Το Κονκλάβιο (29/01/19)

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Λεφτά μοιράζουμε…» 

Το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία. Βέβαια, όπως λένε, καλύτερα πλούσιος και υγιής, παρά φτωχός και ασθενής. Το θυμήθηκα με αφορμή την πανηγυρική ατμόσφαιρα στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο. Λογικό μετά το κοινοβουλευτικό Grand Guignol της συμφωνίας των Πρεσπών, απ’ το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεφύγει.

Εξάλλου, όπως το έθεσε πηγή μου, «λεφτά μοιράζουμε, γιατί να στενοχωριόμαστε;». Σωστό. Αλλος θα βρει τον λογαριασμό… Στο κλίμα αυτό, λοιπόν, πληροφορούμαι ότι ο Δημήτρης Βίτσας έκανε αστειάκι του τύπου «τα λεφτά δεν κάνουν την ευτυχία»… Αστειευόμενος κάπου εκεί και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημείωσε ότι ως «Αγγλοσάξονας» και αφού η υπόθεση του κατώτατου μισθού πέρασε διά βοής, θα προτιμούσε της απόφασης να είχε προηγηθεί συζήτηση.

Χωρίς τον Καμμένο

Πάντως, δεν φάνηκε να στενοχωριόταν κανένας για το γεγονός ότι το χθεσινό ήταν το πρώτο υπουργικό συμβούλιο χωρίς τη συμμετοχή του Πάνου Καμμένου. Παρ’ όλα αυτά, ο πρώην κυβερνητικός εταίρος μνημονεύθηκε. Για την ακρίβεια, την ώρα που κοβόταν η πίτα, διάφοροι υπουργοί μουρμούριζαν μεταξύ τους ότι πέρυσι το φλουρί είχε πέσει στον Καμμένο, οπότε έλεγαν ότι ίσως να ήταν καλύτερα να μην το κερδίσουν. Πάντως, το φλουρί του Προστασίας του Πολίτη, η Ολγα Γεροβασίλη το παραχώρησε στην Κατερίνα Παπακώστα. Λέτε να ξέρει κάτι;

Κάτι είπε και ο Νάσος Ηλιόπουλος. Οπως σημείωσε, «μιλάω για πρώτη και για τελευταία φορά». Θυμίζω ότι είναι υποψήφιος για τον δήμο της Αθήνας, οπότε, υπουργικά συμβούλια τέλος.

Υποψηφιότητες τέλος

Δεν καταλαβαίνω γιατί το ΚΙΔΗΣΟ εύχεται «υπομονή και κουράγιο» σε όσους «είτε βολεύονται με τον Γιώργο Α. Παπανδρέου, “ταξιδιώτη”, είτε τους εξυπηρετεί να τον εμφανίζουν μόνιμα μετανάστη, τώρα μάλιστα, αφού ο κ. Τσίπρας δήθεν θα τον προτείνει σε κάποια θεσμική θέση στην Ευρώπη». «Ενημερώνουμε όλους ότι θα μείνουν με τα όνειρά τους», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα με αφορμή τα «δημοσιεύματα» –φαντάζομαι το δικό μου, της Κυριακής– ότι ο πρώην πρωθυπουργός «παίζει» να προταθεί από τον πρωθυπουργό για τη θέση του Ελληνα επιτρόπου στην Κομισιόν, εφόσον οι κάλπες για εθνικές εκλογές δεν στηθούν τον Μάιο, αλλά μετά το καλοκαίρι. Η αλήθεια είναι ότι εγώ δεν θα μείνω με κανένα όνειρο. Ελπίζω μόνο να ζήσω για να το δω…

Με την ευκαιρία, σημειώνω ότι η θέση του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν «παίζει», αφού οι υποψηφιότητες έκλεισαν. Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι η μία και μοναδική υποψήφια από την Ελλάδα (για πρώτη φορά) για τη θέση αυτή, η τελική κρίση για την οποία θα γίνει τον Ιούνιο. Πληροφορούμαι δε ότι η Ντόρα θα περάσει προηγουμένως –περί τις 20 Μαρτίου– από σχετική ακρόαση. Καλή επιτυχία.

Κουίζ

Τίνος πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ και στενού κομματικού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα οι γκριζαρισμένοι κρόταφοι –εμφανώς αλλαγμένοι κατά τουλάχιστον έναν τόνο– προκάλεσαν σχόλια στην αίθουσα της Ολομέλειας τις προηγούμενες μέρες; Σημειώνω ότι ο ισχυρός φωτισμός έκανε κάποιους να βλέπουν κάτι που έμοιαζε με μπλε, ενώ άλλους κάτι που έμοιαζε με πράσινο…

Και ο Μουζάλας εκεί

Μεταφέρω με καθυστέρηση μια ενδιαφέρουσα παρουσία στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής το βράδυ της Πέμπτης. Δεν αναφέρομαι βέβαια στη Λυδία Κονιόρδου. Αλλά στον Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος παρακολουθούσε τη συνεδρίαση και δη τις ομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα μέχρι τέλους. Αυτή τη φορά όχι από τα υπουργικά έδρανα, αλλά από τις τιμητικές θέσεις που βρίσκονται μέσα στην αίθουσα. Εχω την εντύπωση ότι η δημόσια εμφάνισή του ύστερ’ από τόσο καιρό δεν είναι ανεξάρτητη από τις πληροφορίες που επιμένουν ότι θα είναι υποψήφιος στην ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον Τσιτσιπά…

Σας μεταφέρω ατάκα του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη συζήτηση που είχε προ ημερών με τον διευθυντή Σύνταξης του Economist Ντάνιελ Φράνκλιν, καθώς πέρασε στα χαμηλά. Προς το τέλος της συζήτησης, όπου ο ρυθμός έγινε πιο χαλαρός, ο Φράνκλιν ρώτησε τον συνομιλητή του να ευχηθεί/προβλέψει κάτι για το 2019. «Σας παρακαλώ, να μη μου πείτε το προφανές, βρείτε κάτι που να μας εκπλήξει», πρόσθεσε με νόημα για να αυξήσει τον δείκτη δυσκολίας. Ο Κυριάκος δίστασε προς στιγμήν, σκέφτηκε και είπε: «Ο Στέφανος Τσιτσιπάς να κερδίσει μέσα στη χρονιά ένα Grand Slam!». Θυμίζω ότι ο ίδιος είναι φανατικός του τένις (παίκτης γαρ ο ίδιος).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή