Δεν πρέπει να αναμένουμε οφέλη από τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας

Δεν πρέπει να αναμένουμε οφέλη από τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ. Είναι η δεύτερη φορά που συναντιόμαστε με τον Τζον Σαρμπάνις την ίδια μέρα. Νωρίτερα είχαμε βρεθεί σε μία εκδήλωση του Ηνωμένου Μουσουλμανικού Συμβουλίου του Μέριλαντ, όπου υποψήφιοι για κάθε λογής αξίωμα στην πολιτεία είχαν την ευκαιρία να συστηθούν στους ψηφοφόρους με δίλεπτες ομιλίες και να μοιράσουν αφίσες.

Ο Σαρμπάνις, γιος του σπουδαίου Πολ Σαρμπάνις, που εκπροσώπησε το Μέριλαντ στην ομοσπονδιακή Γερουσία για 30 χρόνια, έως τη συνταξιοδότησή του το 2007, δίνει τη μάχη φέτος να επανεκλεγεί για πέμπτη φορά στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η δεύτερη συνάντησή μας μετά το φόρουμ των υποψηφίων έγινε σε ένα κέντρο εκδηλώσεων στα εύπορα νότια προάστια της Βαλτιμόρης. Το τοπικό παράρτημα της εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον έχει οργανώσει συνάντηση κινητοποίησης των ψηφοφόρων της υποψηφίου στην περιοχή. Εκτός από τον Σαρμπάνις, παρευρίσκεται και ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Μέριλαντ, Μπεν Κάρντιν.

Η συζήτηση ξεκινά με μια ερώτηση που σχετίζεται με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Για την ακρίβεια, η κουβέντα στρέφεται στην Ελλάδα και στην προσφυγική κρίση. Ο Σαρμπάνις εκφράζει έντονες επιφυλάξεις για τις προοπτικές εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας.

Χαρακτηρίζει την κατάσταση «επικίνδυνη», σημειώνοντας ότι «αν κρίνουμε από τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο παρελθόν, δεν πρέπει να αναμένουμε ιδιαίτερα οφέλη από τη συμφωνία». Η Ευρώπη «έχει βιώσει τα  τελευταία  χρόνια τρομακτικά επίπεδα αστάθειας, με την Ελλάδα να  βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο», παρατηρεί ο Ελληνοαμερικανός πολιτικός.

Η προσφυγική κρίση, συνεχίζει, έχει ξυπνήσει τα αντανακλαστικά του φόβου και του εθνικισμού σε όλη την Ευρώπη. «Η Ε.Ε. έχει, ουσιαστικά, αποτύχει στη διαχείριση της κρίσης αυτής, επιβαρύνοντας δυσανάλογα την Ελλάδα. Η Ελλάδα μπορεί να επικριθεί για τις αδυναμίες της, και δεν πρόκειται να ανακάμψει, αν η κοινή γνώμη και οι ηγέτες της δεν αντιμετωπίσουν τις αδυναμίες αυτές. Αλλά δεν είναι δίκαιο να περιμένουν οι Ευρωπαίοι από μία χώρα τόσο εύθραυστη να σηκώσει το βάρος της διαχείρισης των προσφυγικών ρευμάτων». Στο μέτωπο του Κυπριακού, τέλος, ο Σαρμπάνις δηλώνει «συγκρατημένα αισιόδοξος». Η Βαλτιμόρη «βρίσκεται σε ανοδική πορεία, ύστερα από πολύ δύσκολους καιρούς», λέει στην «Κ» ο Σαρμπάνις, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στις ταραχές που ξέσπασαν στην πόλη πριν από έναν χρόνο, μετά τον θάνατο ενός 25χρονου Αφροαμερικανού στα χέρια της Αστυνομίας. «Οι Δημοκρατικοί στην πολιτειακή Βουλή των Αντιπροσώπων [του Μέριλαντ] θα ψηφίσουν σύντομα ένα πολύ  σημαντικό πακέτο βοήθειας για την πόλη, με πόρους της πολιτείας», εξηγεί.

H κληρονομιά Ομπάμα

Σχετικά με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, ο Σαρμπάνις, του οποίου η επιλογή για το χρίσμα του κόμματός του είναι ξεκάθαρη από την παρουσία του στη συγκεκριμένη εκδήλωση, τονίζει τη σημασία διαφύλαξης της κληρονομιάς του Μπαράκ Ομπάμα. Μεταξύ των επιτευγμάτων του Αμερικανού προέδρου ξεχωρίζει τη μεταρρύθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης: «Το Affordable Care Act [το όνομα του νόμου] ήταν τεράστια επιτυχία. Μέσα σε δύο χρόνια 16 εκατ. Αμερικανοί που δεν είχαν ασφάλιση μπόρεσαν να ασφαλιστούν. Η διάθεση εκείνων που ήθελαν να καταργήσουν τον νόμο έχει ατονήσει – οι περισσότεροι έχουν αποδεχθεί ότι είναι μέρος της νέας πραγματικότητας».

Αντιστοίχως, στην εξωτερική πολιτική η προσέγγιση ενός Δημοκρατικού προέδρου θα είναι «πιο μετρημένη, πιο συνετή και με πιο λεπτούς χειρισμούς» σε σύγκριση με έναν Ρεπουμπλικανό. «Με τόσα θερμά σημεία ανά τον κόσμο», λέει ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής, «ένας παρορμητικός  πρόεδρος  μπορεί  πολύ  γρήγορα να οδηγήσει τη χώρα, αλλά και τον κόσμο ολόκληρο, σε μεγάλες περιπέτειες».

«Ο υποψήφιος που έχει το προβάδισμα σήμερα στην κούρσα των Ρεπουμπλικανών», συνεχίζει ο Σαρμπάνις, αναφερόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ, «είναι εντελώς απρόβλεπτο άτομο, που μοιάζει να καλωσορίζει την αστάθεια και την αναταραχή που προκαλούν οι δηλώσεις του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Δείχνει επίσης να περηφανεύεται για το πόσα λίγα γνωρίζει επί των θεμάτων, και ισχυρίζεται ότι διαμορφώνει την άποψή του επ’ αυτών μιλώντας με τον εαυτό του! Πρόκειται για καταστροφική λογική. Είναι απολύτως θεμιτή η μεγάλη ανησυχία που έχει προκαλέσει διεθνώς η υποψηφιότητά του».

Για τον Σαρμπάνις, ο έτερος βασικός Ρεπουμπλικανός υποψήφιος, ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, δεν είναι πολύ καλύτερος: «Και οι δύο επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τους φόβους και τις αγωνίες του κόσμου και να διχάσουν τη χώρα. Εμείς οι Δημοκρατικοί, από την άλλη, θέλουμε να ενώσουμε όλους τους Αμερικανούς. Θεωρούμε ότι η διαφορετικότητα είναι πλεονέκτημα, όχι αδυναμία.»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή