Το Κονκλάβιο (30/1/19)

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρύο αίμα

Στο Milos του Χίλτον συνέλαβε κατάσκοπός μου χθες το μεσημέρι τον Κυριάκο Μητσοτάκη να γευματίζει με τον Γίρκι Κατάινεν. Και φαντάζομαι ότι το κύριο θέμα συζήτησης δεν ήταν ο Μαδούρο και οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα, αλλά τα της οικονομίας και κυρίως των επενδύσεων.

Θυμίζω, εξάλλου, ότι ο Φινλανδός επίτροπος έσφαξε την κυβέρνηση με το βαμβάκι –γεμάτο αγκάθια– λέγοντας περίπου ότι έχει το δικαίωμα να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, αλλά προϋπόθεση είναι να υπάρχει μισθός, δηλαδή δουλειά… Hταν μια γνήσια έκφραση του κρύου φινλανδικού αίματος.

Στο Καθαρτήριο

Πάντως, τολμώ να πω ότι οι εξαλλοσύνες και οι φωνασκίες από το βήμα της Βουλής τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, τόσο κατά τη συζήτηση της ψήφου εμπιστοσύνης όσο και επί της συμφωνίας των Πρεσπών, ίσως να λειτούργησαν καθαρτικά. Ή απλώς εξάντλησαν τους βουλευτές.

Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι ο Κατάινεν, που μίλησε χθες σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα το μέλλον και τις προκλήσεις της Ευρώπης, εκμυστηρεύθηκε σε συνομιλητή μου ότι η συζήτηση τον εξέπληξε ευχάριστα. Αυτό, επειδή, όπως είπε, ήταν πολιτισμένη και οι βουλευτές δεν αναλώθηκαν στην υπερανάλυση θεμάτων αποκλειστικά ελληνικού ενδιαφέροντος και στα γνωστά παράπονα για την Ευρώπη. Αυτό το λες και πρόοδο…

Δικαιώματα à la carte

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρχαν και πολλά περιθώρια για μη πολιτισμένη συζήτηση, αφού πολλοί από τους κυβερνητικούς βουλευτές δεν μίλησαν καν. Η συζήτηση, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, θύμιζε δύο διαφορετικούς κόσμους. Ο ένας, διά της Ντόρας Μπακογιάννη, ζήτησε να μάθει την ευρωπαϊκή θέση για τις εκλογές στη Βενεζουέλα και έλαβε την απάντηση του Φινλανδού. Ο άλλος, περίπου σφύριζε αδιάφορα στην υπόθεση Βενεζουέλα, για λόγους που δεν χρειάζεται να εξηγήσω. Κανένα σχόλιο ή αντίδραση από εκεί στα της Μπακογιάννη και του Κατάινεν.

Υποθέτω ότι δεν εννοούσε αυτό με το «πολιτισμένη συζήτηση» ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Ούτε κάποια σχόλια του Μάκη Μπαλαούρα που ήταν κεντρικός εισηγητής και είπε κάτι για την πατρίδα του την Ηλεία και για την αύξηση του κατώτατου μισθού…

Παράλληλοι κόσμοι

Μιλώντας για δύο διαφορετικούς κόσμους, έχω την εντύπωση ότι είναι ίσως ο πιο κατάλληλος τίτλος για τη σημερινή ψηφοφορία στην επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση, που θα κλείσει μάλλον αναμενόμενα και σίγουρα άδοξα το θέμα των αναθεωρητέων άρθρων που θα προταθούν προς την Ολομέλεια.

Το λέω διότι ήταν προφανές εξαρχής ότι τα περιθώρια σύγκλισης ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. ήταν περιορισμένα, αν όχι ανύπαρκτα. Ας πούμε, πληροφορούμαι ότι περιθώριο για κάτι τέτοιο υπάρχει μόνο στα άρθρα περί ευθύνης υπουργών, ασυλίας, ανεξάρτητων αρχών και αποσύνδεσης της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόκληση εκλογών. Αλλά ακόμη και σε αυτά που προτείνονται και από την κυβέρνηση και από την αξιωματική αντιπολίτευση, το περιεχόμενο είναι διαφορετικό.

Oργιο βερμπαλισμού

Παρακάμπτω, πάντως, το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να ενταχθεί στο Σύνταγμα και η προστασία των ζώων –επιδιώκοντας να «χαϊδέψει» τους φιλόζωους– για να σας πω ότι στην προχθεσινή, τελευταία συνεδρίαση πριν από την ψηφοφορία, ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε πέντε νέες προτάσεις αναθεωρητέων διατάξεων για να συμβολίσει τις αρχές της περιφερειακότητας, της νησιωτικότητας, της ορεινότητας κ.λπ. Oπως επεσήμανε διεισδυτικός μετέχων στη συζήτηση, σχολιάζοντας αυτό το όργιο κυβερνητικού βερμπαλισμού, «οι συμβολισμοί είναι το εύκολο καταφύγιο. Δεν πάσχουμε από αυτό, αλλά από πράξεις», τόνισε. Κοινώς, αν ένας πρωθυπουργός κόπτεται για τα ορεινά χωριά, έχει χρέος να τα βοηθάει και όχι να παίζει με τις λέξεις.

Εκλογικός ανασχηματισμός

Ερχεται εκλογικός ανασχηματισμός στη Ν.Δ. Και όταν λέω ανασχηματισμός, εννοώ την αλλαγή και ανανέωση στις γραμματείες και στους τομείς του κόμματος σε ποσοστό που θα φτάσει το 70%, καθώς όσοι θα πολιτευθούν φεύγουν απ’ το κόμμα. Μαθαίνω ότι δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις. Το εκλαμβάνω ως πρόθεση είτε να συγχωνευθούν γραμματείες είτε να προκύψουν νέες. Τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τον νέο μηχανισμό θα είναι και αυτά που θα «τρέξουν» όλη την προεκλογική καμπάνια. Αυτά κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη. Εκτός αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καμιά έμπνευση για ανακοινώσεις σήμερα, καθώς στο Μοσχάτο κόβουν την πίτα της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή