Το Κονκλάβιο (16/01/19)

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κόκκινα πουλόβερ

Δεν ξέρω αν ήθελε να σηματοδοτήσει τη δική του επανάσταση, τύπου «Κίτρινα Γιλέκα», ή απλά να κάνει εντύπωση με το κόκκινο πουλόβερ. Αλλά νομίζω ότι δεν του έκανε καλό, καθώς μπορούσε εύκολα να εντοπιστεί μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας. Οπως και έγινε. Αναφέρομαι στον Νίκο Φίλη που ακουγόταν να αντιδρά εντόνως και με φωνασκίες, όταν, αναφερόμενος στην υπουργοποίηση του Ευάγγελου Αποστολάκη, ο Μητσοτάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας τα περί Σπαντιδάκη. Τότε Φίλης και Νίκος Κοτζιάς άρχισαν να διαμαρτύρονται διακόπτοντάς τον.

Ο Μητσοτάκης είπε στον μεν πρώτο να προσέχει επειδή αποκτά το χρώμα του πουλόβερ του. Για τον δεύτερο αναρωτήθηκε γιατί φωνάζει, αφού «σας έδιωξαν από την κυβέρνηση για τον Καμμένο». Οφείλω, πάντως, να παραδεχθώ ότι ήταν μια σπάνια στιγμή σύμπλευσης ανάμεσα στους Φίλη και Κοτζιά. Τι φώναζαν; Οτι ο Σπαντιδάκης υπουργοποιήθηκε από την κυβέρνηση των αποστατών και όχι από τη χούντα. Κάτι που, πάντως, δεν ισχύει.

«Είμαστε μπερδεμένοι» 

Δεν ήταν το μόνο, καθώς κάποια στιγμή ο Νίκος Βούτσης βγήκε και πάλι από τα ρούχα του φωνάζοντας στον Γρηγόρη Ψαριανό που καθόταν κάπου στο βάθος κάτι για «διακομματική φασαρία». Η αλήθεια είναι ότι την ώρα που μιλούσε ο Μητσοτάκης οι συριζαίοι που κάθονταν πίσω από τον Ψαριανό –εκεί και ο Κοτζιάς που συνέχισε να φωνάζει στον Μητσοτάκη– μουρμούριζαν υψηλοφώνως διάφορα και ο Ψαριανός διαπληκτιζόταν μαζί τους. Μάλιστα, στην επίπληξη του Βούτση, ο βουλευτής του Ποταμιού απάντησε κάτι του τύπου «σας παρακαλώ, σε ποιον φωνάζετε, είμαστε πολύ μπερδεμένοι». Και λίγα είπε…

«Νεράιδες» σε βούρκο

Μένω στο Ποτάμι που καθόλου δεν έλυσε το πρόβλημά του με την…απομάκρυνση του Σπύρου Δανέλλη. Αντίθετα, όπως το έθεσε πηγή μου στη Σεβαστουπόλεως, οι ποταμίσιοι μοιάζουν τώρα με «νεράιδες» που όλοι περιμένουν να δουν αν θα χορέψουν γύρω από τη λίμνη, ή αν θα πέσουν μέσα σε αυτήν. Μόνο που αυτή μοιάζει με βούρκο. Η ίδια πηγή θεωρεί ότι ο Δανέλλης τους φόρτωσε μια «μεγάλη ντροπή», δίνοντας σωσίβιο στην κυβέρνηση. Το ερώτημα, βέβαια, είναι ένα: Αν ο Σταύρος Θεοδωράκης αποφασίσει στρατηγική εξόδου από το «Ναι» στις Πρέσπες. Πώς θα ψηφίσει, άραγε, «Ναι», την ώρα που διέγραψε τον Δανέλλη, ο οποίος θα ψηφίσει επίσης «Ναι»; Αυτά τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής και όχι μόνο πληροφορούμαι ότι συζήτησαν σε σύναξή τους χθες το μεσημέρι στη Βουλή οι πέντε εναπομείναντες του Ποταμιού. To ζήτημα μεταφέρεται στο Πολιτικό Συμβούλιο.

Ποιος φταίει;

Για όσους νομίζουν ότι η χθεσινή σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα για την υπουργοποίηση του μέχρι πρότινος αρχηγού ΓΕΕΘΑ ήταν συγκυριακή, δεν κόβω και το κεφάλι μου. Η Πειραιώς διερωτάται ποιος έδωσε εντολή να πετάξουν χθες τα Μιράζ προς τιμήν του Π. Καμμένου. Ο απελθών υπουργός Αμυνας ή ο νυν; Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Γαλάζια πηγή μου λέει, πάντως, ότι ο νέος υπουργός είναι πλέον πολιτικό πρόσωπο και ότι είναι αδιανόητο να προχωρήσει στις επόμενες κρίσεις ο μέχρι χθες αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Η συνέχεια στο επόμενο.

Και πάλι «Μοσκό» 

Εχω την αίσθηση ότι δεν έχει κανένα νόημα πλέον, καθώς είναι σαφές ότι αργά ή γρήγορα οδεύουμε στις κάλπες. Αλλά οφείλω να σας ενημερώσω ότι ο Πιερ Μοσκοβισί ξανάρχεται σήμερα στην Αθήνα, υποτίθεται για να παρακινήσει την κυβέρνηση να προχωρήσει στα συμπεφωνημένα ενόψει της δεύτερης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας που θα δημοσιευθεί στο τέλος Φεβρουαρίου. Ο «Μοσκό» θα δει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και σειρά υπουργών, μεταξύ των οποίων, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Σημειώνω ότι αυτό που δεν ανακοινώθηκε είναι ότι θα έχει συνάντηση με επιχειρηματίες και τραπεζίτες, ενώ απόψε θα μιλήσει στο δείπνο του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου, όπου πληροφορούμαι ότι έχουν προσκληθεί περί τα 250 άτομα, κυρίως επιχειρηματίες. Πρόσκληση έλαβε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά δεν θα μπορέσει. Βάζω στοίχημα ότι ακόμα κλαίει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή