Θέατρο και μουσική… στον χώρο σας

Θέατρο και μουσική… στον χώρο σας

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι πληροφορίες γι’ αυτές τις διοργανώσεις ταξιδεύουν μέσω του Facebook, αλλά αν ο καλεσμένος πέρασε καλά, και «από στόμα σε στόμα». Oσο παράξενο κι αν φαίνεται, υπάρχουν πολλοί που ενδιαφέρονται να ζήσουν την εμπειρία μιας παράστασης ή μιας συναυλίας έξω από τη σύμβαση της σκηνής, στο σαλόνι ενός σπιτιού.

Ολοι γνωρίζουν πως η κρίση έφερε μαζί της νέες ανάγκες, συμπεριφορές και τάσεις. Θέατρο βέβαια σε διαμερίσματα, γυμναστήρια, αποθήκες, λεωφορεία… έχει ξαναγίνει. Σε πολλές περιπτώσεις μόνο και μόνο για να προκαλέσει. Ομως η συγκεκριμένη παράσταση έχει έναν δικό της τρόπο να σε κερδίσει στον χώρο σου.

Η «8η μέρα» που εμπνέεται από το βιβλίο του Ρουμάνου Βίργκιλ Γκεοργκίου, με πρωταγωνιστές τον Ηλία Κουνέλα και τον μαθητή του από τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών Παναγιώτη Καμμένο, εδώ και λίγες ημέρες σχηματίζει διαδικτυακό ημερολόγιο. Χαλάνδρι, Εξάρχεια ήταν οι πρώτες γειτονιές με οδηγίες συμμετοχής στο Facebook, ενώ άρχισαν οι ερωτήσεις και από την επαρχία. «Σχεδόν ύστερα από κάθε παράσταση έχουμε δυο-τρεις προτάσεις», λέει με ενθουσιασμό ο νεότερος ηθοποιός της παρέας Π. Καμμένος.

Φυσική σκηνογραφία

Ο Ηλίας Κουνέλας έδειξε από νωρίς στο κοινό (πρώτα στο «Σπίτι στάχτες» σε ένα εγκαταλειμμένο επί δεκαετίες νεοκλασικό του 1922, αλλά και στους «Aδερφούς Καραμάζοφ») πως μπορεί να εκμεταλλευτεί τη φυσική σκηνογραφία εναλλακτικών χώρων. Τώρα μας βάζει σε ατμόσφαιρα σπιτική. «Το να παίζεις σε 15 άτομα δημιουργεί μεγαλύτερη ενέργεια ανάμεσα στον ηθοποιό και τον θεατή, μεγαλώνει και το δικό μας μήνυμα. Τον Ηλία Κουνέλα τον είχα δάσκαλο στη δραματική σχολή (τεχνική κλόουν) οπότε συνεχίζουμε μια δουλειά που χτίζαμε επί τρία χρόνια. Δεν θα μπορούσε πάντως οποιαδήποτε παράσταση να γίνει σε ένα σπίτι. Η ιστορία συνδέεται με τον χώρο», λέει ο Π. Καμμένος τονίζοντας ότι ενδιαφέροντα πράγματα συμβαίνουν και στις κλασικές θεατρικές σκηνές, «απλώς υπάρχει μεγάλη αγωνία όπως και της δικής μου γενιάς γύρω από το πού αλλού μπορεί να ζήσεις μια θεατρική εμπειρία».

Τι συγκινεί τον θεατή σ’ αυτή την εμπειρία; «Οτι χωρίς να βλέπει κάτι διαδραστικό, βρίσκεται μέσα στην ίδια την ιστορία», λέει ο εμπνευστής της δράσης. Κατά τον Ηλία Κουνέλα, το κοινό «αντιμετωπίζεται ως πρόσωπο κι όχι κοινό – κενό, όπως έλεγαν οι παλιοί ηθοποιοί. Δεν πάμε σε κάποιον που δεν μπορεί να βγει από το σπίτι του. Η ίδια η παράσταση έχει ανάγκη το σαλόνι κάθε ανθρώπου, που είναι στην ουσία η ψυχή του».

Εχοντας την εμπειρία, «παίζω ακόμη και για ένα κρεβάτι στα νοσοκομεία, ακόμη και πίσω από μια κουρτίνα», επιμένει ότι το σαλόνι είναι πιο έντονη εμπειρία, συνθήκη διαφορετική. «Πώς ήταν παλιά που ξενυχτούσαμε έναν νεκρό στο σαλόνι… Αυτή η διάθεση στα σπίτια έχει κάτι από αυτή την οικειότητα αλλά σε σχέση με μια τελετουργία». Εχει σημασία ωστόσο να δει κανείς πώς γεννήθηκε η ιδέα: «Κάλεσα τον Παναγιώτη γιατί έχουμε δύο διαφορετικές ιστορίες. Οι παππούδες μας ήταν αντίπαλοι στον Εμφύλιο και τώρα βρίσκονται δύο παιδιά τρίτης μεταπολεμικής γενιάς και αναρωτιούνται τι έγινε με την ψυχή τους. Πάνω σε αυτή την ερώτηση απαντά το βιβλίο του Ρουμάνου συγγραφέα, όπου ένας ιερέας βρίσκει στο χωριό του έναν ανώνυμο νεκρό εγκαταλελειμμένο, εν καιρώ πολέμου. Τον ενταφιάζει με όλες τις τιμές που αποδίδει η Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά στην πορεία αποκαλύπτεται ότι ήταν Εβραίος, και ο ιερέας κατηγορείται για βεβήλωση του κοιμητηρίου». Ολα ξεκίνησαν από το δημοψήφισμα. Ο ένας από την πλευρά της Αριστεράς κι ο άλλος της Δεξιάς. Μια αληθινή ιστορία ενός ιερέα τούς φέρνει αντιμέτωπους με την ηθική του ελέους, δίνοντας απαντήσεις και στη δική τους ερώτηση: να μείνουν εχθροί ή να αποκαταστήσουν τη μνήμη;

Και συναυλίες

Για το κοινό που αναζητεί μια άλλη σχέση με τη μουσική ή πιο σωστά τη μαγεία, υπάρχει ο κόσμος του Sofar Athens. Συναυλίες με εξαιρετικούς μουσικούς και καλή μουσική στο σπίτι σας. Παλιά δοκιμασμένη συνταγή άλλων εποχών, σε αστικά σαλόνια κι όχι μόνο, που επανέρχεται στα μεγέθη της εποχής. Η ομάδα του Sofar Athens διοργανώνει μία φορά τον μήνα τις δράσεις βρίσκοντας μουσικούς που θέλουν να επικοινωνήσουν με αυτό τον τρόπο αλλά και το ανάλογο κοινό. Η αρπίστρια Maria-Christina, η οποία μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στο Λονδίνο και την Αθήνα, διοργανώνει τα events.

​​Η «είσοδος» στην παράσταση «8η μέρα» είναι ελεύθερη με προαιρετική συνεισφορά στο τέλος της παράστασης: [email protected] και www.facebook.com/H8hHMERA. Για το Sofar Athens, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.sofarsounds.com/athens-greece.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή