Το Κονκλάβιο (09/01/19)

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αυθόρμητη» εκδήλωση

Παλιμπαιδισμοί… Είναι μια μάλλον «αγαπησιάρικη» –ως πρώην «συντροφική»– ανάγνωση της εκδήλωσης στήριξης στη συμφωνία των Πρεσπών που θα λάβει χώρα το απόγευμα της ερχόμενης Κυριακής στο Μέγαρο Μουσικής με χαιρετισμό του Αλέξη Τσίπρα, παρακαλώ. Κι αυτό διότι μετέχουν και τη διοργανώνουν –άλλοι φανερά και άλλοι κρυφά– αριστεροί, πρώην ανανεωτικοί ή σκέτο πρώην αριστεροί, κάποιοι που μεταπήδησαν στο ΠΑΣΟΚ, ενώ κάποιοι άλλοι στη ΔΗΜΑΡ, μέχρι που χάθηκαν στη μαύρη τρύπα του χωροχρόνου ανάμεσα στο ΚΙΝΑΛ, στο Κέντρο και στον ΣΥΡΙΖΑ. Oπως το έθεσε κυνική πηγή μου, αναφερόμενη στην «αυθόρμητη» εκδήλωση στήριξης, «συριζαίοι, κρυπτο-συριζαίοι και wannabe συριζαίοι».

Ωραίο μου πλυντήριο

Και εδώ η νεκροψία θα δείξει. Απλώς να σημειώσω ότι εδώ και καιρό η πολιτική πιάτσα βοούσε για κίνηση-πρωτοβουλία που θα σχημάτιζαν οι Νίκος Μπίστης, ο Γιάννης Ραγκούσης και κάποιοι άλλοι. Οι φήμες λένε, εξάλλου, ότι οι προαναφερθέντες βρίσκονται εδώ και καιρό σε συνεννόηση με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως, ας πούμε, ο Νίκος Βούτσης και ο Νίκος Φίλης και για τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Σημειώνω, πάντως, ότι αρχικά ως διοργανώτρια της εκδήλωσης εμφανίστηκε η «Κίνηση για τη σύγκλιση της Κεντροαριστεράς». Αυτή για κάποιο μυστήριο λόγο εξαφανίστηκε από την επίσημη προαναγγελία της εκδήλωσης…

Επισήμως ως διοργανωτές εμφανίζονται οι Ηλίας Νικολακόπουλος, Μιχάλης Σαμπατακάκης, Aννα Παπαδημητρίου – Τσάτσου και Aννα Αναγνωστοπούλου. Ομιλητές στο ένα τραπέζι είναι οι Μ. Σταθόπουλος, Ν. Μαραντζίδης, Αντ. Λιάκος, Κ. Παπαϊωάννου, ενώ στο δεύτερο οι Σωτήρης Βαλντέν, Δ. Παπαδημούλης, Σπ. Δανέλλης, Ν. Μπίστης και Γ. Ραγκούσης. Eχω την εντύπωση ότι αρκετοί του λεγόμενου «μεταρρυθμιστικού Κέντρου» θεωρούν την απόφαση κάποιων εκ των προαναφερθέντων να δηλώσουν τώρα δημόσια τη στήριξή τους στη συμφωνία σε μια τέτοια εκδήλωση μεγαλοπρεπέστατο κεντροαριστερό «ξέπλυμα» στις άλλες εκφάνσεις της κυβερνητικής πολιτικής.

Ξαφνική «γενναιοδωρία»

Τελικά μάλλον ισχύει ότι πρέπει να προσέχεις τι εύχεσαι. Το λέω επειδή οι εισηγητές της αντιπολίτευσης στην επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους ήδη πριν από τις γιορτές για τη διαδικασία-εξπρές στην οποία επέμενε η κυβέρνηση. Ξαφνικά, όμως, στη χθεσινή πρώτη για το 2019 συνεδρίαση της επιτροπής στη Βουλή εμφανίστηκε ο πρόεδρός της Νίκος Παρασκευόπουλος και ανακοίνωσε ότι οι εργασίες θα παραταθούν μέχρι το τέλος του μήνα (ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν στις 15 Ιανουαρίου). Επειδή ουδείς πιστεύει ότι η κυβέρνηση έπαθε κρίση γενναιοδωρίας, οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης αντελήφθησαν ότι ασκούνται πιέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ από κοινωνικούς φορείς που ζητούν χρόνο για να καταθέσουν τις δικές τους αναθεωρητικές προτάσεις. Ας πρόσεχαν. Oποιος βιάζεται σκοντάφτει.

Μάθημα δικαίου

Κατά τα λοιπά, δεν μπορώ να μη σχολιάσω ότι η επιτροπή έχει μια αύρα αμφιθεάτρου. Το λέω διότι μετά τη διάλεξη περί Τόμας Χομπς και «Λεβιάθαν», που είχε δώσει σε προηγούμενη συνεδρίαση ο Κώστας Τζαβάρας, χθες ήταν σειρά του Μάκη Βορίδη. Σημειώνω ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στη Δικαιοσύνη και ο Βορίδης δεν έχασε την ευκαιρία να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει «ξεσαλώσει» με την υπόθεση της Novartis και να επαναλάβει τα περί «θεσμικής εκτροπής» της Eνωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, προκαλώντας αναταραχή στους συριζαίους. Το καλύτερο: τους έκανε και σχετική ανάλυση, με αναφορές στον φιλόσοφο Χανς Κέλσεν, από τους κορυφαίους εκπροσώπους του νομικού θετικισμού. Να υποθέσω ότι μετά την ολοκλήρωση των εργασιών οι συμμετέχοντες θα λάβουν και πιστοποιητικό παρακολούθησης;

Κυτίο επιβίωσης

Μια ωραία ατμόσφαιρα χθες στο Μοσχάτο, όπου μετά το καθιερωμένο μπρίφινγκ στους πολιτικούς συντάκτες, η Μαρία Σπυράκη έκοψε την πίτα του γραφείου Τύπου της Ν.Δ. παρουσία των δημοσιογράφων. Από το ισόγειο πέρασε για να ευχηθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Καθώς, λοιπόν, η Σπυράκη έκοβε την πίτα, το φλουρί έπεσε ανάμεσα στο κομμάτι που προοριζόταν για το γραφείο Τύπου και για τον Μητσοτάκη. Ο Κυριάκος, που ήταν παρών, ξανάβαλε το φλουρί μέσα με συνοπτικές διαδικασίες, ώστε τελικά να το κερδίσει δημοσιογράφος. Τι κέρδισε ο τυχερός; Ενα κουτί που περιέχει ακουστικά, φορτιστή κινητού και ένα power bank. Κάτι σαν κυτίο επιβίωσης για τις εκλογές, αλλά χωρίς ξηρά τροφή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή