ΠΟΛΗ

Η «Metamorphosis» του Φαληρικού Δέλτα

Η «Metamorphosis» του Φαληρικού Δέλτα

Είναι η στιγμή  που όλοι περιμέναμε: Στο φετινό τετραήμερο εκδηλώσεων στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», με τον συμβολικό τίτλο «Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον κόσμο», το οποίο ξεκινά σήμερα, θα έχουμε πρώτη φορά την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στους έτοιμους πλέον χώρους της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Λυρικής Σκηνής καθώς και στο πάρκο. Επιτέλους, το υπέροχο κτίριο του Ρέντσο Πιάνο –ο οποίος έρχεται στην Αθήνα για να είναι επίσης παρών στο Φάληρο– θα είναι πλήρως προσβάσιμο σε όσους θέλουν να δουν από κοντά τις νεότευκτες εγκαταστάσεις το Σάββατο και την Κυριακή. (H είσοδος γίνεται με δελτία. Περισσότερες πληροφορίες στο www.snfcc.org/metamorphosis, για να δείτε από πού μπορείτε να τα παραλάβετε.)

Mέχρι και την Κυριακή 26 Ιουνίου το ΚΠΙΣΝ μετουσιώνεται σε έναν ζωντανό τόπο ιδεών, εξερεύνησης και αλληλεπίδρασης, μέσα από ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα πολιτιστικών, αθλητικών και εκπαιδευτικών δράσεων για όλες τις ηλικίες.

Σταχυολογώντας κάποιες δράσεις, αξίζει να σταθεί κανείς στην παρουσία του Γκάρι Κασπάροφ, που θα παίξει απόψε σκάκι με τη νέα γενιά των Eλλήνων σκακιστών, καθώς και στην αποψινή συναυλία του ντουέτου Ξυλούρης – White.

Αύριο Παρασκευή ξεχωρίζει η παρουσίαση-συζήτηση, στην οποία παίρνει μέρος ο Ρέντσο Πιάνο, για την ολοκλήρωση του έργου του ΚΠΙΣΝ, στις 18.30 (επίσης είναι απαραίτητα τα δελτία προτεραιότητας). To Σάββατο κλέβει την παράσταση μια περφόρμανς που θα κάνει η Λόρι Αντερσον και, βέβαια, η συναυλία του Ομάρ Σουλεϊμάν. Την Κυριακή θα εμφανιστεί και η Ελευθερία Αρβανιτάκη.

Για τους λάτρεις της τέχνης η Εθνική Πινακοθήκη παρουσιάζει όλο το τετραήμερο έκθεση με έργα του Παναγιώτη Τέτση, που έφυγε φέτος από τη ζωή, σε επιμέλεια της Μαρίνας Λαμπράκη – Πλάκα. Προβλέπεται και πρόγραμμα με βραδινές προβολές βίντεο αρτ σε επιλεγμένους χώρους του Κέντρου, από τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 4 το πρωί όλο το τετραήμερο. Σήμερα το Κέντρο ανοίγει τις πόρτες του στις 18.00.

Αύριο Παρασκευή 24 Ιουνίου στις 18.00 και έως την Κυριακή 26 Ιουνίου στις 04.00 (ξημερώματα Δευτέρας) το ΚΠΙΣΝ θα παραμείνει ανοιχτό συνεχώς.

​​Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα το βρείτε στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ (www.snfcc.org/metamorphosis).

Η υψηλού συμβολισμού επίσημη πρώτη της Εναλλακτικής Σκηνής

Η πρώτη παρουσία της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ θα συμβεί το Σάββατο 25 Ιουνίου, με ένα αφιέρωμα στον συνθέτη Γιάννη Χρήστου. Είναι κίνηση υψηλού συμβολισμού, που δείχνει την κατεύθυνση και το ήθος. Θα παρουσιαστούν δύο έργα του Χρήστου, «H κυρία με τη στρυχνίνη» και «Αναπαράστασις ΙΙΙ (Πιανίστας)», σε μουσική διεύθυνση Βλαδίμηρου Συμεωνίδη και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη. «Η σκηνοθετική εργασία συνίσταται στην αυστηρή εφαρμογή των δράσεων που ο συνθέτης κατέγραψε με εκπληκτική ακρίβεια», σχολιάζει ο Αλέξανδρος Ευκλεί­δης. Επιπλέον, ο εικαστικός Αλέξανδρος Ψυχούλης δημιούργησε μία μεγάλων διαστάσεων εγκατάσταση, η οποία συνδιαλέγεται με την ψυχαναλυτική διάσταση των έργων του Χρήστου.

«Το όνομα “εναλλακτική”», λέει ο διευθυντής της ΕΛΣ Μύρων Μιχαηλίδης, «είναι πρόκληση, μιας και μας δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσουμε τον χαρακτήρα και την ταυτότητα της σκηνής αυτής». Υπεύθυνος της Εναλλακτικής Σκηνής είναι ο Γιώργος Κουμεντάκης, ο οποίος σημειώνει: «Τα έργα αυτά του Γιάννη Χρήστου αλλά και η προσωπικότητα και το έργο του αντιπροσωπεύουν ένα ιδεώδες προς το οποίο θα θέλαμε να τείνει το νέο αυτό καλλιτεχνικό μόρφωμα που θα έρθει να εμπλουτίσει τη ζωή της Αθήνας». Ερμηνεύουν: Αρης Σερβετάλης, Λενιώ Λιάτσου, Γκρέτα Παπά. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Αλέξης Ζερβάνος, Κώστας Κουτσολέλος, Αρης Μπαλής. Με το Σύνολο Σύγχρονης Μουσικής dissonArt και την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΑΣΟΝ – διεύθυνση: Παύλος Σεργίου).