ΕΜΣΤ, τα εγκαίνια όλο και ξεμακραίνουν

ΕΜΣΤ, τα εγκαίνια όλο και ξεμακραίνουν

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν αποχωρήσει από τη θέση της η Αννα Καφέτση, υπογράμμιζε στα τέλη Οκτωβρίου πως τα εγκαίνια του νέου κτιρίου του ΕΜΣΤ θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν ακόμα και τους πρώτους μήνες του 2015. Αρκεί να επιλυθούν με ταχύ ρυθμό ορισμένα πρακτικά πράγματα. Από τότε μέχρι σήμερα μεσολάβησαν πολλά.

Εγινε αλλαγή ηγεσίας και σύστασης του Δ.Σ., ανέκυψαν νέα ζητήματα, τοποθετήθηκε νέα διευθύντρια, εξελέγη νέα κυβέρνηση και η ημερομηνία των εγκαινίων πάλι ξεμακραίνει, χωρίς κανείς να μπορεί να την τοποθετήσει με ακρίβεια μέσα στο 2015. Πού βρισκόμαστε, αλήθεια; Να μια ερώτηση που θέσαμε στη νέα διευθύντρια, Κατερίνα Κοσκινά, που ανέλαβε στις αρχές του Δεκέμβρη και ολοκλήρωσε ήδη έναν πρώτο κύκλο ενημέρωσης και ενεργειών, η οποία ξαναήρθε στην επικαιρότητα μέσα από μια σειρά μικρών αλλά συμβολικών δράσεων.

Αφενός το ΕΜΣΤ πραγματοποιεί ένα πρόγραμμα σε συνεργασία με τη θεραπευτική κοινότητα ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Αφετέρου, αυτές τις ημέρες, προσκάλεσε φορείς που ενδιαφέρονται να περάσουν από τον πρώην εκθεσιακό χώρο του ΕΜΣΤ στο Ωδείο Αθηνών, για να πάρουν αφίσες, έντυπα και καταλόγους από παλαιότερες εκθέσεις. «Η προσέλευση είναι τόσο μεγάλη που ζητήσαμε από το Ωδείο να μας παραχωρήσει τον χώρο και την επόμενη εβδομάδα», λέει η Κατερίνα Κοσκινά. Και με το κτίριο; «Το κτίριο και οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις είναι έτοιμα. Υπολείπεται εξειδικευμένος εξοπλισμός». Τι είναι αυτό που εμποδίζει τη μετακόμιση; Σύμφωνα με τη νέα διευθύντρια, υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες από το παρελθόν, «όπως η έλλειψη προσωπικού και ο εσωτερικός κανονισμός. Επιπλέον, εκκρεμεί η επίλυση οικονομικών και νομικών θεμάτων από ενάρξεως του έργου. Αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει η λειτουργία του κτιρίου ως Μουσείο». Αυτό σημαίνει ότι τα εγκαίνια τοποθετούνται μέσα στο έτος; «Αυτό είναι δεδομένο, γι’αυτό πασχίζουμε. Δεν επιτρέπεται η Αθήνα να συνεχίζει να μην έχει Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, αλλά δεν μπορούμε ακόμα να προσδιορίσουμε την ημερομηνία». Και συμπληρώνει: «Θα πούμε περισσότερα μετά τη συνάντησή μας με τον νέο υπουργό Πολιτισμού, που έχει άριστη γνώση του χώρου της σύγχρονης τέχνης. Ωστόσο έχουμε ήδη προγραμματίσει τη μετακόμιση των διοικητικών μας υπηρεσιών, που δεν δικαιολογείται να μένουν άλλο στο Ωδείο». Οσο για τις σχέσεις με το νέο Δ.Σ., «έχει σταθεί αρωγός σε όλες τις προσπάθειες», τονίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή