Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη, ξεκίνημα με ευρήματα Αντικυθήρων

Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη, ξεκίνημα με ευρήματα Αντικυθήρων

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο καλά νέα σε μία ημέρα. Το πρώτο και σπουδαιότερο είναι ότι ο Πειραιάς απέκτησε, επιτέλους, μια βιβλιοθήκη, την οποία θα ζήλευαν ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όχι μόνον για το εξαιρετικά ανακαινισμένο νεοκλασικό που τη στεγάζει αλλά και για τα σπάνια ιστορικά βιβλία που ξεπερνούν τους 150.000 τόμους. Ανάμεσα σε αυτά, ξεχωρίζουν συλλογές που συγκρότησαν με κόπο και μεράκι ο Κ. Θ. Δημαράς, ο Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, ο Φίλιππος Ηλιού, ο Εμμανουήλ Κριαράς, ο Αθανάσιος Οικονομόπουλος με την Biblioteca Graeca κ.ά. Παράλληλα, υπάρχει μεγάλος αριθμός προσωπικών αρχείων λογίων, συγγραφέων, ακαδημαϊκών, μαζί με τη συλλογή αντικειμένων και τεκμηρίων που σχετίζονται με τον βίο του ναυάρχου Νέλσονα.

Από τον βυθό, στον Πειραιά

Το δεύτερο καλό νέο είναι ότι η πρώτη εκδήλωση που θα γίνει στον χώρο της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, στο Μέγαρο Στρίγκου (το παλαιό Γαλλικό Ινστιτούτο Πειραιώς, 2ας Μεραρχίας 36, Ακτή Μουτσοπούλου), θα μας δώσει την ευκαιρία να δούμε από κοντά ορισμένα από τα ευρήματα που έφερε στο φως η ενάλια έρευνα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων. Για μερικές μόνο ώρες, με ειδική διαδικασία μεταφοράς και φύλαξης, ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας έδωσε την άδεια να παρουσιαστούν εκεί μερικά αντικείμενα που ανασύρθηκαν από τον βυθό!

Aύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ. στο ιστορικό κτίριο της Ακτής Μουτσοπούλου, θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις των επιστημόνων με την αφορμή της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης της ενάλιας έρευνας στα Αντικύθηρα, που πραγματοποιήθηκε από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου. Θα μιλήσει η προϊσταμένη της Εφορείας δρ Αγγελική Σίμωσι, ο δύτης της Εφορείας Εναλίων, δρ Θεοτόκης Θεοδούλου, ο Αμερικανός ερευνητής και δύτης, δρ Μπρένταν Φόλεϊ που εκπροσωπεί το Ιδρυμα Woods Hole Oceanographic Institute της Μασαχουσέτης και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Λασκαρίδη, Πάνος Λασκαρίδης, που υπήρξε αρωγός της έρευνας, προσφέροντας το σκάφος «Γλάρος». Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Τασούλας, ο δήμαρχος Κυθήρων και Αντικυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης και ο Mathias Buttet, R&D Director της Ωρολογοποιίας Hublot, εκ των κύριων χορηγών μαζί με την Cosmote και την Αμερικανική Εταιρεία που μας δάνεισε το σκάφανδρο Exosuit.

Νέα στοιχεία

Τι καινούριο θα ακούσουμε αύριο μέσα στις εκπληκτικές αίθουσες της νέας βιβλιοθήκης; Οπως μας εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου χθες η δρ Αγγελική Σίμωσι, θα ενημερωθούμε σχετικά με τα νέα στοιχεία που ανέκυψαν και πώς αυτά θα καθορίσουν το μέλλον της έρευνας, η οποία αναμένεται να κρατήσει ακόμα αρκετά χρόνια. Ετσι, όχι μόνον θα γίνει μια πλήρης αναδρομή στην ιστορία του διασημότερου και σημαντικότερου ναυαγίου στον κόσμο, αλλά ταυτόχρονα θα δούμε ποια είναι τα πρώτα πολύτιμα συμπεράσματα από τη σοδειά των ευρημάτων του 2014. Ενα από τα κύρια ερωτήματα που περιμένουμε να απαντηθεί είναι αν υπήρχε και δεύτερο πλοίο στον βυθό, όπως υποψιάζονταν οι επιστήμονες. Στόχος της Αγγελικής Σίμωσι, πάντως, είναι να γίνει κανονική ανασκαφή στο κήτος του αρχαίου πλοίου καθώς μέχρι σήμερα τόσο οι Συμιακοί δύτες, ο Κουστό αλλά και τα μέλη της φετινής αποστολής, συνέλεξαν αντικείμενα από τον πυθμένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή