«Κάθε πρωί κατά τις 9 πίνω τον καφέ μου με τον άντρα μου, δίπλα στο παράθυρο. Πριν από καμιά εικοσαριά μέρες, λοιπόν, είδαμε και πάλι ένα βυτιοφόρο να κατεβαίνει από το βουνό. Γνωρίζοντας τι έγινε την τελευταία φορά που είδαμε βυτιοφόρα να ανεβαίνουν στο βουνό, ο άντρας μου άρπαξε το παλτό του και έτρεξε στο αυτοκίνητο. Τους ακολούθησε και πρόλαβε να δει ότι ανήκε σε μια εταιρεία συλλογής αποβλήτων. Λίγο μετά ανεβήκαμε στο βουνό, εκεί απ’ όπου έφυγε το βυτιοφόρο, και είδαμε τι είχε αφήσει: μια λίμνη στο χρώμα της σκουριάς».
Τοξικά
Βρισκόμαστε στα Νεόκτιστα, έναν φτωχικό οικισμό που βρίσκεται σχεδόν σε επαφή με τις δεξαμενές των διυλιστηρίων στον Ασπρόπυργο. Η κ. Μαρία και ο σύζυγός της, κάτοικοι για δεκαετίες του οικισμού, ζουν μια πραγματικότητα αδιανόητη για το «πολιτισμένο» Λεκανοπέδιο. Πριν από ένα έτος, για παράδειγμα, κάποιος εγκατέλειψε απέναντι από το σπίτι τους επικίνδυνα τοξικά απόβλητα, τα οποία ταυτοποιήθηκαν και απομακρύνθηκαν με φροντίδα της Περιφέρειας Δυτικής Αττικής. Μάλιστα ο τοπικός εξωραϊστικός σύλλογος προσέλαβε ντετέκτιβ για να βρει ποιοι πετούν απόβλητα γύρω από τον οικισμό, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Χθες, συνεργείο με υπαλλήλους της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Αττικής, συνοδευόμενο από κλιμάκιο του τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Ασφάλειας Αττικής, πραγματοποίησε αυτοψία στο σημείο, που βρίσκεται μερικά μόλις μέτρα κάτω από την περιφερειακή Αιγάλεω. «Κάθε τόσο, κάποιος έρχεται εδώ γύρω, είτε στο ρέμα είτε στον παράδρομο της περιφερειακής και “αμολάει” σκουπίδια, μπάζα, απόβλητα, ούτε ξέρουμε κι εμείς», λέει ένας γείτονας. «Πρόκειται περί εγκληματιών!», λέει οργισμένη η αντιπεριφ ερειάρχης Δυτικής Αττικής, Σταυρούλα Δήμου, που συνόδευσε τον έλεγχο. «Εδώ ζουν φτωχοί άνθρωποι και κάποιοι παίζουν με την υγεία τους».
Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί σε πολλές περιοχές της Δυτικής Αττικής. Το 2011 στα Νεόκτιστα είχε αποκαλυφθεί ένα παράνομο εργαστήριο επεξεργασίας τοξικών αποβλήτων. Την προηγούμενη εβδομάδα στον Ασπρόπυργο αποκαλύφθηκε μια χωματερή με νοσοκομειακά απόβλητα, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το κέντρο της πόλης (βλ. «Κ» 7.2.2014). Ανάλογες περιπτώσεις ανακαλύπτονται καθημερινά από τους ελάχιστους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Αττικής, τους επίσης λιγοστούς επιθεωρητές Περιβάλλοντος, το εξαιρετικά δραστήριο τμήμα Περιβαλλοντικής Προστασίας της Ασφάλειας Αττικής. Κατά κοινή ομολογία, η Δυτική Αττική είναι η «πίσω αυλή» της Αθήνας. Μια «πίσω αυλή» που συνεχίζει να ζει στις δικές της, άδικες συνθήκες.
«Πιτσιρίκια φεύγαμε με το ποδήλατο από το Αιγάλεω και ερχόμασταν για μπάνιο στον Σκαραμαγκά. Οταν φτιάχτηκαν τα Νεόκτιστα, πριν από καμιά 30αριά χρόνια, ήταν εξοχικά ανθρώπων από τα γύρω μέρη», λέει ο κ. Σωτήρης Καραγιάννης, επιπλοποιός και παλιός κάτοικος της περιοχής. «Θα σας φανεί παράξενο, αλλά παρότι είμαστε δίπλα στα διυλιστήρια, δεν μυρίζουν καθόλου! Κάνει ρεύμα ο αέρας από την Πάρνηθα και τα παίρνει. Τώρα πια, όμως, τα Νεόκτιστα έχουν χαλάσει. Μαζεύτηκε κάθε καρυδιάς καρύδι, κλέβουν μέχρι και τις σχάρες από τους δρόμους, δεν τολμάς να φύγεις δύο ώρες για μια δουλειά γιατί θα σου “ανοίξουν” το σπίτι. Μέσα σε όλα αυτά, μαθαίνουμε κάθε τόσο ότι έρχονται και μας πετούν απόβλητα δίπλα στα σπίτια. Αν με ρωτήσεις, όμως, δεν τα αλλάζω τα Νεόκτιστα. Αν σταθείς το βράδυ στην ταράτσα, θα δεις τα φώτα από το διυλιστήριο και, απέναντι, από τη Σαλαμίνα, και θα μαγευτείς».