Το ΕΜΣΤ πυλώνας σύμπραξης για το ίδρυμα ΝΕΟΝ

Το ΕΜΣΤ πυλώνας σύμπραξης για το ίδρυμα ΝΕΟΝ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σύγχρονη τέχνη ήταν συνήθως ένα αποπαίδι των κρατικών επιχορηγήσεων. Εκτός από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, με τις εκθέσεις Outlook και Athens by Art, η Αθήνα δεν είδε λαμπρά αφιερώματα στο contemporary. Για πολλά χρόνια, το Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ αναπλήρωνε το τεράστιο κρατικό κενό με δικές του εκθεσιακές δράσεις. Και αν ο Δάκης Ιωάννου έκανε την αρχή, ανοίγοντας τον δρόμο (συνεργαζόμενος τώρα και με το Μουσείο Μπενάκη), άλλος ένας συλλέκτης έρχεται ως από μηχανής θεός στην περίοδο της κρίσης, να δώσει ώθηση στο θέμα.

Πλέγμα πρωτοβουλιών

Το ίδρυμα ΝΕΟΝ του Δημήτρη Δασκαλόπουλου ετοιμάζει πολυάριθμες δράσεις με συγκεκριμένη στόχευση. Ο μαικήνας πρόεδρος του ΣΕΒ φιλοδοξεί να κάνει τη σύζευξη ανάμεσα στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και την καθημερινή ζωή στην πόλη. Και αυτό θα το επιτύχει με ένα καλά επεξεργασμένο πλέγμα πρωτοβουλιών: ήδη έχει μια επιτυχημένη συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών, που φέρνει κοντά το θεατρόφιλο κοινό με εκείνο των εικαστικών. Τώρα ετοιμάζεται να κάνει το ΕΜΣΤ βασικό πυλώνα σύμπραξης.

Στην προχθεσινή παρουσίαση του προγράμματος του ΝΕΟΝ, ο συλλέκτης τόνισε: «Επενδύω στον πολιτισμό με την πεποίθηση ότι είναι βασικό στοίχημα προόδου και ανάπτυξης για μια χώρα με τη δική μας ιστορία».

Πλέγμα χρηματοδοτήσεων

Από το 2012 διέθεσε 50.000 ευρώ για την ενίσχυση της συλλογής του ΕΜΣΤ με αγορά έργων από το λονδρέζικο Frieze art fair. Και από το 2014 θεσμοθετεί ετήσια ανάθεση σε διεθνείς καλλιτέχνες να δημιουργήσουν ένα έργο που θα εκτίθεται στη στέγη του ΕΜΣΤ. Η πρώτη ανάθεση είναι στην καλλιτέχνιδα Διοχάντη. Παράλληλα εγγυάται την οργάνωση και χρηματοδότηση περιοδικών εμβληματικών εγκαταστάσεων από διεθνή μουσεία και τη Συλλογή Δ.Δασκαλόπουλου, ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο ΕΜΣΤ.

Πέραν αυτών το ΝΕΟΝ χρηματοδοτεί: θέση επιμελητή εκθέσεων και επιμελητή εκπαίδευσης αλλά και εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΝΕΟΝ Mentor a Curator καθώς και τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης.

Στην πόλη

Εκτός ΕΜΣΤ, το ΝΕΟΝ θα κάνει και πολλές άλλες δράσεις στην πόλη. Σε συνεργασία με τη Whitechapel Gallery οργανώνει τον Μάιο την έκθεση A Thousand Doors με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, υπό την επιμέλεια της Iwona Blazwick, διευθύντριας της Whitechapel Gallery. Το σύνολο των έργων καλύπτει ποικίλα εκφραστικά μέσα όπως βιντεοεγκαταστάσεις, ηχητικά έργα, γλυπτικές εγκαταστάσεις κ.λπ.

Tον Σεπτέμβριο φέρνει τον βραβευμένο με Χρυσό Λέοντα στη Βενετία Τίνο Σίγκαλ για να παρουσιάσει έργο του στη Ρωμαϊκή Αγορά. Επίσης γίνονται προσπάθειες για να δούμε την εγκατάσταση Kuba του καλλιτέχνη – σταρ της Τουρκίας Κουτλούγκ Αταμάν στην Πειραιώς 260. Επίσης εγκαινιάζεται ο θεσμός «Εργο στην πόλη» με πρώτη ανάθεση τον Σεπτέμβριο στην Αιμιλία Παπαφιλίππου που θα κάνει εικαστική παρέμβαση στο ιστορικό κέντρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή