ΠΟΛΗ

Ενα πάρκο του Καναδά στη Θεσσαλονίκη

Ενα πάρκο του Καναδά στη Θεσσαλονίκη

Στη διασταύρωση των οδών Μακένζυ Κινγκ και Αγ. Σοφίας, εδώ και τρεις μέρες ο γλύπτης και αρχιτέκτονας Γιώργος Παυλίδης στήνει το έργο του. Λαξευμένες πέτρες, η μία πάνω στην άλλη σχηματίζουν μια ανθρωπόμορφη κατασκευή. Καθώς οι επεξηγηματικές πινακίδες δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη, περαστικοί ζητούν από τον καλλιτέχνη πληροφορίες για το νέο υπαίθριο γλυπτό. Για ποιο λόγο ένα Inukshuk, το σύμβολο ενός άλλου πολιτισμού, άλλης αισθητικής, άλλης κουλτούρας, βρήκε θέση σ’ ένα από τα κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης; Δεν χρειάζεται να ανατρέξει κανείς στην Ιστορία. Η οδός υποδεικνύει τον συμβολισμό. Η πόλη πριν από πολλά χρόνια έδωσε σε δρόμο το όνομα του φιλέλληνα Γουίλιαμ Λάιον Μακένζυ Κινγκ, τιμώντας έτσι τον 10ο πρωθυπουργό του Καναδά για την ανθρωπιστική του βοήθεια στην Ελλάδα μέσω του Ελληνικού Ταμείου Αρωγής Πολέμου την περίοδο της γερμανικής Κατοχής 1942-1945. Τις 70χρονες σχέσεις ανάμεσα στον Καναδά και την Ελλάδα σφραγίζουν το Inukshuk και ο Δείκτης Μνήμης με τη φωτογραφία και μικρή τρίγλωσση αναφορά στη ζωή και το έργο του φιλέλληνα Καναδού πολιτικού, που θα αποκαλυφθούν αύριο (11 π.μ.) στην τελετή εγκαινίων του Πάρκου του Καναδά.

Ιστορική διάσταση

Η ιδέα του Inukshuk –στη γλώσσα των ιθαγενών της φυλής Ιnuit σημαίνει «με τη μορφή ανθρώπου»– ανήκει στον πρέσβη του Καναδά Robert W. Peck. Πριν από ένα χρόνο πρότεινε στον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη να αναδείξουν την ιστορική διάσταση της διαχρονικής φιλίας. Η πρεσβεία του Καναδά μάλιστα μαζί με την καναδική εταιρεία McCain Foods ανέλαβαν εξ ολοκλήρου τη δαπάνη του γλυπτού και του δείκτη μνήμης.

Για τους αυτόχθονες Inuit, τα ανθρωπόμορφα πέτρινα ορόσημα είχαν λειτουργική σημασία. Η ασύμμετρη προεκβολή του ενός «μπράτσου» καθοδηγούσε τους ταξιδιώτες σε καταλύματα, βοσκοτόπια, σε περιοχές κυνηγιού και τόπους λατρείας. Το inuksuk της Θεσσαλονίκης, σύμβολο της ανθρωπότητας, αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης για τους σύγχρονους Καναδούς, προσανατολισμένο βορειοδυτικά ενώνει τις δύο αδελφοποιημένες πόλεις σε νοητή απόσταση 7,5 εκατομμυρίων μέτρων, από το Citty Hall της Οττάβα ώς το Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης.

Πέτρες από την Εύβοια λαξευμένες σύμφωνα με τα αρχαϊκά πρότυπα των Inuit συνθέτουν το inuksuk Θεσσαλονίκης. «Το γλυπτό δεν είναι έργο τέχνης ούτε έχει εικαστική διάσταση. Οι όγκοι του δεν απαιτούσαν πολυπλοκότητα αλλά μια υποτυπώδη λάξευση για να ισορροπήσουν μεταξύ τους», εξηγεί στην «Κ» ο γλύπτης Γ. Παυλίδης. Το ανθρωπόμορφο ορόσημο ύψους 1,60 μ., πέρα από τη συμβολική ιστορική του σημασία, αποτελεί μία από τις κινήσεις εξωστρέφειας του Δήμου Θεσσαλονίκης που περιλαμβάνει και την «ενεργοποίηση» των 27 αδελφοποιημένων πόλεων, επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Ετσι μετά τα πάρκα Αλβανίας, Κέρκυρας και Καναδά σειρά έχουν το πάρκο του Αζερμπαϊτζάν και το πάρκο των Ηνωμένων Εθνών. Την τουριστική προοπτική ανιχνεύει από την πλευρά του ο εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου για θέματα Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας. Ηδη ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για μελλοντικές αεροπορικές διασυνδέσεις μεταξύ Θεσσαλονίκης και πόλεων του Καναδά. Ας μην ξεχνάμε, υπενθυμίζει ο επίτιμος πρόξενος του Καναδά στη Θεσσαλονίκη, Παντελής Πετμεζάς, ότι μόνο στο Μόντρεαλ και στο Τορόντο η ελληνική κοινότητα αριθμεί πάνω από 300.000 μέλη.