Συκοφαντώντας τη Δημοκρατία

Συκοφαντώντας τη Δημοκρατία

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζ​​ούμε τη μακροβιότερη περίοδο συνεχούς δημοκρατίας στην Ελλάδα. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Οφείλεται στο γεγονός ότι τα κόμματα του «παλιού» και συκοφαντημένου πολιτικού συστήματος, παρά τον απηνή ανταγωνισμό που είχαν, φρόντιζαν τουλάχιστον να κρατούν τα προσχήματα. Οι θεσμικοί παράγοντες του τόπου προέρχονταν από κόμματα, αλλά δεν λειτουργούσαν κομματικά. Φρόντιζαν να μη ροκανίζουν τους κανόνες του πολιτεύματος, να περιορίζουν τις φιλοδοξίες όταν αυτές έπλητταν τους θεσμούς.

Κουτσουκέλες έκαναν όλοι, με μεγαλύτερη το ξαφνικό και πρόωρο κλείσιμο της Βουλής τον Μάιο του 2009, που είχε σκοπό την παραγραφή κάποιων σκανδάλων της κυβέρνησης της Ν.Δ. Ωμή παραβίαση του κανόνα έγινε μόνο τον Ιούνιο του 1985, όταν το ΠΑΣΟΚ βάφτισε «ομοιόμορφα» τα ανομοιόχρωμα ψηφοδέλτια για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σήμερα παρακολουθούμε τη γένεση μιας ακόμη θεσμικής εκτροπής. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης προωθεί την αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής, εννέα μήνες πριν από την τυπική λήξη της θητείας της, για να βαφτίσει αρχηγούς κοινοβουλευτικών ομάδων εκείνους που δεν έχουν κοινοβουλευτικές ομάδες.

Προηγήθηκε ένας χορός εκβιασμών από τον πρώην εταίρο της κυβέρνησης, ο οποίος ορθά – κοφτά είπε ότι, αν απολέσει την κοινοβουλευτική ομάδα του, η κυβέρνηση δεν θα παρελάσει ή έστω δεν θα δει την παρέλαση της 25ης Μαρτίου από το βάθρο των επισήμων.

Ολα τα παραπάνω δεν συμβαίνουν, όπως τα βλέπουμε στις ταινίες, δηλαδή σε κάποια σκοτεινά δωμάτια όπου αλληλοεκβιάζονται οι εραστές της εξουσίας και των κοινοβουλευτικών προνομίων. Γίνονται σε ζωντανή μετάδοση. Στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ απείλησε ευθέως την κυβέρνηση ο κ. Πάνος Καμμένος, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε: «Σύμφωνα με την πολιτική θέση της κυβέρνησης, δεν είναι ούτε ηθικά ούτε πολιτικά ορθό να διαλύονται κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων τα οποία, μέσα από τη διαδικασία των εκλογών, εξασφάλισαν την είσοδό τους στη Βουλή» (31.1.2019). Και δεν γέλασε κανείς· όχι για το «πολιτικά», αλλά για το «ηθικά» ορθό της κυβέρνησης.

Δεν ξέρουμε αν τελικώς υλοποιηθεί η συναλλαγή, αν δηλαδή περάσει του κ. Καμμένου και ο κ. Βούτσης τελειώσει τη θητεία του ως ο πρόεδρος του «Αγάπη μου συρρίκνωσα τις κοινοβουλευτικές ομάδες» για να έχουν όλες πρόεδρο. Ετσι κι αλλιώς, ο πρώτος δηλώνει Ελλην και ουχί Ρουβίκωνας και προκαλεί τον πρωθυπουργό: «Πάρε τα προνόμια, κράτα και τους αστυνομικούς, Αλέξη» (twitter 1.2.2019). Η ζημιά όμως στο κοινοβουλευτικό πολίτευμα ήδη έχει γίνει. Χιλιάδες παιδιά που παρακολούθησαν στην τηλεόραση τα δελτία ειδήσεων (χωρίς το χαρακτηριστικό Χ μέσα σε κόκκινο κύκλο) εμπέδωσαν τη λαϊκή και φασιστική δοξασία, ότι η πολιτική είναι ένα κοινό αλισβερίσι μεταξύ αρχηγών που μερικές φορές γίνεται εμφανές. Χιλιάδες ενήλικες μπορεί να αποφασίσουν ότι δεν έχει νόημα να ψηφίζεις όταν η κατά τον πρωθυπουργό «έντιμη, ειλικρινής συνεργασία» καταλήγει σε τέτοιο ξεμάλλιασμα. Αυτό που βλέπουμε στις οθόνες μας είναι η πιο αήθης συκοφάντηση της Δημοκρατίας.

Το κοινοβουλευτικό πολίτευμα άντεξε σε αυτόν τον τόπο γιατί κάποιοι σεβάστηκαν τα αξιώματα που τους έδωσε –έστω για λίγο– ο ελληνικός λαός. Σίγουρα δεν κινδυνεύουμε, όπως στο παρελθόν, από τεθωρακισμένα στους δρόμους. Αλλά η διαρκής διάβρωσή της μόνο δεινά θα επιφέρει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή