Το Κονκλάβιο (20/01/19)

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το FBI τους… τελείωσε

Κρίμα που η συμφωνία των Πρεσπών θα συνεχίσει, τουλάχιστον, μέχρι τo τέλος της επόμενης εβδομάδας που αναμένεται να κυρωθεί, να μονοπωλεί τον δημόσιο διάλογο. Το λέω διότι η υπόθεση της Novartis ήταν ομολογουμένως πιο κινηματογραφική. Είχε σασπένς ως το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους», είχε υποτιθέμενους πράκτορες του FBI και προστατευόμενους μάρτυρες, είχε σταυροφόρους κατά των Νταρθ Βέιντερ της διαπλοκής. Είχε σάρκα, αίμα και δάκρυα. Πάντως, δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά το FBI μας τελείωσε. Δεν θυμάμαι ποια ήταν η τελευταία φορά που κυβερνητικό στέλεχος αναφέρθηκε στην έρευνα του FBI, απ’ την οποία υποτίθεται ότι προέκυπτε η εμπλοκή Ελλήνων πολιτικών στο σκάνδαλο της Novartis. Κι επειδή δεν νομίζω ότι έπαθαν ξαφνικά… ειλικρίνεια, υποθέτω ότι κάποιος τους τράβηξε το αυτί.

Αμερικανική δυσφορία

Το λέω γιατί πληροφορούμαι ότι το FBI έχει δυσαρεστηθεί ιδιαιτέρως με τη συνεχή επίκληση της δικής του έρευνας για τη Novartis από την κυβέρνηση, ιδιαίτερα στο σκέλος που αφορά τους πολιτικούς, καθώς δίνεται σε συμπεράσματα της κυβέρνησης η δική του σφραγίδα. Μάλιστα, το FBI έχει δηλώσει τη δυσφορία του και γραπτώς. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι αυτή τη μετέφερε και επισήμως προ ημερών ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα στον Αδ. Γεωργιάδη σε συνάντηση που είχαν. Ο Τζ. Πάιατ του έδειξε μάλιστα και σχετικό σημείωμα, στο οποίο το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών σημειώνει ρητώς ότι η δική του έρευνα ουδέποτε ανακάλυψε στοιχεία που αφορούν Ελληνες πολιτικούς κι ότι επιθυμεί να μη γίνεται διασύνδεσή του με την ελληνική έρευνα.

Ερχονται «καμπάνες» 

Φαντάζομαι ότι ο Αδωνις δεν έπεσε από τα σύννεφα. Το ενδιαφέρον είναι, όπως διαμήνυσε ο Πάιατ, ότι αν η κυβέρνηση επιχειρήσει πάλι να πιάσει στο στόμα της το FBI, θα την «αδειάσει« ο ίδιος. Ακόμα μια αδιάψευστη κυβερνητική επιτυχία…

Τρελή πτήση

To αεροπλάνο πηγαίνει στο Σικάγο, ο πιλότος πάει στη Νέα Υόρκη. Τα πράγματα κυλούν κανονικά, μέχρι που όλο το προσωπικό του αεροπλάνου παθαίνει τροφική δηλητηρίαση, οι επιβάτες βγάζουν αφρούς απ’ το στόμα και καλείται να πιλοτάρει κάποιος που δεν το έχει κάνει εδώ και χρόνια. Αυτά στην κωμωδία «Μια τρελή, απίθανη πτήση». Θα μπορούσαν να είχαν επαναληφθεί στην πτήση Αθήνα-Ηράκλειο που απογειώθηκε από το «Ελ. Βενιζέλος» το απόγευμα της Παρασκευής. Το λέω διότι στο ίδιο αεροσκάφος βρέθηκαν ο Κυρ. Μητσοτάκης, οι συνεργάτες του και οι βουλευτές Γ. Κεφαλογιάννης και Γ. Πλακιωτάκης. Στην ίδια πτήση, όμως, βρίσκονταν οι Β. Κεγκέρογλου και Σπ. Δανέλλης, («Συριδανέλλ», κατά τη Ν.Δ.). Ευτυχώς, δεν σημειώθηκαν επεισόδια.

Μπέρδεψε τον Φωτήλα με τον Αμυρά…

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από τη διήμερη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης. Μένω, ωστόσο, σε ένα περιστατικό στην αίθουσα της Ολομέλειας που λίγοι παρατήρησαν. Αυτό επειδή εκείνη την ώρα μιλούσε ο Π. Καμμένος. Τότε, λοιπόν, κάτι έκανε τον Ιάσ. Φωτήλα να αντιδράσει και να φωνάζει. Ο Ν. Βούτσης μάταια προσπαθούσε να τον επαναφέρει στην τάξη. «Σας παρακαλώ κ. Αμυρά», έλεγε και ξανάλεγε ο Βούτσης που προφανώς μέσα στον πανικό μπέρδεψε τον Φωτήλα (πρώην Ποτάμι και νυν Ν.Δ.) με τον Αμυρά (νυν Ποτάμι και οσονούπω Ν.Δ.). Το καλύτερο βέβαια ήταν η αντίδραση του Φωτήλα, ο οποίος είπε κάτι του τύπου «δεν είμαι εγώ» και ένευσε δείχνοντας ότι ο Αμυράς «έρχεται»…

Εφτυναν τον κόρφο τους

Είναι προφανές, νομίζω, ότι η γιορτή του Αντ. Λιβάνη «καπελώθηκε» από την επέλαση των συριζέων υπουργών και φυσικά από την έλευση του Αλ. Τσίπρα στο σπίτι της Κηφισιάς και το επωαζόμενο φλερτ με την Κεντροαριστερά, εξ ου και η προσοχή στο ότι εκεί ήταν η Φώφη Γεννηματά. Η Φώφη βέβαια και κάποιοι άλλοι δεν βρίσκονται εκεί για πρώτη φορά. Εξ ου και πληροφορούμαι ότι διάφοροι καθαρόαιμοι πασόκοι που επίσης τίμησαν τον Λιβάνη το βράδυ της Πέμπτης περίπου έκοβαν βόλτες στον εξωτερικό χώρο με τις σόμπες για να μη συνδεθούν με τη συριζέικη ομήγυρη. Κάποιοι, μάλιστα, φεύγοντας έφτυναν τον κόρφο τους. Οχι, όμως, όλοι. Σημειώνω ότι ήταν εκεί, μεταξύ άλλων, οι Ν. Παπανδρέου, Χ. Παμπούκης, Μιλτ. Παπαϊωάννου, Θαν. Τσούρας και Απ. Κατσιφάρας.

Δεν ενδιαφέρεται

Ενα είναι βέβαιο στον ανασχηματισμό που θα ακολουθήσει την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών. Οτι ο Αλέξης Τσίπρας θα αφήσει το ΥΠΕΞ. Ενα ενδεχόμενο είναι η υπουργοποίηση του Γ. Κατρούγκαλου. Είναι, εξάλλου, επιμελής και μελετηρός: Την Παρασκευή, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής για τη συνταγματική αναθεώρηση, μελετούσε το βιβλίο των Ευ. Χατζηβασιλείου και Αγγ. Συρίγου. Υποθέτω για να είναι διαβασμένος και να αντικρούσει την κριτική. Για το ΥΠΕΞ κάποιοι κυκλοφόρησαν στην πολιτική πιάτσα το όνομα του Χ. Παμπούκη (φωτ.). Mαθαίνω, πάντως, ότι όχι μόνο δεν έχει γίνει σχετική πρόταση, αλλά, όπως διαμηνύει ο ίδιος, «δεν ενδιαφέρομαι, δεν συζητώ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή