Τέλος εποχής για τον πληθωρικό του BBC

Τέλος εποχής για τον πληθωρικό του BBC

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η προεκλογική περίοδος στη Βρετανία να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, όμως άλλο ήταν το θέμα που κυριάρχησε στην επικαιρότητα του νησιού την περασμένη εβδομάδα. Ο λόγος, φυσικά, για την παύση του τηλεοπτικού «Top Gear», μιας από τις δημοφιλέστερες διεθνώς σειρές του BBC, την οποία φαίνεται πως θα ακολουθήσει και η οριστική αποπομπή του κεντρικού της παρουσιαστή, Τζέρεμι Κλάρκσον. Ο Κλάρκσον, ο οποίος φέρεται να γρονθοκόπησε ένα άτομο του συνεργείου του σόου για ασήμαντη αφορμή (κάποιο γεύμα δεν έφτασε στην ώρα του…), δεν είναι κανένας τυχαίος παρουσιαστής ούτε και μπλέκεται πρώτη φορά σε ανάλογες καταστάσεις.

Τρέχοντας, μαζί με τους συνεργάτες του, ένα σόου που μετρά 13 χρόνια παρουσίας κι έχει σε μεγάλο βαθμό καθορίσει τον τρόπο που γίνονται οι εκπομπές με θέμα το αυτοκίνητο, ο 54χρονος Βρετανός είναι κορυφαίος celebrity και φυσικά πάμπλουτος, με τις ετήσιες απολαβές του (μόνο) από το BBC να αγγίζουν τα 3 εκατομμύρια λίρες. Επιπλέον, είναι κοινό μυστικό πως οι μεγαλύτερες εταιρείες αυτοκινήτων παγκοσμίως διαγκωνίζονται για να προβληθούν στο «Top Gear».

Το μόνο σίγουρο, λοιπόν, είναι πως ο κ. Κλάρκσον δεν θα μείνει χωρίς δουλειά· ήδη, μάλιστα, κυκλοφορούν οι πρώτες φήμες για προσέγγιση άλλων τηλεοπτικών δικτύων που θέλουν να τον δελεάσουν ώστε να μεταφέρει εκεί την εκπομπή του.

Εξι μήνες πριν, το «Top Gear» και ο κεντρικός παρουσιαστής του συγκεκριμένα είχαν απασχολήσει και πάλι την επικαιρότητα με το μίνι διπλωματικό επεισόδιο που εκείνος πήγε να δημιουργήσει όταν, κατά τη διάρκεια ενός γυρίσματος στην Αργεντινή, είχε τη φαεινή ιδέα να τοποθετήσει στην Πόρσε του πινακίδες που παρέπεμπαν ευθέως στις Νήσους Φόκλαντ. Ο ίδιος, φυσικά, υποστήριξε πως το γεγονός ήταν τυχαίο, όμως οι κάτοικοι της Παταγονίας, οι οποίοι κυνήγησαν και πετροβόλησαν το συνεργείο μέχρι τα σύνορα με τη γειτονική Χιλή, δεν φαίνεται να πείστηκαν…

Κατά τα λοιπά, ο Τζέρεμι Κλάρκσον έχει στην «πλάτη» του δεκάδες καταγγελίες για δημόσια προσβλητικά, ρατσιστικά, σοβινιστικά και κάθε είδους σχόλια που έχει, κατά καιρούς, κάνει στις εκπομπές του ή στο Διαδίκτυο. Για να είμαστε πάντως δίκαιοι, τα περισσότερα από αυτά –παρεμπιπτόντως μερικά αφορούν και την Ελλάδα– είναι χιουμοριστικά και έξυπνα, χωρίς να ξεπερνούν τα όρια, όμως, σε μια κατάσταση όπως η τωρινή, αναπόφευκτα το κλίμα βαραίνει εναντίον του.

Ολα τα παραπάνω, ωστόσο, δεν χαρακτηρίζονται απαραίτητα ενοχλητικά από το κοινό. Το «περίεργο», μάλιστα, είναι πως αυτός ακριβώς ο αμφιλεγόμενος χαρακτήρας της εκπομπής έχει κερδίσει πολλούς από τους φαν της. Η ξεροκεφαλιά του Κλάρκσον, ο χοντροκομμένος, σχεδόν παιδιάστικος τρόπος που αντιμετωπίζει διάφορα (σοβαρά) ζητήματα ξενίζουν σε πολλούς, ταυτόχρονα όμως βρίσκουν χιλιάδες υποστηρικτές, ειδικά ανάμεσα στον ανδρικό πληθυσμό· καθόλου τυχαία πολλοί σχολιαστές του Διαδικτύου αναφέρονται στο «Top Gear» ως τη «μοναδική ανδρική εκπομπή που έχει απομείνει στη βρετανική τηλεόραση».

Παράλληλα, αυτό το κάπως παλιομοδίτικο, γεμάτο αγγλικό φλέγμα και περιφρόνηση στιλ έχει αναδειχθεί από τον Κλάρκσον και τους φίλους του –είναι πιο ακριβές να τους αποκαλούμε έτσι, παρά συμπαρουσιαστές– σχεδόν σε φετίχ της εκπομπής. Αρκεί να πούμε πως, σε μια εποχή που η σύγχρονη αυτοκινητοβιομηχανία στρέφεται όλο και περισσότερο στα εναλλακτικού τύπου, φιλικά προς το περιβάλλον μοντέλα (σύγχρονα ντίζελ, υβριδικά, ηλεκτροκίνητα κ.τ.λ.), η παρέα του «Top Gear» συνεχίζει με ιερό φανατισμό να αυτοπροσδιορίζεται ως «petrolheads» και να ασχολείται κυρίως με πανάκριβα, θορυβώδη και κάθε άλλο παρά οικολογικά αυτοκίνητα.

Το αξιοσημείωτο, σε κάθε περίπτωση, είναι η έκταση που έχει λάβει το ζήτημα: από εκείνους που τον καταδικάζουν απερίφραστα (η Guardian, για παράδειγμα, φιλοξενεί δεκάδες άρθρα εναντίον του) μέχρι τους περίπου 700.000 ανθρώπους που υπέγραψαν ψήφισμα υπέρ του, η Βρετανία χωρίστηκε τις τελευταίες ημέρες σε φίλους και πολέμιους του παρουσιαστή και της εκπομπής. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, τον χαρακτήρισε «καλό του φίλο» και «εξαιρετικά ταλαντούχο», συμπληρώνοντας πως η διακοπή του σόου «θα ράγιζε την καρδιά των παιδιών μου» και μη αφήνοντας έτσι πολλές αμφιβολίες για το τι εκείνος θα επιθυμούσε να πράξει το BBC σχετικά με το θέμα.

Η αλήθεια είναι πως, αν το «Top Gear» αποσυρθεί ή αλλάξει ριζικά μορφή με την αποχώρηση του ανοικονόμητου παρουσιαστή του, θα μας λείψει. Κανείς δεν μπορεί να συνεχίσει την εκπομπή με το συγκεκριμένο στυλ που την καθιέρωσε και βέβαια ελάχιστες είναι οι αμφιβολίες πως και οι υπόλοιποι σημαντικοί συνεργάτες θα τον ακολουθήσουν αναπόφευκτα. Από την άλλη, σε οποιαδήποτε δουλειά, αν κάποιος ρίξει αναίτια μπουνιά σε συνάδελφο, το φυσιολογικό είναι να δει την έξοδο. That’s the way it is, που λένε και στην Αγγλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή