Το Κονκλάβιο (22/01/19)

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λουδοβίκοι για μια μέρα

Ας μην κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλό μας. Δεν εξεπλάγη κανένας από τη χθεσινή επιστολή ανεξαρτητοποίησης του Γιώργου Αμυρά. Κάποιοι, όμως, στο Ποτάμι –οι εναπομείναντες– εξεπλάγησαν με τον χρόνο. Κι αυτό διότι οι βουλευτές είχαν όλο τον χρόνο και την ευκαιρία να εκφραστούν ελεύθερα στη διευρυμένη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της περασμένης Πέμπτης. Εκεί προφανώς ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Αμυράς επανέλαβαν το «όχι» στη συμφωνία των Πρεσπών. Ομως, μου λένε ότι αμφότεροι εμφανίστηκαν «φουλ» Ποτάμι και στο γενικότερο κλίμα που ήταν ομαδικό. Μάλιστα, ο Αμυράς είπε κάτι που θύμιζε το λουδοβικικό «l’ etat c’ est moi», τύπου «εγώ είμαι το Ποτάμι». Δεν τολμώ να φανταστώ τι θα γινόταν αν δεν ήταν κιόλας…

Oλοι στο Ποτάμι…

Μένω στο Ποτάμι και στην γκράντε εκδήλωση που διοργάνωσε χθες το απόγευμα για το «Μακεδονικό αλλιώς» στο Ζάππειο, με τη συμμετοχή πολλών ομιλητών που, όχι, δεν ήταν όλοι Ποτάμι. Παρότι η μέρα δεν άρχισε καλά για τη Σεβαστουπόλεως, στο Ζάππειο εξελίχθηκε καλύτερα. Κατ’ αρχάς, η κοσμοσυρροή έκανε τους διοργανωτές να ψάχνουν άρον άρον για επιπλέον καρέκλες. Είναι, όμως, και τα πρόσωπα που εμφανίστηκαν. Μεταξύ άλλων, το «παρών» έδωσαν ο Νίκος Κοτζιάς, ο Γιώργος Παγουλάτος, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο Ηλίας Νικολακόπουλος, η Θάλεια Δραγώνα, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης της ΔΗΜΑΡ και άλλοι. Α, και ο Νίκος Μπίστης που τελευταία εμφανίζεται μόνο σε Μέγαρα…

Παρ’ ολίγον Κούγκι

Η αλήθεια είναι ότι η Ν.Δ. είχε προεξοφλήσει το χθεσινό ΛΟΤΤΟ στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα. Αναφέρομαι στις βάσιμες υποψίες που είχε ότι η κυβέρνηση θα «φύτευε» ως εκλεκτό της τον Σπύρο Δανέλλη στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας. Οπως και έγινε, με αποτέλεσμα τη γενική κατακραυγή στη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων. Πληροφορούμαι, πάντως, ότι ακόμη και ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, Κώστας Μαυριάς, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τη συγκεκριμένη επιλογή. Εντέλει, υπό την απειλή της Ν.Δ. ότι θα μετέτρεπε την επιτροπή σε Κούγκι, έγινε κλήρωση με «τυχερούς» πάλι τον Δανέλλη και τον Γιώργο Μαυρωτά.

Μέχρι πρωίας

Μιλώντας για τυχερούς, κανένας βουλευτής της Ν.Δ. δεν θα μείνει παραπονεμένος. Το λέω διότι πληροφορούμαι ότι σε κλειστή σύσκεψη που έγινε χθες το μεσημέρι στη Βουλή υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τους βουλευτές που μετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών, ο πρόεδρος έδωσε εντολή να μιλήσουν όλοι. Το ίδιο ισχύει για σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. στη συζήτηση που θα ακολουθήσει στην Ολομέλεια. Αυτό σημαίνει ότι το ξενύχτι πρέπει να θεωρείται δεδομένο το βράδυ της Πέμπτης. Το ζήτημα είναι πόσο και αν θα τραβήξουν η συζήτηση και η ψήφιση της συμφωνίας μέχρι πρωίας.

Η ώρα του Φινλανδού

Μετά τον Πιερ Μοσκοβισί, ακόμη ένας επίτροπος αναμένεται στην Αθήνα. Και ναι, είναι ο Φινλανδός Γίρκι Κατάινεν. Αυτός δεν κόβω το κεφάλι μου ότι θα είναι εξίσου θερμός με την κυβέρνηση όπως ο «Μοσκό». Οχι μόνο επειδή είναι Φινλανδός, αλλά και επειδή είναι αρμόδιος για την απασχόληση, την ανάπτυξη και την καινοτομία που δεν μπορώ να πω ότι είναι το δυνατό σημείο της κυβέρνησης. Πάντως, θα κάνει ό,τι μπορεί στο διήμερο event που διοργανώνει η αντιπροσωπεία της Κομισιόν στην Αθήνα στο Μέγαρο Μουσικής την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη. Σημειώνω ότι θα έχει και κλειστό dinner με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς διατηρούν άριστες σχέσεις. 

Και μαζί και μόνος

Μόνος εμφανίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής ο Γ. Κατρούγκαλος. Το γεγονός δεν έμεινε ασχολίαστο, καθώς είθισται τόσο ο υπουργός όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σε αντίστοιχες συζητήσεις να συνοδεύονται από υπηρεσιακούς παράγοντες, ή και από τον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΞ. Θυμίζω ότι συνήθως συνοδεύονται ακόμη και όταν η συζήτηση αφορά πολύ πιο ασήμαντα θέματα. Τη μοναξιά του Κατρούγκαλου επεσήμανε ο Γ. Κουμουτσάκος λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση σε στυλ «καλά βρε Γιώργο, μόνος σου είσαι;». Δεν ξέρω αν οι ανώτατοι υπηρεσιακοί είχαν κάτι καλύτερο να κάνουν. Πάντως, περίπου μία ώρα αργότερα, εμφανίστηκε η διευθύντρια της Α3 του ΥΠΕΞ, Σοφία Γραμματά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή