Μαρίνα Χορν: «Δεν συνάντησα το χάος που περίμενα»

Μαρίνα Χορν: «Δεν συνάντησα το χάος που περίμενα»

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στην Ελλάδα είστε πολύ αυθόρμητοι με τον προγραμματισμό του χρόνου». Γελώντας (διά τηλεφώνου από το Βερολίνο), η Μαρίνα Χορν, το στέλεχος του υπουργείου Υγείας της Γερμανίας που έχει αναλάβει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια τον συντονισμό της ξένης υποστήριξης προς τη χώρα μας για τη μεταρρύθμιση του τομέα υγείας, δίνει το στίγμα της συχνά περιπετειώδους θητείας της – συσκέψεις που οργανώνονται τελευταία στιγμή, κυριακάτικες συναντήσεις στο υπουργείο κ.ο.κ. Παρότι περνάει περίπου τον μισό της χρόνο στην Αθήνα, εξομολογείται ότι δεν έχει προλάβει να γνωρίσει καθόλου την πόλη, ενώ πέρυσι δεν πήγε καθόλου διακοπές.

Ωστόσο, όπως λέει στην «Κ», θεωρεί ότι η σκληρή δουλειά της δεν πάει χαμένη. «Ολοι εργάζονται σκληρά, από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό έως τον τελευταίο υπάλληλο, και πραγματικά πιστεύουν στις αλλαγές», τονίζει η Γερμανίδα ειδικός. Οι προειδοποιήσεις συναδέλφων της στη Γερμανία ότι θα βρει οργανωτικό χάος και εχθρική διάθεση δεν επαληθεύθηκαν, όπως λέει. Ωστόσο, όπως αναφέρει, αναστατώθηκε πολύ με την επίθεση κατά της οικίας του Γερμανού πρέσβη, «ο οποίος εργάζεται τόσο εποικοδομητικά για το καλό του ελληνικού λαού».

Βάσει του μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη τον Απρίλιο του 2012 μεταξύ της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ελληνικού και του γερμανικού υπουργείου Υγείας, το τελευταίο ανέλαβε ρόλο «επικεφαλής τομέα» στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων υγείας, με την κ. Χορν να αναλαμβάνει το βάρος της ευθύνης. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; «Κάνω τα πάντα. Πέφτω για ύπνο και ξυπνάω με την Ελλάδα», απαντά. Βρίσκει τους σωστούς συμβούλους για κάθε ζήτημα, είτε είναι Σουηδοί που ειδικεύονται στη φαρμακευτική πολιτική είτε Ολλανδοί με πρωτοπόρους ιδέες για την πρωτοβάθμια υγεία, και κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της ώστε να κυλήσει ομαλά η συνεργασία τους με την ελληνική πλευρά. Συνεργάζεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ομάδα Δράσης του κ. Ράιχενμπαχ, αλλά όχι με την τρόικα, η οποία θέτει τους δημοσιονομικούς στόχους για την Υγεία αλλά δεν εμπλέκεται στη μέθοδο επίτευξής τους.

Προτεραιότητες

Το μνημόνιο συνεργασίας εντόπιζε πέντε τομείς προτεραιότητας για τις μεταρρυθμίσεις (η ιεράρχηση ήταν της ελληνικής κυβέρνησης, όπως τονίζει η κ. Χορν, όχι του Βερολίνου): Το σύστημα τιμολόγησης στις μονάδες νοσηλείας, τη διοίκηση νοσοκομείων, την αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ, τη διαμόρφωση τιμών και αποζημιώσεων στο φάρμακο και τη διεύρυνση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Η κ. Χορν κάνει ειδική μνεία στην προσπάθεια ελέγχου του κόστους του φαρμάκου. Οπως σημειώνει, «είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, καθώς η επιρροή των φαρμακευτικών είναι πολύ ισχυρή στην Ελλάδα». Ενα άλλο ακανθώδες ζήτημα, στην επίλυση του οποίου προσπαθεί να συμβάλει, είναι αυτό των ιατρών του ΕΟΠΥΥ, στο πλαίσιο της μετατροπής του οργανισμού αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας.

Η κ. Χορν ασχολείται εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες με θέματα υγείας. Ξεκίνησε ως υπάλληλος του ασφαλιστικού φορέα των ανθρακωρύχων και έφτασε να υπηρετήσει στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Γερμανίας στην Ε.Ε. ως ακόλουθος Υγείας. Ηταν το τελευταίο της πόστο πριν αναλάβει την ελληνική αποστολή – την πιο απαιτητική τής σταδιοδρομίας της.

Οπως μας λέει, αναγνωρίζει την πίεση του χρόνου. «Υπάρχει μεγάλη ανάγκη και πρέπει άμεσα να επιφέρουμε βελτιώσεις στο υφιστάμενο σύστημα», τονίζει. Πιο μακροπρόθεσμα, «ο στόχος πρέπει να είναι η βασική ιατροφαρμακευτική κάλυψη να είναι ανεξάρτητη του εισοδήματος, να είναι διαθέσιμη για όλους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή