Αναζητώντας τον νέο ανθρωπισμό

Αναζητώντας τον νέο ανθρωπισμό

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριζε τον πολιτισμό ως μια αναπαράσταση της σχέσης του ατόμου με τον κόσμο που κατασκευάζεται από στοιχεία ετερογενή, κουλτούρες αντιφατικές που εξ ορισμού καθιστούν το άτομο «πολυπολιτισμικό». Στοχαζόμενος στον αιματηρό 20ό αιώνα και αναλύοντας τη φύση του ολοκληρωτισμού και της δημοκρατίας, ανέδειξε εκείνους που αντιστάθηκαν στην τρομοκρατία και τα βασανιστήρια και μπόρεσαν να τα περιγράψουν είτε αυτά έγιναν στο Αουσβιτς είτε στην Αλγερία. Σε ένα από τα τελευταία του πολιτικά βιβλία, «Οι εσωτερικοί εχθροί της δημοκρατίας» (εκδ. Πατάκη), ο Τσβέταν Τοντόροφ, που άφησε χθες την τελευταία του πνοή, υποστήριζε ότι οι δημοκρατικές κοινωνίες δεν κινδυνεύουν από εξωτερικές απειλές, αλλά ότι η ίδια η δημοκρατία γεννάει τους κινδύνους της με τον πολιτικό μεσσιανισμό, τον λαϊκισμό, την ξενοφοβία και την επιβολή του «καλού» και της «ελευθερίας» με κάθε μέσο σε άλλες κοινωνικές ομάδες ή χώρες.

Mε μια λιτή ανακοίνωση, η οικογένεια του διάσημου φιλοσόφου ανακοίνωσε τον θάνατό του σε ηλικία 77 ετών έπειτα από επιπλοκές εγκεφαλικού επεισοδίου. Ο Τσβέταν Τοντόροφ γεννήθηκε το 1939 στη Σόφια της Βουλγαρίας και το 1963 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι. Στο επίκεντρο του έργου του είναι ο ρατσισμός, ο εθνοκεντρισμός και η αναζήτηση ενός νέου ανθρωπισμού, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή του στην Ιστορία, τη θεωρία της λογοτεχνίας και στην υποστήριξη του λογοτεχνικού «φανταστικού». Εγραψε πολλά βιβλία, ήταν επίτιμος διευθυντής ερευνών στο γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) και είχε τιμηθεί από τη Γαλλική Ακαδημία για το σύνολο του έργου του. «Πρέπει να υπενθυμίζει κανείς στον εαυτό του και στον διπλανό του ότι η κοινωνία δεν είναι ποτέ πραγματικά ομοιογενής. H κοινωνία υπόκειται σε διαρκείς αλληλεπιδράσεις των επιμέρους στοιχείων της, βρίσκεται σε δυναμική ισορροπία», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξη του στην «Κ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή