε. Το «να πάμε κάπου, έστω και για ένα 3ήμερο», ακούγεται όλο και πιο επιτακτικά στις παρέες, ενώ σχεδόν αντανακλαστικά ακολουθεί η ερώτηση «ναι, αλλά πού;». Η δική μας απάντηση είναι «παντού». Ακόμα και οι προορισμοί που στο μυαλό μας έχουν ταυτιστεί ως καλοκαιρινοί, στην πραγματικότητα προσφέρονται την τρέχουσα περίοδο τόσο για εξερεύνηση όσο και για δραστηριότητες. 

Η Σαντορίνη των ντόπιων

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι αυθεντικοί λάτρες των Κυκλάδων επιλέγουν να επισκέπτονται το νοτιότερο νησί του συμπλέγματος την άνοιξη. Οπως άλλωστε λένε και οι ντόπιοι, από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο τα Φηρά και η Οία σβήνονται από τον δικό τους χάρτη και ανήκουν αποκλειστικά στους τουρίστες. Οπότε, αν θέλετε πραγματικά να δείτε το νησί χωρίς τον συνωστισμό του Αυγούστου, αλλά και να απολαύσετε το συγκλονιστικό του ηλιοβασίλεμα απερίσπαστοι, τώρα είναι η καταλληλότερη εποχή.

Οπως λένε οι ντόπιοι, από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο τα Φηρά και η Οία σβήνονται από τον δικό τους χάρτη και ανήκουν αποκλειστικά στους τουρίστες. 

Το ορεινό χωριό Πύργος με τα μεσαιωνικά δρομάκια του θα σας συνεπάρει, ενώ αν θέλετε να βρεθείτε στο ψηλότερο σημείο του νησιού θα χρειαστεί να διασχίσετε μια απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων προκειμένου να βρεθείτε στον Προφήτη Ηλία, το μοναδικό σημείο της Σαντορίνης από το οποίο μπορείτε να έχετε πραγματική πανοραμική θέα 360 μοιρών.

Πέντε κορυφαίοι προορισμοί και γιατί να τους επισκεφθείτε την άνοιξη-1
Το χωριό Πύργος στη Σαντορίνη. Φωτό: Shutterstock

Στη συνέχεια αξίζει να οδηγήσετε μέχρι το χωριό Ακρωτήρι, και να θαυμάσετε έναν από τους παλαιότερους φάρους της Ελλάδας –κατασκευάστηκε το 1892. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε έστω ένα από τα τοπικά οινοποιεία, να ξεναγηθείτε στους αμπελώνες του και να συμμετάσχετε στις οινογνωσίες που διοργανώνουν, προκειμένου να γευτείτε όχι μόνο το ξακουστό Ασύρτικο Σαντορίνης, αλλά και τις δυο άλλες λευκές ποικιλίες που το συμπληρώνουν, το Αηδάνι και το Αθήρι. Οσον αφορά τη διαμονή σας, αξίζει να μείνετε στην Καλντέρα καθώς η θέα που προσφέρει προς το ηφαίστειο είναι πράγματι μοναδική και οι τιμές στην off season περίοδο είναι σαφώς πιο προσιτές. Προσέξτε όμως στην επιλογή σας, καθώς τα υπόσκαφα δωμάτια για τα οποία φημίζεται το νησί ενδέχεται να έχουν πολλή υγρασία την άνοιξη, ιδίως αν έχουν μείνει κλειστά τους χειμερινούς μήνες και ενδέχεται να κάνουν την παραμονή σας πραγματικά δυσάρεστη.

Υδρα, η κοσμοπολίτικη

Το κοσμοπολίτικο νησί του Αργοσαρωνικού δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Αν όμως θα έπρεπε να επιλέξουμε τους μήνες εκείνους που αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο τη λιτή και ταυτοχρόνως αρχοντική φυσιογνωμία της, τότε θα επιλέγαμε τους ανοιξιάτικους.

Πέντε κορυφαίοι προορισμοί και γιατί να τους επισκεφθείτε την άνοιξη-2
υδρα, η κοσμοπολίτικη. Φωτό: Shutterstock

Είναι ακριβώς αυτή η περίοδος που το αγαπημένο νησί των ποιητών και των διανοούμενων μοιάζει αγουροξυπνημένο. Μετά τη χειμερία νάρκη, η φύση κατακλύζει τους γραφικούς οικισμούς, τα καταλύματα ανοίγουν ξανά τις πόρτες των δωματίων τους, ενώ τα άλογα της υδρας τεντώνονται νωχελικά, καθώς προβάρουν και πάλι τις σέλες τους. Εδώ δεν υπάρχει κάποια νοερή λίστα που πρέπει να ακολουθήσετε, παρά μόνο τα καλντερίμια που θα σας οδηγήσουν στα πιο εμβληματικά σημεία του νησιού.

Αν θελήσετε να επεκτείνετε τις εξορμήσεις σας στο νησί τότε απευθυνθείτε στη Χάριετ, που διαθέτει ορισμένα από τα πιο φροντισμένα, εκπαιδευμένα, άλογα της Υδρας.

Το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Υδρας, η Σχολή των Εμποροπλοιάρχων, η Ιστορική Οικία του Λάζαρου Κουντουριώτη έρχονται να διαδεχθούν τον ήλιο του Jeff Koons, την φημισμένη παραλία Υδρονέτα, ενώ με λίγη προσπάθεια θα εντοπίσετε σε μια ήσυχη συνοικία το σπίτι που αγόρασε (για μόλις 1.500 δολάρια) και έμεινε για 7 χρόνια, ο Λέοναρντ Κοέν.

Αν θελήσετε να επεκτείνετε τις εξορμήσεις σας στο νησί τότε απευθυνθείτε στη Χάριετ, που διαθέτει ορισμένα από τα πιο φροντισμένα, εκπαιδευμένα, άλογα της Υδρας. Προσφέρει 8 εναλλακτικές διαδρομές ιππασίας ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις αντοχές σας. Η δική μας πρόταση είναι να επιλέξετε τη διαδρομή μιας ώρας μέχρι τον παραθαλάσσιο οικισμό Βλυχό, που θεωρείται (σύμφωνα με λίστα του Forbes το 2019) ένας από τους ομορφότερους της Ευρώπης. Εκεί μπορείτε να αποχαιρετίσετε τη Χάριετ και να επισκεφτείτε για φαγητό τη ξακουστή ταβέρνα «Μαρίνα» που λειτουργεί από το 1963. Ο,τι και αν παραγγείλετε, στο τέλος μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το γαλακτομπούρεκο της.

Η Τήνος της αδρεναλίνης

Τα χρόνια που ήταν ταυτόσημη με τον θρησκευτικό τουρισμό έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Η Τήνος αποτελεί πόλο έλξης πολιτισμού, γαστρονομίας, αλλά και… bouldering. Πρόκειται για την αναρρίχηση σε χαμηλά βράχια χωρίς σκοινί, και η Τήνος θεωρείται ιδανική για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, καθώς διαθέτει ένα μοναδικό στον κόσμο γεωλογικό φαινόμενο με τεράστια γρανιτένια στρογγυλά βράχια που εκτείνονται στην ενδοχώρα του νησιού.

Η Τήνος θεωρείται ιδανική για bouldering καθώς διαθέτει ένα μοναδικό στον κόσμο γεωλογικό φαινόμενο με τεράστια γρανιτένια στρογγυλά βράχια που εκτείνονται στην ενδοχώρα του νησιού.

Αν θελήσετε να τη δοκιμάσετε μπορείτε να απευθυνθείτε στην ομάδα Tinos Outdoors Activities που παρέχει προς ενοικίαση εξοπλισμό τόσο για bouldering όσο και για παραδοσιακή αναρρίχηση στον γρανιτένιο όγκο του Εξωμβούργου. Σημειώστε ότι οι καταλληλότερες εποχές για αναρρίχηση είναι το φθινόπωρο και η άνοιξη –ή ακόμα και ο χειμώνας, αρκεί σε κάθε περίπτωση να αποφύγετε τους δυνατούς ανέμους. Αν οι παραπάνω προτάσεις σας φαίνονται πιο extreme απ’ όσο θα επιθυμούσατε μπορείτε να αρκεστείτε στην πεζοπορία, καθώς η Τήνος διαθέτει πολλές και διαφορετικές διαδρομές που ενώνουν τα χωριά της και που καλύπτουν μεγάλη γκάμα αντοχής και προτιμήσεων.

Πέντε κορυφαίοι προορισμοί και γιατί να τους επισκεφθείτε την άνοιξη-3
Το χωριό Πύργος στην Τήνο. Φωτό: Shutterstock

Φυσικά τίποτα και κανείς δεν σας υποχρεώνει να αποχωριστείτε το αυτοκίνητό σας. Κάλλιστα μπορείτε να οργανώσετε το δικό σας road trip, μακριά από περιπάτους και αναρριχήσεις, κάνοντας απλά τις απαραίτητες στάσεις στα αγαπημένα χωριά όπως της Καρδιανής, της Αγάπης και του Βώλακα, αλλά και συμπληρώνοντας τη μισοτελειωμένη λίστα των καλοκαιρινών διακοπών. Δυο Χωριά, Πύργος, Υστέρνια, Πάνορμος, Αρνάδος… Κάθε πρόταση για φαγητό εδώ είναι περιττή: στην Τήνο τρως παντού φανταστικά.

Η ορεινή Λευκάδα

Καλοκαίρι. Παγωμένα νερά. Υπέροχες παραλίες. Αυτές είναι οι πρώτες σκέψεις που έρχονται στο μυαλό μας όταν ακούμε Λευκάδα. Σε μια δεύτερη όμως ανάγνωση αρχίζουμε να ανακαλούμε και άλλες πληροφορίες, που ξεφεύγουν από τους θερινούς μήνες και μας προσκαλούν να ανακαλύψουμε τη Λευκάδα και στις άλλες μορφές της.

Στο ορεινότερο σημείο της θα συναντήσουμε το χωριό Εγκλουβή, που είναι κυρίως γνωστό για το ένα πολύ ιδιαίτερο προϊόν της: τις φακές της, που μεταξύ άλλων είναι καταγεγραμμένες στο Εθνικό Ευρετήριο Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Αξίζει μια βόλτα στον παραδοσιακό, πετρόκτιστο οικισμό, που δεν θυμίζει σε τίποτα το νησί με τις γαλάζιες θάλασσες. Στην Εγκλουβή θα συναντήσετε και τους ιστορικούς βόλτους. Πρόκειται για πέτρινα θολωτά κτίσματα που εσωτερικά θυμίζουν φούρνους και που χτίστηκαν κυρίως για την αποθήκευση της σοδειάς, αλλά και ως καταλύματα ξεκούρασης των καλλιεργητών. 

Πέντε κορυφαίοι προορισμοί και γιατί να τους επισκεφθείτε την άνοιξη-4
Το ορεινό χωριό Εγκλουβή. Φωτό: Shutterstock

Πριν φύγετε μην παραλείψετε να θαυμάσετε τη θέα από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Το καταπράσινο τοπίο εκτείνεται και στα υπόλοιπα ορεινά χωριά. Επιβάλλεται μια στάση στον οικισμό Αλέξανδρο, στη γραφική πλατεία της Καρυάς και στο παραδοσιακό χωριό Δρυμώνα με τους ρομαντικούς ξενώνες. Φυσικά και εδώ οι λάτρεις της πεζοπορίας θα μπορέσουν να χαράξουν τις δικές τους διαδρομές, με τους γνώστες να θεωρούν ότι το διάστημα Απρίλιος με Ιούνιος είναι το ιδανικότερο για περιπατικές εξορμήσεις. 

Η Χαλκιδική των αντιθέσεων

Ταυτόσημη με τις πανέμορφες παραλίες της, τα θορυβώδη ή τα πιο ήσυχα beach bar της, αλλά και με τις αναμνήσεις των νεανικών μας χρόνων. Η Χαλκιδική στη συνείδηση των Θεσσαλονικιών είναι το εξοχικό μας, ανεξάρτητα από το πόσα χρόνια έχουμε να την επισκεφτούμε, ή από το αν πράγματι έχουμε κάποιο σπίτι που περιμένει να μας φιλοξενήσει. Τις λίγες φορές όμως που κάναμε τη διαδρομή αυτή την άνοιξη, προκειμένου να εξερευνήσουμε τα ορεινά χωριά της, ανακαλύψαμε μια διαφορετική Χαλκιδική, με πιο μεστό χαρακτήρα και ώριμη ταυτότητα.

Ξεχωρίζει η Αρναία, ένας από τους πιο όμορφους οικισμούς, χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 600 μέτρων, στους βόρειους πρόποδες του βουνού Χολομώντα. Η Αρναία ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες δεν θυμίζει σε τίποτα τη Χαλκιδική όπως την έχουμε στο μυαλό μας. Αναπαλαιωμένα πετρόκτιστα αρχοντικά, με λιθόστρωτα σοκάκια και θέα με πλούσια βλάστηση, προσφέρεται τόσο για ημερήσια εκδρομή όσο και για ολιγοήμερη διαμονή. Καθώς πρόκειται για κωμόπολη δεν θα δυσκολευτείτε στις επιλογές γύρω από το φαγητό και το ποτό σας –τα πάντα είναι ανοιχτά.

Πέντε κορυφαίοι προορισμοί και γιατί να τους επισκεφθείτε την άνοιξη-5
Η ορεινή Αρναία. Φωτό: Shutterstock

Μια απαραίτητη στάση στο μίνι οδοιπορικό σας είναι το πανέμορφο χωριό Ταξιάρχης, που εδράζει στην καρδιά του όρους Χολομώντα. Αν θελήσετε να συνδυάσετε την εκδρομή σας στη Χαλκιδική με ιστορικό τουρισμό μπορείτε να κάνετε μια στάση στο Σπήλαιο Πετραλώνων που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Κατσίκα σε υψόμετρο 250 μέτρα και σε απόσταση τριάντα περίπου χιλιομέτρων από το τουριστικό συγκρότημα της Σάνης. Πρόκειται για μία από τις αρχαιότερες προϊστορικές τοποθεσίες της Ευρώπης, καθώς τα ευρήματα του σπηλαίου χρονολογούνται στην παλαιολιθική περίοδο. Επίσης, στα νότια του οικισμού της Νικήτης θα συναντήσετε τη βασιλική Σωφρονίου, που ήρθε στο φως το 1981 και που πρόκειται για έναν από τους αρχαιότερους ναούς της Μακεδονίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή