ΑΠΟΨΕΙΣ

Το Κονκλάβιο (06/03/19)

to-konklavio-06-03-19-2303594

Ωραίο μου βραχυκύκλωμα

Καλύτερα δεν γίνεται. Αναφέρομαι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης να αυξήσει την ποσόστωση για τη γυναικεία συμμετοχή στις εθνικές εκλογές, από το 30% ανά την επικράτεια που βρίσκεται σήμερα στο 40%. Θυμίζω ότι η εν λόγω πρόταση υπάρχει ήδη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που βγήκε σε διαβούλευση τον περασμένο Μάρτιο, αλλά ποτέ δεν ήρθε προς ψήφιση. Τηρώ, πάντως, τις αμφιβολίες μου για το «ανά την επικράτεια».

Οπως και για τις αγνές φεμινιστικές προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό διότι η πολιτική πιάτσα βοά ότι η ξαφνική σπουδή για το «σερσέ λα φαμ» προφανώς στοχεύει στην αλλαγή των ισορροπιών την τελευταία στιγμή και επιδιώκει να προκαλέσει βραχυκύκλωμα στα ψηφοδέλτια. Ακούγεται, λοιπόν, ότι η αύξηση της ποσόστωσης δεν είναι απλώς «ανά την επικράτεια», αλλά «ανά ψηφοδέλτιο». Οπερ σημαίνει ανά νομό. Οπερ σημαίνει ανατροπή στις ισορροπίες των σημερινών ψηφοδελτίων και στους σχεδιασμούς της αντιπολίτευσης, δηλαδή της Ν.Δ. Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση.

Αδωνις εναντίον Βίκτορ

To μεταφέρω με μικρή καθυστέρηση, αλλά έχει αξία, καθώς ο Βίκτορ Ορμπαν είναι πάντα επίκαιρος. Το ίδιο ισχύει και για τον Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος τοποθετήθηκε σχετικά σε παρέμβασή του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ερωτηθείς, ας πούμε, για τον Βίκτορ Ορμπαν, είπε ότι το ιδανικό θα ήταν το ΕΛΚ να μη διχαστεί, όμως, χαρακτήρισε τις παρεμβάσεις του Ούγγρου στη Δικαιοσύνη «απαράδεκτες» και, όπως το έθεσε, «δεν μπορώ να εξανίσταμαι για τις παρεμβάσεις Τσίπρα στη Δικαιοσύνη και να μη λέω για τον Ορμπαν. Οι Αρχές δεν μπαίνουν στο ζύγι». Είπε ακόμα ότι επί «πρώτης φοράς Αριστερά» «ζούμε τον απόλυτο θρίαμβο των ιδεών της Ν.Δ.», καθώς και ότι παρόλο που έχει… ζεστό αίμα, δεν είναι υπέρ του ρεβανσισμού, αλλά της Δικαιοσύνης.

Ηταν όλοι εκεί

Ερχομαι στον έτερο αντιπρόεδρο της Ν.Δ. που έκανε γκράντε εκδήλωση –κάτι σαν κεντροδεξιά αντισυγκέντρωση– παρουσιάζοντας το βιβλίο του «Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις» στο Κολλέγιο Αθηνών. Κατ’ αρχάς, να σημειώσω ότι προκλήθηκε κυκλοφοριακό χάος γύρω από το Κολλέγιο Αθηνών, εξ ου και η εκδήλωση άρχισε με καθυστέρηση μιας ώρας. Βουλευτές δεν είχαν προσκληθεί, αλλά έδωσαν το «παρών», μεταξύ άλλων, οι Μάκης Βορίδης, Μαρία Σπυράκη, Νότης Μηταράκης, Χρήστος Δήμας, Νίκη Κεραμέως, Χάρης Θεοχάρης. Παρόντες ακόμη ο Παναγιώτης Πικραμμένος, η Μαριέττα Γιαννάκου, ο Γιάννης Παλαιοκρασσάς, δήμαρχοι του Βόρειου Τομέα, πρόσωπα όπως ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο Νικηφόρος Διαμαντούρος, αλλά και πρυτάνεις, όπως του ΕΚΠΑ ο Θάνος Δημόπουλος.

Ανοίγματα και μηνύματα

Σημειώνω ότι επί της ουσίας ήταν η πρώτη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του Χατζηδάκη στον Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθηνών. Οπως και τη σύνθεση του ακροατηρίου, όπου ναι μεν το «παρών» έδωσε η «όλη Ν.Δ.», αλλά και πρόσωπα που παραπέμπουν στα ανοίγματα που επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Να μην ξεχάσω, βέβαια, ότι εκ των βασικών ομιλητών ήταν ο Νίκος Δένδιας. Δεν μίλησε για «δεξιά γκρουπούσκουλα». Τόνισε, όμως, ότι η αντιπαράθεση με την Αριστερά πρέπει να γίνεται με όρους ευπρέπειας και όχι με εξαλλοσύνες. Μήνυμα ελήφθη.

Μέλι από τον τόπο σου

Δεν ήταν ακριβώς παπούτσι από τον τόπο του, αλλά μέλι από τα μέρη του –πέριξ του Δραπανιά Χανίων– που μαθαίνω ότι έφερε μαζί του ο Σταύρος Θεοδωράκης στη χθεσινή του συνάντηση με τον Γάλλο πρέσβη στην Αθήνα Κριστόφ Σαντεπί. Υποθέτω ότι επιδιώκει να τον κρατά ζεστό και με ελεγχόμενα επίπεδα σακχάρου, καθώς ακούω ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα κατέβει στις ευρωεκλογές με την ομάδα του Μακρόν, ή με τους Σοσιαλιστές.

Αβάντες

Επηρεασμένος από τη συζήτηση στη Βουλή για το δημογραφικό εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή συζήτηση με τη Γερμανίδα υπουργό Αμυνας που διοργάνωσαν το ΕΛΚ, η Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων της Ν.Δ. και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής. Προλογίζοντας την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, θύμισε ότι εκτός από πετυχημένη υπουργός, έχει μεγαλώσει και επτά παιδιά. Η ίδια, πάντως, «αβαντάρισε» τον Κυριάκο, λέγοντας ότι η ελληνική πολιτική μπορεί να τα πάει καλύτερα και ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι μέρος του ευρωπαϊκού success story. «Και εσύ Κυριάκο θα είσαι αυτός που θα διαμορφώσει το νέο success story της Ελλάδας ως μελλοντικός πρωθυπουργός».