Παγκόσμια πρώτη; Ερευνητές υποστηρίζουν πως κατέγραψαν νεογέννητο λευκό καρχαρία

Παγκόσμια πρώτη; Ερευνητές υποστηρίζουν πως κατέγραψαν νεογέννητο λευκό καρχαρία

«Το εύρημα είναι ένα από τα ιερά δισκοπότηρα της επιστήμης των καρχαριών. Κανείς δεν μπόρεσε ποτέ να εντοπίσει πού γεννιούνται, ούτε έχει δει κανείς ζωντανό νεογέννητο καρχαριάκι».

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερευνητές στην Καλιφόρνια πιθανότατα κατέγραψαν τον πρώτο νεογέννητο λευκό καρχαρία, ανοιχτά της Σάντα Μπάρμπαρα. 

Τον περασμένο Ιούλιο, ο κινηματογραφιστής άγριας ζωής Κάρλος Γκάουνα και ο υποψήφιος διδάκτωρ Βιολογίας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Φίλιπ Στερνς εντόπισαν κάτι απρόσμενο στα νερά των ακτών της Καλιφόρνια.  

Το drone τους κατέγραψε ένα μικρό, λευκό καρχαρία, μήκους 1,5 μέτρου και κατάλευκου χρώματος – σε αντίθεση με τους λευκούς καρχαρίες που είναι λευκοί στην κοιλιά και γκρι στη ράχη τους. 

«Μεγεθύναμε τις εικόνες, τις βάλαμε σε αργή κίνηση και συνειδητοποίησαμε πως το λευκό αποβαλλόταν από το σώμα του ψαριού καθώς κολυμπούσε. Θεωρώ πως ήταν ένας νεογέννητος λευκός που απέβαλε το εμβρυικό του στρώμα» εξηγεί ο Στερνς στην ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

Οι Στερνς και Γκάουνα που έχουν κινηματογραφήσει καρχαρίες σε όλο τον κόσμο και τα βίντεό τους στο YouTube έχουν εκατομμύρια views, κατέγραψαν τα ευρήματά τους σε άρθρο που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Environmental Biology of Fishes journal.

Στο άρθρο, οι δύο τους αν και αναγνωρίζουν πως η λεπτή λευκή μεμβράνη που κάλυπτε το σώμα του μικρού καρχαρία, θα μπορούσε να οφείλεται σε κάποια δερματική πάθηση, εκτιμούν πως επρόκειτο για νεογέννητο λευκό καρχαρία, καθώς το μέγεθος και η εμφάνισή του συνάδει με τα χαρακτηριστικά μωρών καρχαριών.

Ο Γκάουνα δήλωσε πως είχε παρατηρήσει στην περιοχή μεγάλους λευκούς καρχαρίες που φαίνονταν σε κατάσταση εγκυμοσύνης και ο νεογέννητος καρχαρίας εμφανίστηκε μέσα στο χρονικό πλαίσιο που γεννιούνται τα μικρά. Στην ανακοίνωση του πανεπιστημίου, περιέγραψε το εύρημα ως «ένα από τα ιερά δισκοπότηρα της επιστήμης των καρχαριών. Κανείς δεν μπόρεσε ποτέ να εντοπίσει πού γεννιούνται, ούτε έχει δει κανείς ζωντανό νεογέννητο καρχαριάκι».

Σύμφωνα με τους δύο, το καρχαριάκι ήταν λίγων ωρών ή ημερών

«Υπάρχουν πολλές υποθέσεις, αλλά παρά το έντονο ενδιαφέρον για τους συγκεκριμένους καρχαρίες, κανείς δεν έχει δει γέννηση ή ένα νεογέννητο στη άγρια φύση. Αυτή μπορεί να είναι η πρώτη απόδειξη που έχουμε για ένα μωρό στην άγρια φύση» σημειώνει ο Στερνς. 

Οι ειδικοί χαιρέτισαν το εύρημα ως «εξόχως σημαντικό». 

Πηγή: Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή