Ανοικτό και προσβάσιμο το ψηφιακό αρχείο Κ. Π. Καβάφη

Ανοικτό και προσβάσιμο το ψηφιακό αρχείο Κ. Π. Καβάφη

1' 47" χρόνος ανάγνωσης

Τα γράμματα και οι αριθμοί «GR-OF CA CA-SF01-S01-F01-SF001-0141 (633)» μπορεί να μη σας λένε τίποτα με την πρώτη ματιά, αλλά αποτελούν τον ηλεκτρονικό κωδικό αναγνώρισης της «Ιθάκης» του Κ. Π. Καβάφη στο ψηφιακό αρχείο του Αλεξανδρινού ποιητή, που είναι πια ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους από το Ιδρυμα Ωνάση.

Στην ιστοσελίδα cavafy.onassis.org, οι χρήστες μπορούν να μελετήσουν ή απλώς να ρίξουν μια ματιά στον κόσμο του Καβάφη, στα ποιήματα, στα πεζά του, στις επιστολές και στις σημειώσεις του, στις φωτογραφίες του από την παιδική και την προχωρημένη ηλικία, τεκμήρια που είναι πλέον διαθέσιμα σε όλους τους χρήστες. Διακριτά τμήματα αποτελούν το αρχείο Αλέκου και Ρίκας Σεγκοπούλου, των πρώτων κληρονόμων και επιμελητών του αρχείου Καβάφη, αλλά και ο ιστορικός δακτυλόγραφος κατάλογος του καθηγητή Γ. Π. Σαββίδη, ο οποίος επιμελήθηκε το αρχείο του ποιητή και το έφερε στη, μέχρι πρότινος, γνωστή μορφή του.

Το αρχείο του Αλεξανδρινού ποιητή πέρασε στο Ιδρυμα Ωνάση το 2012, που υλοποίησε την ψηφιοποίηση και ταξινόμησή του, ενώ από χθες το κοινό απέκτησε πρόσβαση σε περίπου 2.000 ψηφιακά τεκμήρια.

Η χρήση και η αναπαραγωγή του αρχείου γίνεται με τις ανοιχτές άδειες Creative Commons (CC), που σημαίνει ότι ο χρήστης μπορεί να μεταφορτώνει το υλικό του ψηφιακού αρχείου με μόνη υποχρέωση την αναφορά στην πηγή, εκτός και αν η χρήση γίνεται για εμπορικούς σκοπούς οπότε πρέπει να λάβει τις σχετικές άδειες. Η αρχειονομική προσέγγιση έγινε με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές για την ταξινόμηση και περιγραφή των αρχείων, ενώ η φιλολογική τεκμηρίωση απέφυγε τις προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις ώστε να μη «χειραγωγηθεί» η μελλοντική έρευνα του καβαφικού έργου, όπως είπε ο Τάκης Καγιαλής, καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του αρχείου.

Εκκρεμεί η μεταγραφή του συνόλου του αρχείου, κάτι που ήταν σχεδόν αδύνατο να γίνει, όπως επισημάνθηκε, πριν από την ψηφιοποίησή του. Το φυσικό αρχείο και η βιβλιοθήκη του ποιητή θα αποκτήσουν τη δική τους στέγη στο κέντρο της Αθήνας, όπως ανακοινώθηκε, ενώ η πρόσβαση σε αυτά θα είναι δυνατή για ερευνητικούς λόγους και όχι για «τον φετιχισμό του χαρτιού», προκειμένου να προστατευτεί το πρωτότυπο υλικό. Σε γραμματοσειρά μετατράπηκε η καλλιγραφική γραφή του Καβάφη, που είναι επίσης διαθέσιμη σε «καβαφιστές» και κοινούς θνητούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT