Ετοιμο το ΕΜΣΤ, η περιπέτεια συνεχίζεται

Ετοιμο το ΕΜΣΤ, η περιπέτεια συνεχίζεται

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημοσιογραφικά μιλώντας, είναι από τις στιγμές που θα θυμόμαστε ως πολιτιστικοί συντάκτες: όταν -επιτέλους- διαβήκαμε το Σάββατο το μεσημέρι το κατώφλι του Φιξ, με τους τεράστιους λευκούς χώρους, τις οπτικές φυγές στην πόλη και την πιο ωραία ταράτσα στην Αθήνα. Είναι ένα κομψό, προσεγμένο, καλά σχεδιασμένο και κυρίως φιλόξενο μουσείο. Ας μην είμαστε μικρόψυχοι ή γκρινιάρηδες: η χαρά της αποπεράτωσης πρέπει να είναι μεγαλύτερη από κάθε παράπονο για τα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν, μέχρι να είναι πια έτοιμο. Και τώρα, αρχίζει η τελική αντίστροφη μέτρηση έτσι ώστε μέσα στο εξάμηνο, να κοπεί επιτέλους η κορδέλα των εγκαινίων.

Η εξιστόρηση της αποκατάστασης του Φιξ θα μπορούσε να είναι η saga για τα δεινά της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Κανείς όμως δεν νοιάζεται γι’ αυτά, αφού έχει μπροστά του ένα οικοδόμημα που μπορεί και πρέπει ν’ αποτελέσει την καλύτερη πλατφόρμα για την ανάδειξη της νέας γενιάς των Ελλήνων εικαστικών. Αυτοί θα κληθούν να εικονογραφήσουν τη δυστοπία, τη δημιουργικότητα που επιμένει, την αφήγηση της ύφεσης.

Η τελευταία φορά που είχαμε μπει στους χώρους του ΕΜΣΤ ήταν το 2001 στα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης του Κώστα Τσόκλη. Μέσα σε αυτά τα 14 χρόνια, όλα άλλαξαν. Χύθηκε άπειρο δημοσιογραφικό μελάνι για διαγωνισμούς, καθυστερήσεις, συγκρούσεις, αντικαταστάσεις. Και οπωσδήποτε το μεγαλύτερο βάρος της ολοκλήρωσης επωμίστηκε η Αννα Καφέτση, της οποίας το όνομα μνημονεύτηκε πολλές φορές στη συνέντευξη Τύπου του Σαββάτου με τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη και τη νυν διευθύντρια Κατερίνα Κοσκινά. Ενα μπράβο αξίζει και στους αρχιτέκτονες «3sk Stylianidis» και τη συνεργάτιδά τους για το συγκεκριμένο έργο, Καλλιόπη Κοντόζογλου.

Από τη συνάντηση αυτή κρατάμε την πρώτη εντυπωσιακή εικόνα του τελειωμένου κτιρίου και ορισμένες ειδήσεις: ότι προχωρά η υπόθεση της απορρόφησης της δωρεάς από το Ιδρυμα «Νιάρχου» και ότι το υπουργείο καταβάλει κάθε προσπάθεια να βρει τους οικονομικούς πόρους για τα εγκαίνια και την απρόσκοπτη λειτουργία. Κοντολογίς, λειτουργικά έξοδα, μισθοδοσία κ.λπ. Οσο για την ηγεσία, προς το παρόν, παραμένει η Κατερίνα Κοσκινά, αλλά ο υπουργός ανακοίνωσε τη διεξαγωγή ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή